Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Rakkaudella, tytär

Ensi sunnuntaina liput liehuvat saloissa isien kunniaksi. Tänä vuonna muistan isääni toisen kerran halauksen sijaan sytyttämällä kynttilän. Opin isältä paljon asioita, joista voin olla kiitollinen. Isä opetti minua luottamaan itseeni ja puolustamaan mielipiteitäni, mutta myös kuuntelemaan muiden näkemyksiä ja tarvittaessa muuttamaan omaa kantaani. Isä opetti myös, että asiat selvitetään niiden kanssa, joiden kanssa on asioita selvitettävänä, eikä niihin sotketa ulkopuolisia.

 

Viimeiset kuukaudet olemme joutuneet lukemaan lehdistä ja internetistä Yhdysvaltojen loanheitto-vaaleista. Olennaisten asioiden sijaan presidenttiä valittaessa tärkeitä argumentteja ovat olleet ehdokkaiden, heidän lähipiirinsä ja kannattajiensa tekemät virheet. Haluaisin edelleen uskoa, että presidentin tehtävän hoitamisessa merkityksellisempää ovat henkilön omaamat arvot sekä ulko- ja sisäpoliittiset linjaukset kuin puolison, tai ehdokkaan itsensä, seksuaalinen aktiivisuus.

Valitettavasti tämä loanheittokulttuuri on jossain määrin alkanut rantautua suomalaiseenkin politiikkaan. Erinäiset asiat ovat edellisten hallitusten, ay-liikkeen, lipposlaisuuden, naapuripuolueen tai milloin minkäkin vika. Sen sijaan että haetaan ratkaisuja, etsitään syyllisiä kaukaa menneisyydestä. Omat virheet pyritään peittämään haukkumalla muut ja siinä sivussa loataan varmuuden vuoksi vielä muutama osaton. Samalla saadaan tavalliset kaduntallaajat karsastamaan politiikkaa sen likaisuuden vuoksi.

Fiksusti toimiva ihminen ei nostata omaa arvoaan halventamalla muita. Arvostus pitää ansaita, eikä mielestäni ole ansio, että ei ole yhtä huono kuin toinen. Pidän erittäin tärkeänä, että meidän liikkeessämme ei lähdetä mukaan lokaamisen kulttuuriin, vaan jatkamme hyväksi havaituilla sosialidemokraattisilla arvoilla, joihin suvaitsevaisuuskin kuuluu. Ei pidä myöskään aliarvioida äänestäjiä. Suomalaiset eivät ole niin tyhmiä, etteivät he huomaisi, että omien tekemisten peittelyssä on aina jotain epärehellistä. Äänestäjille pitää tarjota vaihtoehtoja, ei toinen toistaan röyhkeämpiä ehdokkaita.

Koska monet tahot pitävät huolen siitä, että lokaa lentää tehokkaasti joka suuntaan, ainakin minä haluan muistaa isäni opin, että omaa pesää ei liata. Jos olen tyytymätön jonkun tuttavani tekemisiin, en huutele sitä maailmalle, vaan puhun siitä tuttavani kanssa. Sama koskee myös tätä sosialidemokraattista perhettä, jonka jäsen saan olla. Kaikista asioista pitää voida keskustella, mutta muistetaan, että tyytymättömyys omiin ei kuulu lehtien palstoille, vaan ongelmat selvitetään omien keskuudessa. Silloin voimme aidosti sanoa olevamme tekemässä työtä yhdessä rintamassa.

Näiden oppien saattelemana minut on päästetty lapsuudenkodistani maailmalle luomaan omia arvojani ja identiteettiäni. Kun muistan pitää nuo tärkeät opit mielessäni, voin olla varma, että isä olisi ylpeä minusta, jos saisi vielä elää. Sunnuntaina sytytän kynttilän ajatelleen rakkaudella ja kiitollisuudella miestä, joka kasvatti minut ajattelemaan omalla päälläni, mutta muiden sydänten läpi.
Kiitos isä!

Outi Veijonaho 

11.11.2016 07:43

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva