Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Pullon henki

Kuva: Pullon henki

Monelle tuttu ja vanha satu pullon hengestä on edelleen ajankohtainen tämänkin päivän elämää ja yhteiskuntaa ajatellen.

Tarinassa köyhä puunhakkaaja isä ja poika puurtavat metsätöitä pojalle naapurista lainatulla kirveellä toiveena ja tavoitteena jälkipolven parempi elämä ja tulevaisuus. Isän jäädessä lepäämään ja syömään voileipiään raskaan työrupeaman keskellä, poika lähtee hieman seikkailemaan metsän uumeniin.

Syvältä metsästä löytyy vanha massiivinen tammi, jonka juuresta kuuluu ääntä. Poika kaivaa juurakosta esiin lasipullon ja näkee sen sisällä merkillisen poukkoilevan olion, joka pyytää päästä ulos vankeudestaan. Sen enempää ajattelematta poika vapauttaa jättiläismäisen hengen, joka vapauteen päästessään ilmoittaa tuhoavansa pojan.
Nokkela poika ei tyydy kohtaloonsa ja saa kuin saakin petkutettua hengen takaisin pulloon. Henki maanittelee pojalta vapautusta uudelleen lupaamalla tuhoamisen sijaan upean palkinnon. Rohkea poika luottaa pullon hengen sanaan ja vapauttaa sen uudelleen.

Henki antaa pojalle pyyheliinan näköisen tilkun, joka muistutti laastarilappua. ”Kun sivelet haavaa tällä, niin se paranee”, sanoi henki. ”Ja kun sivelet sen kääntöpuolella terästä ja rautaa, niin se muuttuu hopeaksi!”
Näin tapahtui ja poika muutti naapurilta lainatun kirveen hopeiseksi. Aluksi isä pelästyy ja pelkää joutuvansa maksamaan tuhotun kirveen naapurille, mutta kekseliäs poika selvittää tilanteen ja korvaa naapurille tuhotusta kirveestä aiheutuneet kulut. Isän ja pojan rahahuolet olivat ohitse ja poika saattoi jatkaa myös opiskeluaan. Ja koska hän pystyi laastarilapullaan parantamaan kaikki haavat, hänestä tuli maailman kuuluisin lääkäri.

Koska minulla on usein tapana peilata tarinoita ja erilaisia elämän opetuksia nykyhetkeen, olen nimenomaan pohtinut tätä tarinaa ja sen sanomaa kuluneen syksyn haasteissa. Porin kaupungissa on eletty kesästä lähtien synkän harmaiden yt- ja lomautuspilvien alla. Kaupunkilaisten ja päättäjien huoli palveluiden saavutettavuudesta ja riittävyydestä on tullut osa arkeamme.

Syysiltojen pimetessä on luonnollisesti kiihtynyt myös syyllisten etsintä niin virkamiehistä ja poliitikoista, ay-liikettäkään unohtamatta. Olisi kuitenkin ennemmin syytä kysyä miksi, ottaa opiksi menneestä ja tehdä tarvittavat toimenpiteet, jotta vastaavalta vältytään tulevaisuudessa.

Jos yhteiskuntamme talous olisi yhtäänkään vakaammalla pohjalla ja veroeurot luonnollisessa kasvussaan, ei yhdenkään kunnan tai kaupungin tarvitsisi pohtia tai tehdä vaikeita päätöksiä taloutensa sopeuttamiseksi. Uusi kuntalaki kieltää alijäämän kerryttämisen ja voimassa on myös edelleen kriisikuntamenettely. Käytännössä tämä tarkoittaa sopeutuspakkoa.

Lomautus talouden sopeuttamiskeinona on lyhytnäköinen ja erityisesti kuntasektorilla vaikea palvelujen pysyvän ja jatkuvan kysynnän näkökulmasta. Lyhytnäköinen siksi, etteivät lomautukset tarjoa pysyviä ratkaisuja seuraavien vuosien toiminnan- ja taloudenhallintaan ja myös siksi, ettei palvelujen kysyntä ole mihinkään vähentynyt, päinvastoin joidenkin osalta lisääntynyt.

Vain pysyvillä ja pitkäjänteisillä rakenteellisilla uudistuksilla, järjestelmällisellä henkilöstösuunnittelulla ja toimintojen sekä palvelujen kehittämistyöllä voidaan varmistaa myös suunnitelmallinen ja luotettava talouden kokonaisuus. Tässä siis riittää tuleviksi vuosiksi töitä, kun kaupunki valmistautuu sote- ja maakuntauudistuksen myötä vastaanottamaan uuden kuntalainkin velvoittamat tehtävät niin kaupunkilaisten hyvinvoinnin kuin kaupungin elinvoimankin kehittäjänä ja edistäjänä.

Mennyt syksy ja tarina Pullon hengestä kertovat meille toisaalta elämän kovuudesta, mutta myös siihen liittyvästä vahvasta toivosta, yhdessä tekemisestä, ongelmanratkaisusta, päätöksentekokyvystä, rohkeudesta, luottamuksesta ja myös uskosta hyvään sekä parempaan tulevaisuuteen.

Diana Bergroth-Lampinen

kirjoittaja on viestintäpäällikkö ja Porin kaupunginvaltuuston pj.

25.11.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva