Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Harrastus on jokaisen oikeus

Kun olin lapsi, kävin kerran viikossa kotkakerhossa, Kotkiksessa. Viikonloppuina kävin retkillä kylpylöissä, eläintarhoissa ja tiedepuistoissa. Loma-aikoina pääsin leireille. Nykyään harrastusten paikalle ovat nousset luottamustehtävät, vapaaehtoistyö Nuorissa Kotkissa ja käsitöiden teko illan pimeinä tunteina. Poikani harrastavat salibandya, jalkapalloa ja vapaapalokuntaa. Nämä harrastukset ovat tähän asti löytyneet omalta kylältä, mutta ilmeisesti tänä kesänä alamme kuljettamaan esikoista harrastukseen kauemmas.

 

Jokaisella on oikeus harrastukseen, ikään ja taustoihin katsomatta. Harrastukseen pitää olla oikeus niin vähävaraisen perheen lapsella kuin erityislapsellakin. Minun kotikunnassani Eurajoella on mukavasti harrastusmahdollisuuksia. Pääpaino taittaa olla urheiluharrastuksissa, mutta myös erilaiset yhdistykset ja kansalaisopisto tarjoavat monenlaista vapaa-ajan toimintoa niin lapsille kuin aikuisillekin. Kunnan tärkein tehtävä kuntalaisten harrastusmahdollisuuksien turvaamisessa on tilojen tarjoaminen. Eurajoella järjestöt saavat maksutta käyttöönsä kunnan tiloja. Näin useat harrastukset ovat varsin maltillisen hintaisia. Jos maksut siitä huolimatta ovat perheelle kohtuuttomat, pitää jokaiselle lapselle turvata mielestäni vähintään yksi mieleinen harrastus.

Jotkut eivät kuitenkaan pysty osallistumaan kaikille avoimiin harrastuksiin jonkun erityispiirteen vuoksi. Nämä ovat pieniä ryhmiä, mutta heidänkin elämänlaatunsa on yhtä arvokas. Jos ihmisellä on joku este osallistua yleisesti saatavilla olevaan harrastustarjontaan, pitää hänellä siitä huolimatta olla mahdollisuus harrastukseen. Kuntien liikuntapalvelut tulee suunnata juuri näille asiakasryhmille, jotta kaikilla kuntalaisilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet aktiiviseen vapaa-aikaan.

Harrastustakuusta vallitsee läpi puoluekentän suloinen yksimielisyys. Joitain vuosia sitten Nuoret Kotkat tekivät niin kannanoton kuin puoluekokousaloitteenkin lapsen oikeudesta harrastukseen. Sen jälkeen demarit nostivat asian tavoitteekseen ja muut puolueet tulivat vanavedessä. Minä ulottaisin harrastustakuun lasten lisäksi niihin aikuisiin, joilla ei ole yhtäläiset edellytykset poimia mielestä harrastusta yleisestä tarjonnasta. Kun asiasta vallitsee näin suuri yhteisymmärrys, pitäisi olla ihan selvää, että harrastustakuu menee läpi koko Suomessa. Vai käykö vaalien jälkeen se tyypillinen ilmiö, että kauniit sanat unohtuu ja vastuullisuuden nimissä haudataan tämäkin pienen ihmisen suuri asia?

Outi Veijonaho

sosiaaliohjaaja, paljaskonttine eorjokelaine Luvialt

6.4.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva