Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kuntavaalit - arkivaalit

Kuva: Kuntavaalit - arkivaalit

Vaalikamppailun pitäisi alkaa nyt kuumeta, jos aiotaan saada vaalisoppa kiehumispisteeseen huhtikuun kuntavaaleihin. Yllättävän haaleaa ja viipyilevää on vaalimeininki tähän mennessä ollut. Onko hallituspuolueilla tarkoituskin pitää nämä vaalit vain välivaaleina? Ovatko kovat panokset käytössä vasta vuoden päässä häämöttävissä maakunta- ja presidentinvaaleissa?

Vietämme itsenäisyytemme satavuotisjuhlavuotta. Tiedämmekö, että vuonna 1917 maatamme uudistettiin myös monella muullakin merkittävällä tavalla? Sosialidemokraattien Me vaadimme -ohjelma johti valtalain lisäksi siihen, että maahamme säädettiin yleinen ja yhtäläinen äänioikeus myös kuntavaaleihin ja kahdeksan tunnin työaikalaki.

Nyt kevään kuntavaaleihin povataan entisestään laimenevaa äänestysaktiivisuutta, pessimistisimmät pelkäävät aktiivisuuden jäävän jopa alle viidenkymmenen prosentin. Tasa-arvoisen äänioikeuden puolesta kamppailleet miehet ja naiset kääntyvät haudoissaan, jos kuntavaaleissa väkeä ei saada innostettua vaaliuurnille, ja vielä ylösnousevat, jos saavat vihiä EK-pomojen kiristyneistä työelämämöläytyksistä.

Jo pitkään jatkunutta äänestysinnon laskua ei voi laittaa vain tulevaisuudessa häämöttävän maakuntauudistuksen piikkiin. Onko niin, että lähidemokratiamme vahvuus - paikallinen poliittinen yhteistyö - laimentaakin kiinnostavuutta?

Paikallinen päätöksentekohan on enimmäkseen väritöntä puurtamista ja yhteisten asioiden hoitamista ilman isoja kohuja ja uutisotsikoita. Äänestäjien olisikin hyvä muistaa, että juuri rakentava asenne tuo tehokkaammin tulosta kuin repivä riitely. Yhteistyökyky ja neuvottelutaidot ovat edelleen kuntapoliitikolta vaadittavia laatuominaisuuksia, joita tarvitaan niin puolueiden välisissä kuin myös oman puolueen sisäisissä väännöissä. Ja ryhmässä vaikuttaminen on usein asioiden edistämisen kannalta tärkeämpää kuin nimen näkyminen mediassa.

Alkavalla valtuustokaudella on myös rohkeasti etsittävä ja kokeiltava uusia ja eri ikäryhmiä innostavia lähidemokratian ja osallisuuden malleja. Kunnallinen demokratia on ”suojelun” ja kehittämisen arvoinen asia, ja kuntalaisten osallistumistapoja onkin pysyttävä päivittämään yhteiskunnan muuttuessa.

Huhtikuun vaalit ovat erityisen mielenkiintoiset, koska kuntalain muutos painottaa kunnan tehtävää asukkaiden hyvinvoinnin ja alueen elinvoiman edistämisessä, mutta määrää edelleen järjestämään palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Mitkä palvelut? Tuleva maakuntauudistushan on nappaamassa SOTE-palvelut pois kuntapäättäjien ”näpeistä”.

Valtuutetut saavat esityslistalle edelleen laajan kirjon arkisia, paikallisia asioita: uusia yritys- ja kerrostalokaavoja, pyöräteitä ja lähiliikuntapaikkoja, päiväkodin korjausta ja iltistoimintaa, kouluruokaa ja koulujen kielivalikoimaa jne. Hyvinvoivan ja elinvoimaisen kunnan kilpailu- ja vetovoimatekijäksi nousevat tulevaisuudessa laadukkaat varhaiskasvatus- ja koulutuspalvelut, koska niissä päättäjillä on erityisen paljon paikallista soveltamis- ja päätösvaltaa.

Herätys, ei jäädä nukkuman - käsillä ovat nyt todelliset arkivaalit! Kuntapäättäjien vallassa ja myös vastuulla ovat edelleen juuri ne palvelut, jotka helpottavat kuntalaisen arkea ja elämää. Ja ihmisen, ihan tavallisen kuntalaisen asiallahan varsinkin me demarit olemme.

Arja Laulainen

Porilainen valtuutettu, kaupunginhallituksen jäsen

23.3.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva