Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jos asunnon sisäilma on huono...

Kuva: Jos asunnon sisäilma on huono...

Julkisten tilojen sisäilmaongelmat ovat nyt arkipäivää, mutta myös monessa asuinkiinteistössä sisäilma saattaa olla epäilyttävää. Tässä muutama vihje, miten pitää toimia.

Pääsääntö on, että kiinteistön omistaja vastaa siitä, että sisäilma on kunnossa: omakotitalossa omistaja, rivi- tai kerrostalossa taloyhtiö.

Asukkaan pitää kuitenkin noudattaa annettuja ohjeita esimerkiksi huolehtimalla ilmanvaihtoventtiilien, lattiakaivojen ja vesilukkojen puhdistuksesta. Toimiva ilmanvaihto ja riittävä siivoaminen edesauttavat hyvää sisäilman laatua.

Jos asunto-osakkeen omistaja epäilee sisäilman aiheuittavan terveyshaittoja, pitää hänen ensin ottaa yhteys isännöitsijään ja taloyhtiön hallitukseen. Taloyhtiön tehtävä on selvittää ongelmat ja toteuttaa tarvittavat korjaukset.

Jos suullinen yhteydenotto ei auta, pitää ilmoitus tehdä kirjallisena. Jos sekään ei auta, voi osakas pyytää terveysvalvontaviranomaisilta asunnon tarkastusta.

Vuokralaisen pitää aina ensin ottaa yhteyttä vuokranantajaan. Tämän velvollisuus on hoitaa asia eteenpäin. Tarvittaessa vuokralainen voi myös olla yhteydessä terveysvalvontaan.

Omakotitalossa omistajan kannattaa ottaa suoraan yhteys rakennusten kuntotarkastuksia tekeviin insinööritoimistoihin tai sisäilmatutkimuksia tekeviin yrityksiin.

Yksityiseltä tarkastajalta kannattaa pyytää todistusta tutkinnosta kuten rakennusterveysasiantuntijan koulutus (VTT) tai asuntokaupan kuntotarkastajatutkinto (AKK).

Asuntokauppaan liittyvästä kosteus- tai homevaurioiden korvausvelvollisuudesta saa lisätietoa kuluttajaneuvojalta.

Lähde: Porin ympäristövirasto

4.11.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva