Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jalon aatteen puolesta

Sosialismin nimellä kulkeva aate ei suinkaan syntynyt vasta Marxin ja kumppaneiden aikaan 1800-luvulla.

 

Hiukkasen kyyninen ajatelma kuuluu muistaakseni suurin piirtein näin: Sillä, joka ei nuorena jossain määrin kannata sosialismia, ei ole sydäntä - joka ei vanhana ala konservatiiviksi, ei ole oppinut mitään… Ei se nyt ihan noin ole, mutta jotenkin vanhaan kunnon vasemmistolaisuuteen, sosialismiin, tuntuu aina kuuluneen suorastaan uhkarohkea, nuorekas intomieli, halu ja tahto puolustaa ja auttaa osattomia. Noin ajattelen, kun lapsesta olen kasvanut ns. työväenaatteeseen.

Aina on ollut ihmisiä, jotka ovat tunteneet velvollisuudekseen avata suunsa heikompia ja sorrettuja puolustaakseen, usein henkensä uhalla.

Papereistani löytyi lappunen, jonka olen sutaissut muistiinpanoihin, joskus sitä käyttääkseni. Teksti on sitaatti länsimaisen sivistyksemme perustajavaltion, vanhan Rooman valtakunnan, yhden merkkihenkilön puheesta, joka pidettiin toista sataa vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Kyseessä on Tiberius Sempronius Gracchus, kansantribuuni, nykykielellä suurin piirtein sama kuin kansanedustaja. Rooma kävi Karthagoa vastaan kovin pitkittyneitä puunilaissotia, ja kuten aina ja kaikkialla, tykinruoaksi, tässä tapauksessa keihään ja miekan ynnä muiden vanhan ajan tappolaitteiden uhreiksi valtakunnan legiooniin, värvättiin köyhän kansan miehiä. Heillähän ei paljon valinnanvaraa elämänuran kannalta ollut. (Samaan tyyliin vanhassa Venäjän keisarikunnassa tsaarin armeijaan työnnettiin ensinnä maaorjaperheiden poikia; talonpoikien jälkeläiset säästyivät siten.)

Tiberius Gracchus puhui Rostralta, valtionhallinnon ylimmältä puhujankorokkeelta näin: ”Italian villipedoilla on luolansa ja sija, jossa ne voivat levätä, mutta niillä miehillä, jotka taistelevat ja kuolevat Italian puolesta, ei ole muuta kuin valoa ja ilmaa, koska ne ovat ainoat, mitä heiltä ei voida ryöstää. Ilman kotia ja suojaa he vaeltavat ympäri vaimoineen ja lapsineen.”¨

Tiberius Gracchus oli korkeaa sukua, Scipio Africanuksen tyttärenpoika, siis eliittiä, kuten nykyään mielitään sanoa. Historiaan hän on kuitenkin jäänyt ensimmäisenä tunnettuna proletariaatin, köyhälistön, puolustajana. Hän ehti ärsyttää erimielisiä vain vuoden verran, kunnes hänet tapettiin suoraan puhujankorokkeella. Murhaajat olivat ns. optimaatteija, nykykielellä ilmaisten oikeistolaisia.
Yhtään paremmin ei käynyt myöhemmin Tiberiuksen nuoremmalle veljelle, Gaiukselle, joka toimi isonveljen mallin mukaan, uskaliaasti.

Näin kotimaisten kunnallisvaalien ovella muistuu mieleen italialaisen kirjailijan Donna Leonin ilmaiseva tokaisu nykyhetken politiikasta: tällä hetkellä juntit ovat herroja. - Olisikohan tuossa pikkuhiven totta…

Rauni Virtanen

Karvialainen kulttuuripersoona

30.3.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva