Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vova ja Sale

Onhan niitä mukava katsella - veljekset kuin ilvekset. Siis Venäjä-naapurin Vladimir, kotoisesti Vova, ja Suomen oma Sale, Niinistön Sauli, esimerkiksi kättelemässä lämpimän kaverillisesti Kultarannan pihalla. Onko se nyt sitten sitä kuuluisaa suomettumista, jos tunnen turvalliseksi oloni, kun arvon herrat hymyilevät toisilleen ystävällisesti eivätkä salavihaisesti hio hammasta näin naamakkain tavatessaan?

 

Onhan se auttamaton tosiasia, että pikku Suomellamme on aina vaan naapurina tuo iso Ryssänmaa, jota ei voi olla ottamatta huomioon. Etenkään nyt ei voi suhtautua yliolkaisesti, kun EU on alkanut vaikuttaa yhä hampaattomammalta yhteisten asioiden ajajana. Sieltä täältä toki arvostellaan presidentti Niinistöä siitä, että hän, hyi-hyi, pyrkii ilman välikäsiä hoitamaan naapurimaan ja Suomen yhteisiä asioita! Parempi puhella face to face niiden kesken, joita asiat lähinnä koskevat. Sen sanoo ainakin maalaisjärki.

Ison Venäjän pää on pienenpuoleinen jäntevä mies, aika hymytönkin tavallisesti - mutta meidän Salen kanssa keskustellessaan hän näyttää usein hymyilevän. No, kukapa ei hymyilisi ystävällismielisessä seurassa? On ehkä aika orpoakin olla ison maan kohtaloista vastuussa. Sopivasti Vladimir tarkoittaa suomeksi ”hallitse maata”. (Ja yhtä sopivasti kaukana idässä on kaupunki nimeltä Vladivostok - hallitse itää - ja etelän vuorilla Vladikavkaz , hallitse Kaukasiaa…) Mutta huomattakoon, että venäjän kielen sana ´mir´ merkitsee myös rauhaa.

Varsinaissuomalaiseen tapaan kuivakkaan ärtyisältä helposti vaikuttava Sauli Niinistö on voittanut monien kansalaisten mielisuosion presidentin toimissa. Hän näyttää tekevän päätöksiä omaehtoisesti, liikoja kuuntelematta muita. Ketä hän on alkanut asemassaan ja toimissaan muistuttaa? Monen kaipaama Kekkonenhan tuntuu uudestisyntyneen hänessä. Sale muistuttaa otteissaan ikimuistoista Urkkia, kansakunnan isää ja turvaa täpärinä hetkinä. Täytyy toivoa, että onni on myötä eikä toivo petä. Kun jopa valtioiden perustukset tuntuvat rakoilevan terrorin uhan alla, tarvitaan päättäväisen arkijärjen ja diplomatian apua.

On toki vielä silti monien kansalaisten muistissa samaisen Sauli Niinistön toiminta takavuosina Suomen valtiontalouden kivikovana ohjastajana, joka ei armoa tuntenut. Mahtaako hänenkin kohdallaan, kuten veli-Vladimirin tapauksessa, nimi olla enne? Raamatussa kerrotaan, kuinka Saulus vainosi armotta kristittyjä, kunnes koki järkytyksen tiellä Damaskoon… Sauli Niinistöä hipaisi taannoin läheltä kuolema lomamatkalla, kun tsunami oli vähällä huuhtoa hänetkin mukaansa. Sellainen kokemus saa panemaan asiat oikeaan arvojärjestykseen.

Rauni Virtanen

9.12.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva