Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Joulun lohtua lohduttomuuteen

Kuva: Joulun lohtua lohduttomuuteen

Huhtikuun kuntavaalit eivät tule päivääkään liian aikaisin. Sipilän hallitus on päässyt natisten liitoksissaan uuden vuoden kynnykselle - jälleen kerran. Suomalaisilla alkaa kohta olla jo kahden vuoden kokemus aikaan saatujen tulosten arviointiin. Selväksi on käynyt jo, että hallituksen puheet ja teot eivät kohtaa. Hallituksen saavutukset ovat Suomen ennätysluokkaa: käsittämätön joukko räikeästi petettyjä vaalilupauksia ja enemmän kuin koskaan peruttuja hallituksen päätöksiä.

Kyllä oppositiossakin saadaan aikaan, sillä tuskin kahta tusinaa peruttuja esityksiä; kuten hoitajamitoitusta, päivähoitomaksuja ja sotaveteraaneja koskevia heikennyksiä; olisi tehty ilman SDP:n ja kansalaisyhteiskunnan vahvaa yhteistyötä. Me emme haluaa maksattaa laman taakkaa tavallisilla ihmisillä emmekä halua toistaa 90-luvun virheitä. Tämä on mahdollista niin hallituksessa kuin oppositiossa: nimittäin THL:n mukaan viime hallituskaudella tehdyt etuus- ja verolainsäädännön muutokset pienensivät selvästi sekä tuloeroja että pienituloisuusastetta.

Sipilän hallitus valitsi toisin. Tulo- ja varallisuuserot kasvavat ja köyhyys lisääntyy. Velkaantumisen lopettamisen nimissä laitettu yhteiskunnan heikoimmat, sairaimmat ja pienituloisimmat laman maksumiehiksi. Uhraukset ovat osoittautuneet turhiksi, kun on selvinnyt, että säästetyt varat ohjataan velan maksun sijaan yhteiskunnan hyväosaisten ylisuuriin verohelpotuksiin ja uusiin verovähennyksiin.

Sipilän hallituksen aikana tulo- ja varallisuuserot ovat kasvaneet ja lapsien sekä vanhusten köyhyys lisääntyneet. Yhä useammat suomalaiset ovat tippuneet köyhyysrajalle tai sen alapuolelle. Hallituksella ei ole ohjelmaa köyhyyden ja eriarvoisuuden torjumiseksi. Koko hallituskauden ajan on uskoteltu suomalaisille, että epäreilulle ja väärälle politiikalle ei ole vaihtoehtoa.

Tämän laman suurin kestävyysvaje ei ole taloudellinen, vaan sosiaalinen kestävyysvaje, mikä suurenee hallituksen toimin entisestään. Uhka on suuri yhteiskunnan jakautumisesta voimakkaasti menestyjiin ja ulkopuolelle jääviin. Suomi on valumassa kohti osattomuuden yhteiskuntaa. Eriarvoisuus on suurinta mahdollista tuhlausta: tuhlaamme ihmisten kykyjä ja mahdollisuuksia seisottamalla heitä jonoissa, kortistoissa ja suljettujen ovien takana. Suomi ja suomalaiset eivät tarvitse lisää epävarmuutta, vatulointia ja epäluottamusta, vaan turvallisia näkymiä ja uskoa tulevaisuuteen.

Lohtua poliittiseen lohduttomuuteen ammennan seuraavat päivät joulun rauhasta, sanomasta ja perinteistä. Kotimatkalla pimeyden keskellä valaisseet jouluvalot ja radion hartaasti soineet joululaulut johdattivat viimein joulun aikaan. Suosittelen samaa hetkeksi kaikille kauniin joulusanoituksen sanoin: ”arkihuolesi kaikki heitä”.

Kansanedustaja Krista Kiuru

23.12.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva