Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Me kaikki olemme velkaa peruskoululle

Kuva: Me kaikki olemme velkaa peruskoululle

Mikä asia tai tapahtuma on kaikkein tärkein Suomen historiassa?

Valtiotieteiden tohtori Pilvi Torsti selvitti nelisen vuotta sitten tutkimuksessaan suomalaisten käsityksiä maamme historiasta. Tutkimukseen valitut eri-ikäiset ja taustaiset suomalaiset pääsivät nimeämään viisi asiaa, jotka heidän mielestään olivat kaikkein tärkeimpiä maamme historiassa.

Tutkimuksessa ylivoimaiseksi ykköseksi nousi peruskoulu. Menestystarina, josta koko maailma on Suomen oppinut tuntemaan. Peruskoulu on lähtemätön osa Suomen kasvua ja kehitystä yhä tänäkin päivänä. Meistä jokainen on peruskoululle velkaa tavattoman paljon.

Minä olen oman peruskouluni käynyt. Olen siten ehta suomalaisen sivistyspolitiikan tuote. Peruskoulu merkitsi minulle todella paljon. Se antoi minulle vankan pohjan suomalaisessa yhteiskunnassa pärjäämiseen ja herätti halun olla mukana kehittämässä sitä.

Yksinhuoltajan lapsena lähdin valkolakin jälkeen ajamaan betoniautoa. Näin työelämässä paljon epäoikeudenmukaisuutta, joka vain vahvisti tahtoani olla mukana vaikuttamassa yhteisiin asioihin. Koin vahvasti, että politiikassa tarvittaisiin painavia tekoja työelämän epäkohtien korjaamiseksi.

Alkuvuodesta 2013 törmäsin mielenkiintoiseen kirjaan, joka muutti elämäni suunnan. Richard Wilkinsonin ja Kate Pickettin kirja The Spiritual Level todella kolahti. Kirjan kirjoittajat esittivät kysymyksen, miksi kaikkein menestyneimmät valtiot maailmassa sattuivat olemaan myös niitä kaikkein tasa-arvoisimpia. Etsiessään vastausta tähän Wilkinson ja Pickett päätyivät todistamaan, että kaikkien kansalaisten tasa-arvosta hyötyy koko yhteiskunta.

Wilkinsonin ja Picketin kirja kirkasti minulle sen, mistä sosialidemokratiassa on kysymys. Kyse on siitä, että hyvässä yhteiskunnassa pidetään huolta kaikista. Ei ole mitään tärkeämpää kuin vaalia yhteiskunnan tasa-arvoisuutta ja pitää kaikki kansalaiset mukana samassa veneessä.

Hieman myöhemmin huomasin, että samainen kirja oli myös pääsykoekirjana Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan valintakokeissa. Päätin hakea opiskelijaksi tiedekuntaan. Ilokseni tulin myös valituksi. Päätin ottaa opiskelut todella tosissani.

Viimeisen kolmen vuoden aikana olen kaikesta eduskuntakiireestä huolimatta edistänyt opintojani valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Marraskuussa uurastus palkittiin, kun valmistuin valtiotieteiden kandidaatiksi. Omaan ajatteluuni olen saanut paljon uusia näkökulmia opintojeni kautta.

Opiskelut muistuttivat minulle, miten tärkeää on välillä pysähtyä yhteiskunnallisten kysymysten äärelle ja mennä pintaa syvemmälle. On ratkaisevan tärkeää, että me päättäjät uskallamme tarkastella Suomea ja maailmaa myös tieteen ja tutkimuksen näkökulmista. Siten voimme pitää politiikan ajassa mukana ja uusilla ideoilla rikastettuna.

Saan kiittää valmistumisestani suomalaista koulutusjärjestelmää, jonka juuret ovat peruskoulussa. Ilman sitä hyvinvointivaltion kulmakiveä en olisi koskaan päässyt näin pitkälle. Meiltä päättäjiltä edellytetään suurta vastuullisuutta pitää jatkossakin huolta peruskoulusta ja siitä, että sen merkitys säilyy tärkeänä.

SDP:n eduskuntaryhmän pj ja puolueen 1. varapj.  Antti Lindtman

16.12.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva