Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Iso rypistys takana, vielä isompi edessä

Kuten kaikki politiikkaa vähänkään enemmän seuraavat tietävät, osa vaalituloksesta tehdään jo ehdokasasetteluvaiheessa. Jokainen puolue pyrkii löytämään listoilleen riittävän määrän vetovoimaisia ehdokkaita. Listaa täytettäessä pyritään huolehtimaan siitä, että ehdokasjoukko koostuu monipuolisen taustan omaavista demokratian sankareista.

 

Ehdokaslistalla on muutama kriteeri, joiden täyttyminen tekee listasta hyvän. Ensimmäinen edellytys on ehdokkaiden lukumäärä. Jokainen puolue tavoittelee luonnollisesti täyttä listaa saavuttaakseen mahdollisimman kattavan joukon ehdokkaita. Ehdokkaiden maksimimäärä kunkin puolueen kohdalla on puolitoista kertaa valtuustopaikkojen määrä. Esimerkiksi Porin kohdalla tämä tarkoittaa, että ehdokaslistalta olisi enimmillään saanut löytyä kahdeksankymmentä kahdeksan nimeä.


Tässä ajassa on kuitenkin jotain poikkeuksellista, sillä yksikään puolue ei saanut Porissa ehdokaslistaa täyteen. Sote- ja maakuntauudistukset hämmentävät sekä äänestäjiä että ehdokkaaksi aikovia, epäselvää lienee myös siinä, mistä kaupunginvaltuustossa tulevaisuudessa päätetään. Politiikan ja poliitikkojen arvostus ei ole tällä hetkellä entisaikojen tasolla, siitä pitävät huolen erinäiset politiikan sirkushahmot. Yksi räikeimmistä esimerkeistä astui tammikuussa virkaansa USA:n uutena presidenttinä, mutta löytyypä näitä hahmoja sankoin joukoin myös kotimaan politiikasta. Lähimmäs täyttä listaa pääsimme me demarit, sillä Porin uuteen valtuustoon on tarjolla kahdeksankymmentäneljä sosialidemokraattia.

Hyvän ehdokaslistan toinen kriteeri on laatu. Listan tulee koostua arjen asiantuntijoista, henkilöistä, joilla on kosketuspintaa oman kunnan asioihin. Eri alojen osaajille on aina käyttöä, oli kyse sitten (melkein) mistä tahansa puolueesta. Laatua ehdokaslistalle tuo tunnolliseksi ja aikaansaavaksi tiedetty ehdokas, jonka nimi ja naama on tuttu myös muistakin kuvioista kuin politiikasta. Valtuusto- ja lautakuntatyöskentely on raakaa työtä, joten pikavoittojen metsästäjien ja oman edun tavoittelijoiden sijaan puolueet pyrkivät löytämään kärsivällisiä joukkuepelaajia, jotka jaksavat puurtaa illasta, viikosta ja kuukaudesta toiseen.

Ehdokaslistan kolmas hyve on monipuolisuus. Parhaan lopputuloksen tuova lista koostuu eri ikäisistä, eri ammatti- ja koulutustaustan omaavista ehdokkaista, jotka asuvat eri puolilla kuntaa. Listalta löytyy perinteisten työntekijöiden lisäksi sekä opiskelijoita, yrittäjiä että itsensä työllistäjiä. Monipuoliselle listalle tuovat kattavuutta myös maahanmuuttajataustaiset ehdokkaat sekä erilaiset vähemmistöjen edustajat.

Edellisen perusteella voisi siis päätellä, että vaalitulos on pelkkää ehdokasasettelun jälkeistä matematiikkaa ja todennäköisyyslaskentaa. Näin ei kuitenkaan ole. Ehdokasasettelun myötä puolueet ovat tehneet kovan työn ja jokaiselle itsensä likoon laittavalle ehdokkaalle on syytä nostaa hattua. Ehdokaslistojen vahvistamisen jälkeen alkaa kuitenkin vasta se todellinen työ. Jokaiselle ehdokkaalle, erityisesti ensimmäistä kertaa ehdolla olevalle, ehdokkuus konkretisoituu viimeistään siinä vaiheessa, kun ehdokasnumerot on arvottu. Viimeisen kuukauden aikana ehdokkaiden tunteet heittelevät euforiasta epätoivoon ja takaisin euforiaan. Aika tuntuu aina loppuva kesken ja naapurin ehdokkaalla tuntuu olevan homma hienosti hanskassa.

Ehdokasasettelulla on merkittävä rooli vaalituloksen muodostumisessa. Onnistunutta ehdokaslistaa tärkeämpää kuitenkin on politiikan sisältö. Se, mitä puolue haluaa äänestäjilleen sanoa. Se, mitä puolue ja sen edustajat tulevat tekemään vaalien jälkeen. Se, miten puolue käyttää äänestäjiltään saamaansa mandaattia yhteisten asioiden hoitoon. Tästä syystä, hyvä äänestäjä, on sinun oma etusi, että uhraat aikaasi ja perehdyt puolueiden vaaliohjelmiin ja ehdokkaiden ajatuksiin ennen, kuin teet äänestyspäätöksesi. Huhtikuun 9. päivän vaalituloksen kanssa pitää elää seuraavat neljä vuotta, eli lähes 1500 päivää.

Petteri Lahti

Länsi-Porin Sosialidemokraattien puheenjohtaja

2.3.2017 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva