Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Lihako uusi rööki?

Ruoka on kulttuuria ja trendejä mutta myös kansainvälisen keinottelun ja suurimittaisen lobbauksen kohde. Viimeksi mainitusta on hyvä esimerkki Yhdysvaltain sokeriteollisuus, joka 60- ja 70-luvuilla pyrki vaikuttamaan tutkimuksiin ja terveyssuosituksiin sokerin kulutuksen lisäämiseksi. Keinot olivat pitkälti samat kuin tupakkateollisuudella.

 

Lihan sanotaan olevan uusi rööki. Yhä useampi ajattelee, että lihan syönti on epäterveellistä, epäeettistä ja epäekologista. Vaikkei se tupakkaan verrattavaa olekaan, tiettyä ilmapiirin muutosta on havaittavissa, ainakin siinä kuuluisassa viherkuplassa ja hipsteripiireissä.

Mutta aivan tavallisetkin ihmiset miettivät yhä useammin nautaa, possua tai kanaa syödessään, että entisen elävän olennon kylkeä tässä nyhdetään. Kalankin syönnistä tuli vaikeaa, kun saimme tietää, että kalat tuntevat kipua ja että kipu saattaa olla kovaakin.
Glorian Ruoka & Viini -lehdessä kerrottiin taannoin, miten Werners värld -sivustolla on jaettu lihansyönnin vähentäjät kuuteen ryhmään: lounasvege syö lihaa vain kello 18 jälkeen, riistavege ei syö kasvatettua lihaa, reduktiaani pyrkii puolittamaan lihansyöntinsä, cityvege ei syö lihaa, mutta syö kalaa ja kananmunia, jahkaajavege haluaisi olla kasvissyöjä, mutta ei saa muutosta aikaiseksi ja liha mausteena -vege syö ruokia, joissa on lihaa hyvin vähän.

Saa nähdä, auttavatko lihan syönnin vähentämisessä erilaiset uudet kasvispohjaiset korvikkeet – jotka näyttävät jauhelihalta.
Kun lihan kulutus vähenee, sillä on monia vaikutuksia, ikäviäkin, esimerkiksi suomalaisten lihantuottajien elämään. Kärsijiä ovat maatalouden ja lihankasvattajien lisäksi elintarviketeollisuus, iso työllistäjä.

Eivät kasviksetkaan aina ole eettisiä. Yle kertoi jokin aika sitten avokadojen kysynnän kasvaneen niin että tuotanto ei tahdo pysyä mukana. Suomessa avokadojen tuonti on lähes kymmenkertaistunut 10 vuodessa. Meksikossa seurauksena on ollut paheneva metsien hakkaaminen. Metsiä kaadetaan vuosittain vähintään tuhat hehtaaria avokadopuiden tieltä, ja laittomiin hakkuisiin syyllistyvät yleensä pienviljelijät, jotka haluavat parantaa elintasoaan.

Vegaanien kestosuosikin, soijan, kasvatuksessa on samanlaisia piirteitä. Brasiliassa kaatuu sademetsää soijaviljelmien tietä. Soijan kysyntä on kasvanut kiinalaisten ruokavalion muututtua lihapitoisemmaksi – soijaa käytetään eläinrehuksi.

Palmuöljyn tuotanto on yksi merkittävimmistä metsäkadon aiheuttajista Kaakkois-Aasian sademetsissä. Vastuullista palmuöljyä käytetään elintarvike- ja päivittäistavaratuotannossa onneksi yhä enemmän, ja suomalaiset Fazer ja S-ryhmä ovat kansainvälisesti kärkisijoilla vastuullisuudessa.

Erilaisia ruokatrendejä tulee ja menee, toiset tulevat pysyäkseen. Nyt gluteenitonta ruokaa syövät muutkin kuin keliaakikot. Lihan syönnin vähentäminen lienee voimistuva trendi. Ainakin näin pitäisi olla, koko maapallon tulevaisuutta ajatellen.

Jo edellä mainitussa ruokalehdessä kerrotaan uudesta New Yorkin ruokatrendistä, suolaisesta puurosta, jossa puuroon lisätään esimerkiksi valuvaa kananmunaa, sipulihakkelusta ja soijakastiketta, tai peräti kinkkua ja gruyere-juustoa. Ei mitään uutta auringon alla, tunnen henkilön, joka maustaa kaurapuuronsa sinihomejuustolla ja meetvurstilla – ja innostui heti kokeilemaan New Yorkin puuroa.

Heli Kokko

13.1.2017 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva