Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Presidentillistä

Kuva: Presidentillistä

Suomi aloitti 100-vuotisjuhliensa vieton tasavallan presidentti Sauli Niinistön uudenvuoden puheella, joka oli Niinistölle tyypillinen, siis kuivan asiallinen. Mutta ei se puhe huonokaan ollut. Jumalan siunauksiinkin on jo totuttu, ja koska presidentillä ei nykyisin ole juurikaan sanottavaa sisäpolitiikkaan, niin puheen sisältö keskittyi pääosin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan sekä Euroopan unioniin.

Niinistön mielestä EU on nyt heikompi kuin koskaan, ja tämä voidaan tulkita myös tölväisyksi Suomen hallitukselle, jolle Suomen EU-politiikka kuuluu. Nykyisen oikeistohallituksen aikana Suomi on vain pudonnut pois EU:n ytimestä. Muut vievät, Suomi vikisee.

Vaikka Sauli Niinistön puhe ei ollut varmaankaan kaikkien suomalaisten mieleen, niin ainakin se oli huomattavasti parempi kuin pääministeri Juha Sipilän (kesk) uudenvuodentervehdys, jossa hän pelkäsi suomalaisten eriarvoisuuden kasvavan. Haloo! Siihenhän juuri hallituksen toimet ovat johtaneet.

Ei siis ole ihme, että Sipilän suosiolukemat ovat vain 25 prosentin luokkaa. Kansa ei luota pääministeriin ja hallitukseen, jotka eivät tiedä mitä tekevät ja puhuvat.

Vuodenvaihteen Helsingin Sanomissa oli toimittaja Unto Hämäläisen mielenkiintoinen pohdinta siitä, aikooko Sauli Niinistö hakea toiselle kuusivuotiskaudelle tasavallan presidenttinä. Seuraavat presidentinvaalit on vuoden kuluttua, ja nyt Niinistö on 68-vuotias - siis eläkeiässä. Jos Niinistö lähtisi ehdokkaaksi ja hänet valittaisiin presidentiksi, hän olisi virkakautensa päättyessä 75-vuotias.
Jos kuntoa ja terveyttä riittää, ei se ole välttämättä liian korkea ikä presidentille, mutta kuten Unto Hämäläinen pohtii, onko Niinistö itse alukas jatkamaan tehtävässä 75-vuotiaaksi. Hämäläisen oma arvio on, että Niinistö olisi halukas jäämään eläkkeelle jo ensi vuonna.

Päätelmä perustuu Niinistön aiempaan uraan. ”Hän ei ole ollut ylipitkien kausien mies”, Hämäläinen kirjoittaa.
On lisäksi muistettava, että esimerkiksi Mauno Koivisto jätti presidentin tehtävän 70-vuotiaana.

Kirjoituksessaan toimittaja pohtii kuitenkin myös sitä, vaativatko yleiset syyt tai yleinen etu Niinistön jatkamista toiselle kaudelle. Maailma on epävakaa, ja Yhdysvaltain presidentin virkaan piakkoin astuva Donald Trump on vielä epävakaampi. Mitä tekee Vladimir Putin Venäjällä? Sauli Niinistö on yrittänyt pitää Suomen suhteita Venäjään niin hyvinä kuin ne nykytilanteessa ovat mahdollisia. Tarvitaanko Saulia hyvien suhteiden takuumieheksi?

Yleinen etu kalskahtaa kuitenkin ikävältä termiltä ainakin niiden korvaan, jotka muistavat, kuinka yleinen etu vaati, että Urho Kekkonen jatkoi presidenttinä, vaikkei hänen terveytensä enää olisi sitä sallinut.

Tuskin tässäkään tapauksessa kuitenkaan ”sota yhtä miestä kaipaa”. Silti kannattaa pohtia, kuka voisi korvata Sauli Niinistöön. Tähän mennessä ainoana varmana ehdokkaana on Matti Vanhanen (kesk). Niinistölle edellisissä vaaleissa toisella kierroksella hävinnyt Pekka Haavisto (vihr) todennäköisesti lähtee ehdolle.

Pahin Suomen kannalta olisi, jos perussuomalaisten johtoon hamuava kansainvälisesti ahdasmielinen Jussi Halla-aho pyrkisi ja valittaisiin presidentiksi. Jo ajatus Halla-ahosta Suomen ulkoministerinä hirvittää.

Kenet kokoomus saisi vedettyä ehdokkaaksi Niinistön tilalle, jos tämä kieltäytyisi ehdokkuudesta.

Ennen Niinistöä kolme Suomen presidenttiä olivat sosialidemokraatteja. Yhteensä 30 vuotta.
Jos Niinistö lähtee ehdolle, hänet todennäköisesti valitaan. Hänen suosionsa ainakin tällä hetkellä on niin kova.
Jos kenttä kuitenkin on vapaa, demareillakin voisi taas olla iskun paikka, kunhan löytyy jälleen Koiviston tai Tarja Halosen kaltainen kansan ”villitsijä”. Mutta löytyykö? Se on kokonaan toinen juttu.

Jukka Vilponiemi 

Kirjoittaja on Uuden Ajan päätoimittaja. 

5.1.2017 07:59

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva