Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Hallituksen on peruttava hoitajamitoituksen leikkaus

Kuva: Hallituksen on peruttava hoitajamitoituksen leikkaus

Suomessa on pitkään puhuttu, että vanhustenhuolto on laitettava kuntoon. Jokainen puolue on luvannut, että ikäihmisiä arvostetaan ja jokaiselle turvataan hyvä vanhuus. Tämä kuuluu suomalaisen sivistysvaltion perustehtäviin. Jokainen meistä vanhenee vääjäämättä ja jokaisen toiveena on arvokas vanhuus.!p

Ikäihmisten arvostuksen ja lupauksien pitää näkyä myös päätöksissä. Pelkät sanat eivät riitä, jos teot ovat sanojen vastaisia. Siksi moni seuraa huolestuneena ja apeana, kun hallitus kohdistaa rajuja leikkauksia vanhusten palveluihin. Räikeimpiä ja huonoimpia Sipilän hallituksen päätöksiä on se, että henkilöstön määrää aiotaan vähentää vanhuspalveluissa. SDP ei voi hyväksyä sitä, että hallitus on leikkaamassa ympärivuorokautisen hoidon henkilöstömitoituksen nykyisestä 0.5:sta 0.4:aan. Nyt onkin tehtävä kaikki mahdollinen, että hallitus peruu tämän epäinhimillisen päätöksen mahdollisimman pian.

Henkilöstömitoituksen leikkauksen perumiseksi on jo syntynyt kansanliike. Myös hallituksen omat asiantuntijakansanedustajat ovat vaatineet päätöksen perumista. Kansalaiset eivät voi ymmärtää hallituksen päätöstä, joka on kaikkien puolueiden lupausten vastainen. Hallituksen pitäisi nopeasti ottaa lusikka kauniiseen käteensä ja kuunnella kansalaisten, asiantuntijoiden ja opposition neuvoja. Hallituksen peruttujen päätösten lista on pitkä, mutta toivottavasti hallitus tulee järkiinsä myös tässä asiassa.!p On hyvä, jos hallitus pystyy myöntämään virheensä ja perumaan huonoja päätöksiään. Henkilöstömitoituksen leikkaus ei voi olla ainoa päätös, jota hallitus ei peru. Niin tärkeä asia arvokas vanhuus on.

Leikkaus tarkoittaisi käytännössä sitä, että esimerkiksi 15 asukkaan hoitoyhteisössä aamu- tai iltavuorossa on vain yksi hoitaja. Jokainen ymmärtää, että tämä on liian vähän, kun nykyinenkin henkilöstön minimimäärä on todettu usein liian pieneksi. Kaikki vanhuspalveluiden asiantuntijajärjestöt ovat pitäneet hallituksen päätöstä huonona. Jopa vanhuspalveluiden ylimmän valvojan Valviran mukaan mitoituksen leikkaus johtaa siihen, että oikeus hyvään hoitoon ei toteudu. Valviran lausunnon luulisi pysäyttävän hallituksen suunnitelmat. Valvira muun muassa toteaa, että henkilöstömitoituksen leikkaus johtaa siihen, ettei vanhukset saa ulkoilla säännöllisesti tai eivät ollenkaan. Myös ruuat, vessakäynnit ja suihkutukset vaativat tarpeeksi työntekijöitä.

Henkilöstömitoituksen leikkauksen peruminen ei tietenkään ratkaise vanhustenhuollon kaikkia ongelmia. Se kuitenkin osoittaisi, että hallituksella on hyvää tahtoa pitää kiinni tavoitteestaan ja lupauksistaan. SDP odottaa hallituksen ottavan asian käsittelyyn mahdollisimman pian ja muuttavan aikaisempaa kantaansa. Nyt pitäisi vain uskaltaa myöntää virhe ja perua huono päätös.

Antti Lindtman

Kirjoittaja on SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja. 

21.10.2016 08:11

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva