Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Rakkautta sodan varjossa

Kuva: Rakkautta sodan varjossa

Sam Sihvon laulunäytelmä Jääkärin morsian on romanttinen tarina jääkäreistä, jotka hakeutuivat sotilaskoulutukseen Saksaan, tavoitteenaan Suomen itsenäistyminen. Jääkärin morsiamen tapahtumat sijoittuvat jääkäreiden koulutusleirille Libaussa. Sihvo osallistui itsekin jääkärinä taisteluihin Saksan itärintamalla ensimmäisessä maailmansodassa.

Tasalan Talviteatterin versio kunnioittaa alkuperäisversion henkeä moitteettomasti ja ryydittää tarinaa myös huumorilla. Reipashenkisen tarinan keskiössä on jääkärikorpraali Martti Karin, Jere Hämäläinen, ja balettitanssija Sabinan, Milla Saarinen, rakkaustarina, jonka toteutumiselle ilmaantuu este jos toinenkin.

Varsinainen kolmiodraama kehkeytyy, kun myös paroni von Lichtenstein, Timo Metsäjoki, on myös vallan mielistynyt Sabinaan. Paronin luihu rooli istuu Metsäjoelle hyvin.

Sotilaskoulutuksen ohella jääkäriveljet ennättävät viettää myös vapaa-aikaa, etupäässä ryypiskellen Sonja Strandin, Johanna Hakala, kahvilassa. Hakalan liikkuu hyvin eri tunnetasoilla. Reija Katajisto venäläisenä tarjoilijatar Marusjana pitää omalla rempseällä tyylillään kahvilan tunnelmaa yllä.

Tärkeässä osassa on tietysti pääosin Sihvon säveltämät ja sanoittamat musiikkikappaleet, joiden tunnelma vaihtelee kaihosta ja surumielisyydestä marssipoljennon pontevuuteen.

Tasalan talviteatterin musiikkiteatteriesityksissä aiemminkin mukana olleen Jere Hämäläisen ääni on laulukoulutuksen myötä saanut syvyyttä ja baritonaalinen sävy on täyteläisen kuulas. Milla Saarisen tyttömäinen äänenkäyttö sopii rooliin ja tuo mukavaa vastavoimaa Hämäläisen muhevaan sointiin. Kahdeksan henkinen orkesteri Marianne Kedon johdolla tekee hyvää työtä.

Tanssijoiden lehahtaminen paikalle tilanteessa kuin tilanteessa tuntuu kokonaisuuden kannalta päälle liimatulta. Sarianna Helmisen koreografiat toistavat itseään, joten paljon mielenkiintoisempaa olisi ollut, jos myös salskeille jääkäreille olisi laadittu koreografioita.
Ohjaaja Tomi Aallon pieteetillä toteuttamat kohtaukset tuppaavat etenkin ensimmäisessä näytöksessä venymään. Esityksen loppua kohden kerronta saa toivottua nostetta.

Vaikka Jääkärin morsian on ensisijaisesti seikkailutarina; se toimii myös historian oppituntina Suomen itsenäisyyteen johtaneista toimista yhden ryhmän näkökulmasta.

Tarja Tiilimäki

27.1.2017 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva