Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pidetään kaikki mukana

Kuva: Pidetään kaikki mukana

Sain ilon ja kunnian piirihallituksen ja Porin Demarit ry:n edustajana olla mukana onnittelemassa Porin työväenyhdistystä sen täyttäessä 130 vuotta viime sunnuntaina.

Juhlatilaisuuteen oli tietokirjailija ja ex-maakuntajohtaja Pertti Rajala koostanut upean ja seikkaperäisen katsauksen sosialidemokraattisen liikkeen syntyyn ja historiaan Porissa. Rajalan katsauksessa nousi vahvasti esiin Porin työväenyhdistyksen sekä myöhemmin perustettujen muiden työväenyhdistysten tarttuminen aktiivisesti yhteiskunnassa vallitseviin epäkohtiin kuten ihmisarvon kunnioittamiseen , ihmisten tasa-arvoiseen kohteluun sekä oikeudenmukaisuuteen.

Katsausta kuunnellessani tunsin suurta kunnioitusta ja arvostusta sen ajan sosialidemokraattisia toimijoita kohtaan sekä myös ylpeyttä kuulumisestani sosialidemokraattiseen puolueeseen, jonka saavutukset hyvinvoinnin ja oikeudenmukaisuuden edistämisessä ovat maassamme vailla vertaa.

Työelämään sekä yhteiskunnalliseen asemaan liittyviä epäkohtia lähdettiin korjaamaan esim. vaatimalla 8-tuntista työpäivää, naisten oikeuksien parantamista sekä lasten oikeutta koulutukseen perhetaustasta riippumatta.

Katsauksessa tuli esiin mm. leipäkortit joiden olemassaoloa enää harva meistä muistaa tai tietää. ”Leipäkortit” ovat tänäänkin monelle kanssaihmisellemme osa jokapäiväistä arkea, mutta eri termein, nyt puhumme leipäjonoista! Kolmannen sektorin toimijat yhdessä vapaaehtoisten työntekijöiden kanssa pitävät yllä toimintaa jolla kyetään osaltaan tukemaan heikompiosaisia, joilla ei ole varaa ruokaan, vaan tulevat leipäjonoon hakemaan ”leipäkasseja” joko EU-pussien muodoissa tai kauppojen ”hävikkitavaraa”. Myös julkiselta puolelta on avun tarpeeseen haluttu vastata esim. koulujen hävikkiruuan jakamisella. Tänäänkin Sdp:n arvot ovat vahvoja ja ihmisarvoa kunnioittavia . Heikompiosaisista haluamme tänä päivänäkin pitää huolta ja siinä meille jokaiselle riittää vielä työtä. ajatuksemme on: Pidetään kaikki mukana.

Vuosi 1903 on monella tapaa ollut demarien keskuudessa useasti esillä, puhutaanhan silloin Forssan puoluekokouksesta. Siellä saatiin puolueen tavoitteisiin kirjattua mm. yleiseen äänioikeuteen liittyviä asioita. Sata vuotta sitten vuonna 1917 eduskuntavaaleihin Satakunnasta asetettiin 10 Sdp:n ehdokasta, jotka kaikki tulivat valituiksi eduskuntaan. Äänestysprosentti oli kiitettävä sekä Sdp:n kannatus huippulukemia 44,8%. Kun valtakunnalliset vaalit käytiin puoluekokouksen jälkeen, oli jo naisillakin äänioikeus, mutta kuntavaaleissa tämä ei vielä toteutunut.

Vuoden 1918 kunnallisvaalit olivat ensimmäiset yleiseen ja yhtäläiseen äänioikeuteen perustuneet kunnallisvaalit Suomessa, ne järjestettiin sisällissodan jälkeen. Yhteistuumaisuutta ja demokraattista päätöksentekoa tarvitaan ja osataan arvostaa tänään. Ehkäpä jälkeenpäin pohdittuna olisi tarvittu jo aiemmin se yleinen ja yhtäläinen äänioikeus, olisiko vältytty sisällissodalta?

Näillä aatoksilla on hienoa jatkaa ja demarina uskon, että kun me kaikki nyt kuntavaaleissa käytämme oikeuttamme äänestää, kunnioitamme samalla myös edeltäjiämme, heitä, jotka tekivät raskaitakin uhrauksia sen puolesta, että meillä on tänään on yleinen ja yhtäläinen äänioikeus.

Tehdään nyt toisto historiaan, käydään innolla äänestämässä eli äänestysprosentti kiitettävälle tasolle, samoin demarien kannatus oikeanlaiseksi, näkyväksi, näin toimien Sdp on Suomen suurin kuntapuolue: Pidetään kaikki mukana.

Mirva Heino

SDP:n piirihallituksen jäsen

30.3.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva