Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Talous ja tulevaisuus

Kuva: Talous ja tulevaisuus

Porin talousarviovalmisteluja rytmittivät ja ryhdistivät käynnissä olevat lomautukset sekä organisaation uudistamiseen liittyvät uudet yt-neuvottelut. Luonnollisesti myös lähestyvät kuntavaalit toivat oman lisänsä valmisteluun. Ryhmämme lähtökohta vuoden 2017 budjetille oli ehdoton ei uusille lomautuksille. Onneksi tämä ei jäänyt vain meidän toiveeksi - kukapa vaalivuoden lähestyessä lomautuskorttia vilauttelisi?

Hallintokunnat olivat saaneet alkukesästä tiukkaakin tiukemmat budjettikehykset, ja nyt talousarvioneuvottelujen myötä niihin saatiin pientä venymistä. Mielestämme tärkeä viesti kirjattiin perusturvan sijaiskäytännöstä talousarviokirjaan: lyhytaikaista sijaistyövoimaa tulee käyttää, jos sovitut henkilöstömitoitukset uhkaavat alittua.

Erityisen merkityksellistä oli perus- ja lukiokoulutuksen tuntikehyksen kasvattaminen 800 000 eurolla ja uuden Kaarisillan koulun vuokranlisäyksen huomioiminen sivistyskeskuksen käyttötalouden määrärahoissa. Lasten kotihoidon kuntalisä sisältyy edelleen talousarvioesitykseen.

Olimme puolueena linjanneet, että palvelut ovat keskiössä, ja palvelujen turvaamiseksi olimme valmiit myös veronkorotuksiin. Nyt Porin kunnallisveroprosenttia ei kuitenkaan esitetä korotettavaksi. Ainoastaan kiinteistöverojen osalta rakentamattoman rakennuspaikan ja voimalaitosten kiinteistöveroprosenttien osalle tullee pientä nousua. Kuuman käynyt tonttikauppa näyttää säästävän porilaiset ensi vuona varsinaiselta veronkorotukselta, mutta verojen tarkastelu on pakko ottaa esille vuoden 2018 talousarviota tehtäessä. Tulevaisuuteen ja sen mukana tuleviin taloudellisiin muutoksiin on varauduttava.

Nyt tiedämme vuonna 2019 maakuntiin siirtyvän SOTEn leikkaavan kuntaverosta 12,3%. Samalla maakuntaan on siirtymässä suurin osa peruspalvelujen valtionosuuksista ja lähes puolet kaupungin henkilöstöstä. Ensi vuonna Pori saa peruspalvelujen tuottamiseen valtionosuuksia 139 miljoonaa ja vuoden 2019 valtionosuuksien arvioidaan jäävän vain 20,5 miljoonaan euroon.

Muutoksen tuulet siis puhaltavat sekä kunta- että maakuntatasolla ja Porissakin organisaatiouudistusta rakennetaan ”kreivin” aikaan. #poriuudistuu -nimellä kulkeva organisaatiouudistus vaatii onnistuakseen avointa ideointia hallintokunnissa ja hallintokuntien yli. Myös palautetta ja ideoita kaivataan palvelujen käyttäjiltä. Kokeillen ja yhdessä etsien voimme löytää uusia, nykyistä tehokkaampia toimintatapoja.

Uusi kuntalaki velvoittaa nykyistä tarkempaan kuntatalouteen, ja painottaa samalla kunnan vastuuta alueensa elinvoiman kehittämisessä ja kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisestä. Osa lakisääteisistä tehtävistä siirtyy tulevaisuudessa maakuntaan, mutta muuten lakisääteiset tehtävät jäävät edelleen kuntien vastuulle. Ja erityisesti moni vapaaehtoista tehtävistä edistää kuntalaisten hyvinvointia ja luo elinvoimaa.

Puolueiden onkin nyt käytävä arvokeskustelua ja tuotava sitten selvästi esille omat painotuksensa niin palveluista kuin kunnan henkilöstöpolitiikastakin, jotta palvelujen käyttäjät, porilaiset äänestäjät voivat huhtikuun kuntavaaleissa ottaa kantaa palveluihin, talouteen ja kaupunkimme tulevaisuuteen.

Arja Laulainen

28.10.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva