Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hallitus harjoittaa perumispolitiikkaa

Kuva: Hallitus harjoittaa perumispolitiikkaa

Sipilän hallitus on saanut matkansa varrella arvostelua sopimusyhteiskunnan romuttamisesta, palkansaajien kurnuttamisesta sekä rikkaiden suosimisesta. Oppositio on ollut kiireinen, kun yhteiskuntaa on viety oikeiston johdolla väärään suuntaan. Kritiikkiä voi kuitenkin antaa myös siitä, että lainvalmistelutyö on tällä vaalikaudella ollut poikkeuksellisen heikkoa. Eduskuntaan tuodaan puutteellisesti valmisteltuja lakipaketteja, jotka eivät kestä tarkempaa tarkastelua.!p

Heikkoon lainvalmistelutyöhön on kiinnittänyt erityistä huomiota sitoutumaton lainsäädännön arviointineuvosto, joka on antanut tiukkaa kritiikkiä useista lakiesityksistä. Viimeisimpänä arvostelulistalle on päässyt hallituksen esittämä hyvätuloisia suosiva yrittäjävähennys. Lakiesityksessä ei kerrota lainkaan, miten verovähennys parantaa kilpailukykyä tai kannustaa yrittäjyyteen.

Lainvalmistelutyön laatu näkyy hallituksen tuloksissa. Se on joutunut perumaan lähes parikymmentä lakiesitystä. Useissa tapauksissa on kuitenkin hyvä, että hallitus on tullut järkiinsä, kääntänyt takkinsa ja taipunut opposition, asiantuntijoiden ja kansalaisten painostuksen alla.

Heti alkutöikseen hallitus päätti korottaa pääomaveroa, vaikka hallitusohjelmassa asiasta ei mainita halaistua sanaa. Kovalla kiireellä valmisteltu palkansaajien kannalta kohtuuton pakkolakipaketti taas haudattiin, kun lähes kaikki asiantuntijat olivat todenneet sen puutteelliseksi ja tehottomaksi. Pakkolait oli valmisteltu niin kiireellä, että niiden perustuslaillisuuskin oli unohtunut tarkistaa.!p!p!p
Myös harmaan talouden torjunnasta aiottiin leikata, mutta eihän siinä mitään järkeä olisi ollut. Harmaan talouden torjuntaan satsattu raha on viime vuosina maksanut tehokkaasti itsensä takaisin. Osakesijoitusten piilottamisen ulkomaille mahdollistanut hallintarekisterihanke kuopattiin myös nopeasti, kun poliisi, tulli ja oikeuslaitos latasivat faktoja pöytään. Hyvä niin!

Eläkkeensaajien asumistuestakin oli tarkoitus leikata rajusti. Asia synnytti kansanliikkeen ja täysin kohtuuton esitys peruttiin. Päivähoitomaksujen jättikorotukset unohdettiin viime hetkellä, koska ne sotivat hallituksen työllisyystavoitetta vastaan. Ihmetystä herättää se, miksi hallitus ymmärsi asian vasta niin myöhään. SDP oli pitänyt asiaa esillä lukemattomia kertoja. Samoin kävi myös junaliikenteen leikkauksille.

Muutama viikko sitten oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps) ilmoitti, ettei hallitus ostakaan 17 miljoonalla eurolla työttömien haastattelupalveluja yksityisiltä toimijoilta kuten oli aikonut. Hallitus teki asiassa yllättävän ja äkkinäisen täyskäännöksen. Pari viikkoa sitten hallitus taas teki ainoan oikean ratkaisun ja perui rintamalisään kohdistetun leikkausesityksen. Se olisi ollut häpeällinen Suomen täyttäessä ensi vuonna 100 vuotta. Suomen puolesta rintamalla taistelleet ansaitsevat kaiken arvostuksemme.
Lähiaikoina on odotettavissa vanhustenhuollon hoitajamitoituksen leikkauksen peruminen. Asiantuntijatahot ovat yksiselitteisesti todenneet, että hallituksen esitys vähentää hoitajien määrää vanhuspalveluissa on järjetön. Voinemme siis ennustaa, että hallitus pitää kiinni perumispolitiikan linjasta myös jatkossa.

Antti Lindtman

Kirjoittaja on SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja. 

 

18.11.2016 08:08

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva