Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Perusoikeistolaisten tyhjät tynnyrit

Kuva: Perusoikeistolaisten tyhjät tynnyrit

SDP julkaisi keskiviikkona oman vaihtoehtonsa vuoden 2017 talousarvioksi. Kurmuttamista ei ilmennyt, eikä suoranaista kritiikkiä esitetty. Herra varapääministeri Soini osasi kommentoida vaihtoehtoamme eduskunnan täysistunnossa puhumalla pelkästään Trumpista, kotihoidon tuesta ja Vihreiden energiapolitiikasta.!p

Keskustelussa ei jäänyt huomaamatta, että panostamme hallitusta enemmän osaamiseen, työllisyyteen ja kasvuun. Uskomme, että koulutukseen ja osaamiseen tehtävät panostukset kannattavat. Peruutamme leikkaukset kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten perusturvaan ja toimeentuloon.

Sipilän hallitus perusteli jälleen kerran massiivisia leikkauksia sillä, että velkaantumisen pysäyttämiseksi tarvitaan kaikkien tinkimistä. Muilta leikataan miljardeja, mutta suurituloisia kehoitetaan hyväntekeväisyyteen kovemman verotuksen sijasta. Yllätys on ollut suuri, kun on selvinnyt, että kaikesta huolimatta hallituksen esitys ensi vuoden talousarvioksi lisää entisestään velanottoa.

Viimeiset puolitoista vuotta Sipilän hallitus on yrittänyt väittää, että hallituksen epäoikeudenmukaiselle politiikalle ei ole muuta vaihtoehtoa. Pienituloisilta leikatut rahat laitetaan yhteiskunnan suurituloisimpien verojen kevennyksiin ja muihin etuihin tavallisen kansan kustannuksella, ja silti velka ei lyhene. Kaverikapitalismin nimissä yhteiskunnan rikkaimmille räätälöidään kaikki irroitettavassa olevat edut: ylisuuri verojen kevennys, metsälahjavähennys, perintö- ja lahjaveron alennus ja yrittäjävähennys. Hallituksen omia eturyhmiä miellyttämällä ajaudutaan tilanteeseen, missä velkaantuminen entisestään kiihtyy. Me peruutamme nämä suunnitellut edut.

SDP:n vaihtoehtobudjetissa lähtökohta on toinen kuin hallituksella. Veronkevennykset kohdistetaan pieni- ja keskituloisiin niin, että pieni- ja keskituloisen palkansaajan käteen jää meidän mallissamme 100-200 euroa enemmän. Eläkeläiset saavat samat veronkevennykset kuin palkansaajat. Keskimääräisen työeläkkeen saaja hyötyy 160 euroa enemmän. SDP parantaa samalla pienituloisten eläkeläisten asemaa peruuttamalla kaikki hallituksen indeksileikkaukset kansaneläkkeeseen ja takuueläkkeeseen. Eläkkeisiin tehdään lainmukainen korotus. SDP:n vaihtoehto on monella tavalla peilikuva hallituksen esitykselle. Me kavennamme tuloeroja siinä, missä hallituksen esitys kasvattaa niitä.

Varapääministeri Timo Soini lupasi vielä eduskuntavaaleja ennen, että alle 1000 euroa tienaavilta ei leikata mitään. Kysyimme eilen vaihtoehtobudjetimme esittelyssä, kelpaako hallitukselle veromalli, missä 95% suomalaisista hyötyisi. Käytännössä siis kaikki aina 6000 euroon asti saisivat etua. Hallitukselta ei tullut vastausta. Ei ihme, sillä hallituksen nykyiset päätökset tukevat vain 5%:n etuja: niitä jotka tienaavat yli 6000 euroa.

Vanha sananlasku näyttääkin olevan siinä oikeassa, että tyhjät tynnyrit kolisevat eniten. Siltä se ainakin vaihtoehtobudjettimme esittelyssä kuulosti. Eduskunnan perusoikeistolaisella laidalla nilkkaan älähtäminen osui suurimmin.

Krista Kiuru

11.11.2016 07:46

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva