Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tosiasioille tarvitaan lisää tilaa politiikassa

Kuva: Tosiasioille tarvitaan lisää tilaa politiikassa

Populismi leviää ympäri Eurooppaa. Helppoja ratkaisuja ja vihapuhetta tarjoavat lääkkeeksi epävarmoissa elämäntilanteissa eläville ihmisille useissa maissa erityisesti äärioikeistolaiset liikkeet.

Samoin Amerikan Yhdysvallat on vähällä valita presidentikseen täysiverisen show-miehen, joka ratsastaa naisia halveksivilla "pukuhuonepuheilla", katteettomien pelkojen lietsomisella ja rasismilla.

Järkevä, pitkäjänteinen päätöksenteko on alakynnessä. Jytkyt pudottavat päätöksenteosta hiljaista tulosta tekevät ja ahkerat asiantuntijat. Äänestäjät vaativat politiikalta näyttävää showta ja tosi-tv -viihdettä.

Asiapohja murenee. Miksi? Perimmäinen syy on se, että päätettävät asiat ovat usein monimutkaisia. Ne ovat harvoin helppoja tai täysin mustavalkoisia. Asioilla on todellisessa elämässä monta puolta. Verkkaisuus ja pohdinta saattavat tuntua harmaalta ja tylsältä. Sellainen ei viihdytä eikä myy.

Populistit iskevät tähän. Helppoheikkiydellä, sekä kosiskelevilla ja laiskoilla ratkaisuilla, voidaan höynäyttää jopa pienituloiset äänestämään pienituloisten asemien heikennysten puolesta. Sen Persujen jytky kaikille opetti.

Asialliset, asiantuntevat ja pitkäjänteiseen työhön sitoutuneet päättäjät saavat väistyä!p sanaseppojen tieltä. Kuitenkin, esimerkiksi sillan rakentamiseen Kokemäenjoen yli kutsuisin töihin paljon mielummin siltainsinöörin kuin pelkän trapetsitaiteilijan. Myös lainsäädäntö on vakavaa puuhaa. Siihen luulisi tarvittavan enemmänkin asioihin perehtyviä osaajia kuin vain viihdyttäviä henkilöitä.

Vihainen, pettynyt äänestäjä tekee helposti suuria virheitä. Hän ei pilaa vain omaa tulevaisuuttaan, vaan heikentää samalla myös kaikkien kansalaisten tulevaisuudennäkymiä. Populisteja äänestävän kiihko saada heitettyä "käsikranaatti" muka "hänet unohtaneiden" päättäjien keskuuteen, voi tuoda korkeintaan hetken hekumaa. Mutta sekin jäähtyy pakkasessa nopeasti, kun todellinen arki jälleen koittaa.

Nopeat ja helpot ratkaisut erittäin haastaviin ja monimutkaisiin kysymyksiin ja kipeisiin ongelmiin tuovat turvallisuuden ja vallan tunnetta. Asioihin perusteellisesti tutustuminen ja perehtyminen on sen sijaan työlästä, raskasta ja rasittavaa, ja usein hyvinkin pitkäveteistä.

Populistinen vihapuhe ja katkeruuteen käpertyminen eivät synnytä mitään uutta. Niiden sijaan tarvittaisiin lisää toivoa ja tulevaisuudenuskoa. Tarvittaisiin ihmisyyttä.

Elämää rakennetaan kestävästi paremmaksi vain ja ainoastaan pitkäjänteisellä työllä. Onneen ei ole oikoteitä. Työllä voi todella luoda parempaa tulevaisuutta. Sen osoittaa esimerkiksi työväenliikkeen satavuotinen työ.

Antti Vuolanne

4.11.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva