Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Valvo etujasi äänestämällä

Kuva: Valvo etujasi äänestämällä

Maailmassa on monta valtiota, joissa kansalaisten vaikutusmahdollisuudet ovat olemattomia. Jopa ihmisoikeudet puuttuvat. Ne joudutaan hankkimaan työllä ja tuskalla, toisinaan jopa ankarasti taistellen. Viettäessämme itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuotta näihin kysymyksiin kannattaa palata toistuvasti.

Yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden saaminen vuonna 1906 muodosti käännekohdan  itsenäistymisprosessissa.  Itsenäistymistä edelsi pitkä autonomian kausi Venäjän yhteydessä, jolloin testattiin hallinnon toimivuutta. Sortovuosia lukuunottamatta kehityimme ja kasvoimme kaikilla aloilla. Kuuluessamme vuosisadat Ruotsiin, olimme vain sen itäinen, köyhä ja jäsentymätön osa. Silti takavuosina koulujen oppikirjoissa puhuttiin  mahtailevasti Ruotsi-Suomesta, Yhteys Ruotsiin katkesi 17. syyskuuta 1809 allekirjoitettuun Haminan rauhaan. Äänioikeuden tultua osallistuminen vaaleihin oli sangen vilkasta. Viime vuosina äänestysaktiivisuus on valitettavasti heikentynyt. Yhteiskuntaa pidetään liian ”valmiina”. Osallistuminen EU-vaaleihin jää erityisen laimeaksi. Tutkijat, tiedemiehet ja media kyselevät, mistä tämä johtuu.  Syrjäytyneet heittävät ensimmäisinä pyyhkeen kehään. Tästä seuraa oikeistolaistuminen ja kovien arvojen kasvu. Ongelma ei ole yksin suomalainen, vaan samoja piirteitä tavataan muuallakin Euroopassa. Demokratian vähättely kostautuu. Ei kannata nukkua vaalipäivänä eikä uskoa mainosmaakareiden löysiä puheita. Pitää hankkia väärentämätöntä tietoa myös asioiden taustoista.


Ikikulun sanonnan mukaan historia toistaa itseään. Se pitää usein paikkansa.  Meillä puhaltaa jälleen voimakas oikeistopuhuri. Juha Sipilän johtama perusporvarihallitus on kohta matkansa puolivälissä, mikäli se vain pysyy pystyssä. Jälki on ollut karmeaa ainakin lapsiperheille, eläkeläisille, pienituloisille, opiskelijoille ja yksinyrittäjille. Keinottelijat ja raharikkaat hyrisevät sen sijaan tyytyväisyyttään. Ja lisää helpotuksia lienee luvassa. Vastaavantapaista yhteiskunnan jyrkkää kaksinapaistumista tapahtui mm. 1930-luvun alussa, 1950-luvun puolivälissä, 1960-luvun alkupuolella. Yhteistä näille vuosille oli se, että palkansaajaväestö oli poljettu polvilleen. Vaarallisimmaksi  tilanne kehittyi lapualaisliikkeen vuosina. Onko nykynuorisolle kerrottu vaikkapa presidentin kyyditsemisestä itärajalle, sosialidemokraattisten luottamushenkilöiden sieppaamisista, jopa murhista. Poliisi ja oikeuslaitos selvittivät penseästi rikoksia. Kansankielellä tiivistettynä: rikollisia suojeltiin. Onneksi demokraattiset voimat lopulta pääsivät voitolle. Tiukalle se vain otti.

Kun seurasi vaikkapa 1970-luvun sisäpolitiikkaa, yhdeksi päällimmäiseksi asiaksi nousi keskustapuolueen ja silloisen SMP:n voimakas keskinäinen nujakointi. Sanoja ei säästelty. Kuka silloin olisi osannut ennustaa, että maalaisliiton perilliset huseeraavat armon vuonna 2017 maan hallituksessa ylimpinä ystävinä? Perussuomalaisten politiikka perustuu yksittäisille lausahduksille ja hokemille. Valitettavasti viime vaaleissa osa äänestäjistä meni retkuun äänestäen perussuomalaisia. Nyt jo lähes kestouutisena kerrotaan sen kunnanvaltuutettuja eroavan puolueesta ja useimmiten liittyvän saman tien kokoomukseen tai keskustaan.  Vennamon puolue pysyi pystyssä neljännesvuosisadan. Soini jää hopealle tässä kisassa.

Porvarihallitukset  merkitsevät aina ahdistusta yhteiskunnan vähempiosaisille. Ideologiaan kuuluu raivoisa yksityistämisvimma. Kunnat joutuvat tulilinjalle. Soteuudistusta tehtäessä tilanteesta halutaan ottaa irti kaikki mahdollinen. Miksi kuntia ei ole pantu takavuosina enempää palvelujen tuottajiksi, vaikka siihen ei ole ollut juridista estettä?

Seppo Saari

Euralainen toimittaja

24.2.2017 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva