Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Miksi SDP sanoo: Ei?

Kuva: Miksi SDP sanoo: Ei?

Sosialidemokraatteja on viime aikoina kutsuttu EI-puolueeksi. Leimakirvestä ovat käyttäneet pääministeri, elinkeinoelämää lähellä oleva `ajatushautomo´ edustajiensa suulla, muutamat talousgurut ja useat ministerit ja hallituspuolueiden ryhmäjohtajat. Sanojien keskeisenä viestinä on ollut väittää, että sosialidemokraateista on tullut `kehityksen jarru´ ja auvoiseksi kuvatun tulevaisuuden jääräpäinen torppaaja. Näin synkeän kuvan luominen edistykselliseksi kutsutusta ja Suomen yhteiskunnalliseen kehitykseen vuosikymmenet keskeisesti vaikuttaneesta / vaikuttavasta kansanliikkeestä vaatii hieman syvällisempää analyysiä. Tarpeen lienee erityisesti selvittää, mitä tavoiteltu `kehitys´ ja `auvoisa tulevaisuus´ kenenkin mielestä ovat.

Kysymystä voi lähestyä tarkastelemalla esimerkinomaisesti asioita, joissa sosialidemokraatit todellakin viime aikoina ovat sanoneet selkeästi EI, tai suhtautuneet esityksiin vähintäänkin kriittisesti. Listan voi aloittaa nykyhallituksen alkumetreillään julkaisemasta, koulutukseen, varhaiskasvatukseen ja lapsiperheisiin kohdistuneesta leikkaussuunnitelmasta. Näihin suunnitelmiin SDP selkeästi ilmoitti vastustavan kantansa, viimeksi Lahden puoluekokouksessa. Sama koski hallituksen suuria tuloja ja omaisuuksia suosivia verolinjauksia.

Listaa voi jatkaa KiKy-sopimuksen yhteydessä käydystä keskustelusta, jossa EK hallituksen tukemana vaati työehtosopimusjärjestelmän purkamista niin, että lähes kaikesta keskeisestä työehtojen sisällöstä päätettäisiin työpaikkatasolla. Ay-liikkeen laajasti vastustaessa SDP ilmoitti tukevansa sen näkemyksiä. Tuoreimpien esimerkkien joukossa on ministeri Bernerin esitys merkittävän kansallisomaisuuden, eli väylästön yhtiöittämisestä ja tiemaksujen perinnän yksityistämisestä, mitä sosialidemokraatit ovat ilmoittaneet vastustavansa. Erittäin kriittinen SDP on ollut myös hallituksen SOTE-esitystä kohtaan, jonka keskeisiä kohtia ovat olleet julkisen palvelutuotannon yhtiöittäminen, kilpailuttaminen ja sitä kautta tapahtuva yksityistäminen.

Sosialidemokraattien suurena linjana läpi vuosikymmenten on ollut rakentaa Suomeen hyvinvointiyhteiskunta, joka tarjoaa turvaa ja mahdollisuuksia elämän rakentamiseen - ei pelkästään syntymästään vauraille ja hyväosaisille, vaan kaikille. Ja toteuttaa se, demokratian pelisääntöjä kunnioittaen, siten, että vahvan julkisen talouden ohella maassa on voinut kukoistaa yksityinen yritteliäisyys ja elinkeinoelämä. Ja se on onnistunut: Forssan ohjelma vuodelta 1903 on toteutettu. Matkan varrella on toki nähty lukuisia EI-puolueita, milloin missäkin asiassa ja milläkin perusteella.

Epäilemättä maailma on 2017 kokonaan toinen kuin 1903. Vuosikymmeniä sitten keksityt ja silloin toimineet ratkaisumallit eivät toimi enää. Tarvitaan uusia muotoja järjestää hyvinvointiyhteiskuntaa. Mutta älköön luovuttako perustasta: turvan ja mahdollisuuksien tuottamisesta myös yhteiskunnan heikommille, demokratian pelisäännöistä eikä verovarojen käyttämisestä siihen, mihin ne on tarkoitettu: julkisten palvelujen tuottamiseen. Markkinamekanismit toimivat jouhevasti kaupan ja kaupallisten palvelujen asiakaspinnoilla, mutta peruspalveluihin niiden ulottaminen on vaarallista: joku jää ilman, joku vetää välistä, mutta veronmaksaja maksaa aina.

Kun hyvinvointiyhteiskuntaa ollaan tietoisesti nakertamassa, on sosialidemokraateilla oikeus - itse asiassa velvollisuus - puolustaa sitä ja sanoa EI! Siihen velvoittaa pitkä linja, vahva ylikansallinen aateperusta ja kansalaisten etu. Mutta yhtä hyvin kuuluu sanoa KYLLÄ, kun hyvinvointivaltiota kehitetään. Ei markkinauskoisesti, mutta vahvaan sopimusperinteeseen nojaten.

Harri Kivenmaa

Kunnallisneuvos, rehtori, Kokemäen kaupunginvaltuuston pj.

10.2.2017 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva