Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sulattelua

Kuntavaalien tulosta on ehditty sulatella muutama päivä ja tätä kirjoittaessa vaalien lopullinen tulos ei ole vielä vahvistunut. Vaalien selvin voittaja oli Vihreät. Suurin häviäjä oli Perussuomalaiset, mutta merkille pantavaa on, että koko hallitusrintama kärsi selkeän tappion.

 

Hallituspuolueiden kannatuksen hupeneminen kertoo siitä, mikä on useissa kyselyissä ja mittauksissa useaan kertaan todettu: kansa on tyytymätön Sipilän hallituksen harjoittamaan politiikkaan. Perussuomalaisten ohella tämän sai karvaimmin tuntea nahoissaan Keskusta. Myös Kokoomus kärsi tappion, mutta jäi hallituspuolueista kasan päällimmäiseksi. Tässä Helsingin tulevalla pormestarilla Jan Vapaavuorella oli suuri vaikutus.

SDP:n tulos - kuten puolueen puheenjohtaja Antti Rinnekin totesi - oli pettymys. SDP tavoitteli selkeää ykköspaikkaa ja vaalivoittoa. Se jäi saamatta ja protesti hallitukseen kanavoitui muiden oppositiopuolueiden kautta.

Kunnallisvaalit ovat lähtökohtaisesti aina paikallisvaalit, mutta valtakunnan politiikka lyö tahdin myös kuntien asetelmiin. Tällä kertaa eri alueiden ja kuntien erot näkyivät SDP:n vaalituloksessa. Suurimmat tappiot kärsittiin suurissa kaupungeissa. Kuudesta suuresta kaupungista suurimmat, noin kolmen prosenttiyksikön ääniosuuksien menetykset kärsittiin Turussa ja Helsingissä. Tampereella ja Oulussa äänisosuudet laskivat puolentoista prosenttiyksikön verran. Tampereelta kuitenkin siintää punainen valopilkku. SDP onnistui ääniosuuden laskusta huolimatta nappaamaan kärkipaikan Kokoomukselta. Tätä lukiessasi todennäköisesti jo tiedämme Tampereen historian ensimmäisen demaripormestarin nimen. Espoossa tappiota tuli yhden prosenttiyksikön verran. Vantaalla suurista kaupungeista onnistuttiin parhaiten. Paikat pidettiin, Kokoomus nujerrettiin kokonaisäänipotin kasvulla vaikka ääniosuus laskikin hiukan.

Kolikon toiselta puolelta löytyy monia maakuntakaupunkeja, joissa SDP menestyi erittäin hyvin. Varkauden yli kahdeksan ja Kotkan yli seitsemän prosenttiyksikön voitot taisivat seisauttaa veriä SDP:n perinteisissä linnakkeista. Satakunnassa puolueen lippua kannettiin kunniakkaasti kahden prosenttiyksikön voittoon. Kristiina Salosen johdolla Rauman demareiden saama yli viiden prosenttiyksikön vaalivoitto hakee vertaistaan. Harjavallan ylin neljän prosenttiyksikön voitto kertoo vahvasta luottamuksesta. Pori siirtyi niin ikään hyvällä tuloksella takaisin demarivetoisiksi kaupungeiksi. Hämeessä Lahti on jälleen punainen.

SDP:n tuloksessa onkin paljon pureskelemista. Miksi pääoppositiopuolueen asema epäsuositun hallituksen oloissa ei heijastunut puolueen tulokseen valtakunnallisesti? Mielipidemittausten mukaan SDP menetti kannatustaan pari prosenttiyksikköä viimeisen kuukauden, eli käytännössä vaalikampanjan aikana. Ennakkoäänten perusteella tulos oli tismalleen sama kuin 2012, mutta loppusuoralla hyydyimme ja saimme vain noin 18 prosenttia vaalipäivän äänistä ja vaalivoitto jäi haaveksi. Tämä ja erityisesti SDP:n tuloksen suuret alueelliset vaihtelut haastavat puolueen tekemään perusteellisen vaalianalyysin yhdessä kentän toimijoiden kanssa.

Antti Lindtman

Kirjoittaja on SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja. 

13.4.2017 08:33

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva