Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Itsenäisyyden tunnelmia

Kuva: Itsenäisyyden tunnelmia

Joulukuun kuudentena päivänä 1917 eduskunta hyväksyi itsenäisyysjulistuksen ilman suuria seremonioita. Juhlallisesta viestistä huolimatta ilmassa oli enemmänkin hämmennystä ja levottomuutta kuin suurta juhlan tuntua. Sisällissota syttyi ja juuri muodostunut kansakuntamme hajosi punaisiin ja valkoisiin. Sitä sotaa emme yleensä juhlapuheissa liiemmälti käsittele vieläkään.

Isäni suvun puolella, punaisissa, puhuttiin kansalaissodasta. Kansallisarkiston Sotasurmat-arkisto kertoo, että kankaanpääläinen Frans Jaakko Malakiaanpoika Kujanpää oli 29-vuotias työläinen, jonka perheen toimeentulo oli heikko. Helmikuussa 1918 hänet pidätettiin ja heinäkuussa, näin kertoo arkisto, mestattiin, paikkana Tammisaari. Hänen nimensä löytyy Kankaanpään hautausmaalla olevasta muistomerkistä.

Äitini suvun puolelta puolestaan taisteltiin valkoisessa vapaussodassa. Helmikuussa 1918 23-vuotias Wilho Jokipii liittyi Seinäjoella Suomen Vartiostoon. Huhtikuun lopussa hän ryhmänjohtajana kaatui Vesilahdella, vatsaan ammuttuna ja lepää Kihniön kirkkomaalla vapaussodan sankarihaudassa.

Kesti vuosikymmeniä, ennen kuin nuo kaksi väriä, punainen ja valkoinen, yhdistyivät meille tutuksi, sinivalkoiseksi. Enkä jaksa uskoa, etteivät molemmat, niin Frans kuin Wilhokin, halunneet samaa, oman maan ja sille tulevaisuuden. Heidän lähtökohtansa vain olivat erilaiset.

Toisen maailmansodan melskeissä suomalaiset yhdisti tuolloin yhteinen vihollinen. Nyt jo edesmenneet isoisäni olivat mukana näissä sodissa, kankaanpääläinen taatani Jaakko Kujanpää jatkosodassa ja kihniöläinen pappani Arvo Jokipii talvi- ja jatkosodassa sekä Lapin sodassa. Arvo-papan kantakortissa paikkakuntien nimet, Simpele, Kurkijoki, Hiitolan Kilpola, Rautu, Pohjois-Inkerin Lempaala ja Viipurin maalaiskunnan Ihantala kertovat omaa tarinaansa.

En muista lapsuudessani, että noista paikoista tai noista sodista olisi kummassakaan mummulassa puhuttu, ei Kankaanpään Lohikossa eikä Kihniön Kankarilla.

Muistan erään hetken Kihniössä, äitini kotona, kun mummulassa aikani kuluksi tutkailin kaappeja ja laatikoita. Erään kaapin perältä käteeni osui peltinen laatikko. Sellainen kauniisti koristeltu, jossa olisi voinut olla vaikka pipareita. Tuossa laatikossa oli valokuvia. Pieniä, neliskanttisia, mustavalkoisia. Kuvissa oli minulle tuntemattomia ihmisiä, sen ymmärsin, että he olivat sotilaspuvuissa. Minulle tuntemattomia maisemia, peltoja ja metsän reunoja, lunta. Ja kaksi kuvaa, joissa oli kuolleita ihmisiä, ruumiita. Istuin ja katselin, en oikein osannut siinä iässä olla järkyttynytkään. Tajusin, että kuvat ovat pappan ja ymmärsin, että ne ovat sieltä sodasta, sieltä, mistä joskus oli kuullut puhuttavan ja että se ei ole ollut hyvä asia.

Kiikutin löytöni keittiöön, jollain tavalla innokkaana, halusin kuulla kuvien tarinat. Laatikko tempaistiin pois kädestäni ja kysymykseni vaiettiin. Sodan kokeneet miehet ja naiset eivät ymmärrettävistä syistä paljon puhuneet, siksi moni jälkipolvi jäi vastausta vaille.
Koskaan ei tullut sellaista hetkeä, että olisin kuvien tarinat kaikessa riipaisevuudessaan kuullut. Nykyhistorian valossa tiedämme nyt paljon ja meidän pitäisi myös kuulla. Tiedätte kyllä miksi. Heistä kukaan ei halunnut sotaa. Siksi sitä ei saa unohtaa.

Katri Kujanpää 

Kirjoittaja on Kankaanpään Työväenyhdistyksen puheenjohtaja 

2.12.2016 07:33

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva