Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Tosiasiassa

Kuva: Tosiasiassa

Tällä viikolla eduskunnassa on mustaa puhuttu kilpaa valkeaksi. On sääli, että tosiasioilla ei ole enää samaa merkitystä, mitä aikaisemmin poliittisten toimien arvioinnissa. Politiikassa ollaan luisumassa sellaiseen populismiin, missä teon ja sanan vapautta ei rajoita mikään tosiasiat.

Hyvä esimerkki totuudella vääristelystä on hallituksen uusi yrittäjävähennys. Keskiviikkona eduskuntaan saapuneita esityksiä esittelemässä ollut valtiovarainministeri Orpo perusteli 123 miljoonan panostusta yrittäjävähennykseen vetoamalla juuri työllisyyteen, yrittäjyyden lisäämiseen ja talouskasvuun. Tosiasiassa hallituksen omassa esityksessä sanotaan vaikutusarvioinnin osalta suoraan ja tylysti, että esityksellä ei ole juuri työllisyysvaikutuksia tai merkitystä kasvun kannalta.

Valtiovarainministeri Orposta ei ollut puolustamaan hallituksen esityksessä ilmeneviä tosiasioita, kun oppositio peräsi, että miten yrittäjävähennys muka lisää työllisyyttä ja miksi samalla rahalla ei toteuteta aitoja työllisyyttä tulevia toimia. Sen sijaan hallituspuolueet syyttelivät kilvan erityisesti SDP:tä siitä, että me emme halua panostaa yrittäjyyteen, työllisyyteen ja talouskasvuun. Tämä siitä huolimatta, että olemme esittäneet useita yrittäjyyttä tukevia toimia, millä olisi aitoja ja merkittäviä työllisyysvaikutuksia. Näin vaikeina taloudellisina aikoina veronmaksajien vähäisiä rahoja pitäisi käyttää sellaiseen yrittäjyyden tukemiseen, mikä todella luo työllisyyttä ja kasvua.

Yrittäjävähennyksen puolustajat perustelevat esitystä siksi, että yritysmuotojen verotus ei tällä hetkellä olisi tasapuolista osakeyhtiöiden verotuksen kanssa yhteisöveron laskun jälkeen. On totta, että yritystoimintaa harjoitetaan laajasti myös muissa yritysmuodoissa, joita yhteisöverokannan alennus ei koskenut. Tosiasiassa silti yrittäjyysvähennys ei yritysmuotojen eroja hälvennä. Ensinnäkin toiminimet ja henkilöyhtiöt voivat jo nyt tehdä verotuksessaan niin sanotun toimintavarauksen maksamistaan palkoista toisin kuin osakeyhtiöt. Lisäksi liikkeen- ja ammatinharjoittajat sekä maatalousyrittäjät voivat optimoida verotustaan valitsemalla, mikä osuus jaettavasta yritystulosta katsotaan hänen pääomatulokseen.

Yrittäjyysvähennyksen jälkeen tulosta vain 95 prosenttia olisi yrittäjälle veronalaista. Elinkeinotoiminnan tulosta viisi prosenttia olisi siis yrittäjälle verovapaata. Tämä merkitsisi yrittäjälle noin kahden prosentin veronkevennystä. Yrittäjävähennyksen malli, jossa jostain tulosta vain osa olisi veronalaista, olisi verojärjestelmässämme poikkeuksellinen, eikä sitä voida pitää hyväksyttävänä. Veropohja tulee säilyttää laajana, eikä siihen tule tehdä aukkoja.

Käytännössä yrittäjävähennys on jatkoa hallituksen kaverikapitalismin linjalle, sillä yrittäjävähennyksen helpotukset valuvat auttamatta ylimmille tuloluokille. Joten pienyrittäjyyden tukemisesta on vaikea puhua. Ammatinharjoittajina toimii esimerkiksi pääosa yksityisvastaanottoa harjoittavista lääkäreistä. Kampaajan verotukseen taas vähennyksellä ei ole juurikaan merkitystä, koska jaettava yritystulo jää usein alhaiseksi kulujen vähentämisen jälkeen. En siis yhtään ihmettele, että tosiasiassa suuri yleisö ei pysy enää kärryillä kaikista Sipilän hallituksen konnankoukuista.

Krista Kiuru

14.10.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva