Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vanhuksille hoivaa - nuorille työtä

Kuva: Vanhuksille hoivaa - nuorille työtä

Rakas isotätini, 94-vuotias Helena asuu espoolaisessa palvelutalossa. Helena-täti on minulle kuin kolmas mummo. Helenalla on pitkän elämän mukanaan tuomaa viisautta, ja hän keittää maailman parhaat kahvit. Arkisten kuulumisten vaihtamisen ohessa puhumme myös ajankohtaisista asioista. Suomen ja maailman tapahtumat ruoditaan sukupolvia yhdistävässä hengessä. Aina yllätyn, kuinka tarkasti Helena seuraa ajankohtaisia asioita ja on perillä myös päivänpolitiikan kysymyksistä.

Helena-täti kantaa usein huolta nuorista ja tulevaisuudesta. Erityisen huolissaan hän on nuorisotyöttömyydestä, joka uhkaa viedä tuhansilta suomalaisnuorilta toivon. Nuorisotyöttömyys on kierre, josta maksetaan kova inhimillinen ja taloudellinen hinta. Hän on sitä mieltä, että Suomi elää työstä. Emme saa menettää yhtään nuorta, vaan tarvitsemme jokaista rakentamaan yhteiskuntaa. Suomi on Helenan mielestä jätettävä seuraaville sukupolville aina vähän paremmassa kunnossa.

Kun juttelen nuorten kanssa, he taas kertovat usein huolensa omien vanhempiensa ikääntymisestä. Vanhustenhuollon ja erityisesti kotihoidon monet epäkohdat nähdään aivan aiheellisesti esteinä arvokkaalle vanhuudelle. Vanhusten kotihoidon tilanteesta keskustellaan myös paljon julkisuudessa. Ongelmia on tällä hetkellä liian paljon.

Sukupolvet kantavat huolta toisistaan. Nuoret toivovat vanhemmilleen ja isovanhemmilleen arvokasta vanhuutta ja toimivia palveluita. Vastaavasti ikääntyneet toivovat, että heidän lapsensa ja lapsenlapsensa pääsisivät työnteon kautta elämään turvallista arkea sekä rakentamaan omaa tulevaisuuttaan.

Kotihoidon ammattilaiset kertovat minulle paikkakunnasta riippumatta siitä, miten paljon aikaa heiltä kuluu toissijaisiin tehtäviin. Aikaa vanhusten auttamiseen ei jää, kun lyhyessä ajassa pitäisi viedä roskat, siivota, annostella lääkkeet ja tarjota ruokaa. Avustaville käsipareille olisi kotihoidossa huutava tarve, jotta kotihoidon ammattilaiset pystyisivät keskittymään inhimilliseen vanhusten hoitoon. Vanhustenhuollon ammattilaiset ovat osaavia ja sitoutuneita, mutta nyt taakka on liian kova ja energia menee toissijaisiin työtehtäviin.

Tarvitaankin konkreettinen ratkaisu, jolla nuoret saataisiin kiinni työnsyrjään ja vanhustenhuollon tasoa nostettua. Tukien sijaan kuntien pitäisi ottaa palkkatuki käyttöön ja työllistää aktiivisesti nuoria ikäihmisten kotihoitoon. Avustavissa tehtävissä nuoret keventäisivät merkittävästi kotihoidon henkilökunnan työtaakkaa. Ammattilaiset pystyisivät keskittymään varsinaiseen työhönsä oheistehtävien sijaan. Ikäihmiset kiittäisivät, nuorille palaisi toivo tulevaisuudesta. Pitkässä juoksussa tulisi valtavasti myös taloudellista säästöä.

Helena-tädin ja ikätoverieni huolet ovat siis yhdistettävissä. Pidetään kaikki mukana. Kaikki asiat eivät tulisi tietenkään kerralla kuntoon, mutta tuhannen kilometrin matka alkaa ensimmäisestä askelesta. Tässä niitä otettaisiin jo monta.

Antti Lindtman

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja

16.3.2017 09:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva