Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kauniit ja komeat

Kuva: Kauniit ja komeat

Tuoreen tutkimuksen mukaan poliittiseen oikeistoon kuuluvat ja konservatiiviset poliitikot näyttävät keskimäärin paremmilta kuin liberaalit tai vasemmistopoliitikot.

Tutkimus on tehty Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa, ja tekijöinä ovat olleet saksalaiset ja ruotsalaiset tutkijat. Tulokset on julkaistu kansainvälisessä Journal of Public Economics -tutkimusjulkaisussa. Tuloksia julkaistiin tällä viikolla myös suomalaisessa mediassa.

Merkille pantavaa on se, että suomalaisilla poliitikoilla ja ehdokkailla on ollut tutkimuksessa merkittävä rooli.

Tutkijoiden mukaan Suomen vaalijärjestelmä on soveltunut analyysiin ”suhteellisen vaalitapansa ja monen valittavan edustajan vaalipiirien sekä henkilöäänien ja puolueiden sisäisen kilpailun vuoksi”.

Tutkimuksessa nojataan aiempiin tutkimuksiin siitä, että kauniit ja komeat menestyvät ja ansaitsevat työelämässä paremmin kuin vähemmän kauniit. Ja koska he tienaavat enemmän, he todennäköisesti myös vastustavat tulojen tasaisempaa jakautumista.

Samalla on tultu siihen johtopäätökseen, että äänestäjät mieltävät hyvännäköiset ehdokkaat helposti oikeistolaisiksi ja kääntäen: oikeistolaiset panevat ehdokkaan ulkonäölle painoarvoa enemmän kuin vasemmiston äänestäjät. Näin erityisesti kuntavaaleissa.

Aiemman tutkimuksen mukaan kauniiksi ja komeaksi luokitellut poliitikot saavat vaaleissa muita enemmän ääniä. Tutkijoiden mukaan oikeisto siis hyötyy hyvännäköisistä ehdokkaista, jos muuta tietoa poliitikoista on saatavilla vähänlaisesti.

Eduskuntavaaleissa ehdokkaan kauneus tuo keskimäärin 14 prosenttia lisää kannatusta sekä oikeiston että vasemmiston ehdokkaille.

Jokainen voi itse miettiä, minkä painoarvon hän antaa kyseiselle tutkimukselle. Kieltämättä se kuitenkin vahvistaa sitä yhteiskunnassa ikävä kyllä edelleen vahvana olevaa ajattelua, että hyvännäköisyys ja nuoruus on menetyksen tae.

Varsinkin politiikassa on kuitenkin huolestuttavaa, jos yhteisistä asioista päättämään valitaan vain korealla ulkokuorella varustettuja henkilöitä, etenkin, jos sillä kätketään muita ominaisuuksia, kuten sisältä tyhjä pää.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että hyvännäköinen olisi tyhmä. Pois se minusta. Mutta ei se myöskään sulje tätä pois.

Poliittiset vaalit eivät saa kuitenkaan olla missi- tai misterkisoja.

Vuoden 1991 Miss Suomi Tanja Karpela oli keskustan kansanedustajana vuosituhannen vaihteessa kolme kautta. Vaikka Karpela oli nelisen vuotta myös kulttuuriministerinä, hänen poliittisia taitojaan ei juuri kiitelty oman puolueen ulkopuolella. Nykyisin hän kaiketi toimii koirien kouluttajana.

Sitäpaitsi kauneus on aina katsojan silmässä.

Ajatkin ovat muuttuneet. 1970-luku oli villin nuorisopolitiikan aikaa. Puolueiden nuorisojärjestöt kävivät kovaa kisaa jäsenistä, eivätkä silloin poliittiset teemat olleet aina niitä tärkeimpiä.

Joku saattaa muistaa vielä sanonnan, että ”taistolaisilla oli parhaimmat naiset”. Moni sen ajan nuori vähemmistökommunistimies onkin jälkeenpäin myöntänyt, että naisten takia siihen porukkaan mentiin.

Jukka Vilponiemi

20.1.2017 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva