Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Poliittista hurskastelua

Kuva: Poliittista hurskastelua

Parisen viikkoa sitten Satakunnan poliittiset piirijärjestöt kokoontuivat palaveeraamaan tapetilla olevista asioista ja suuntaamaan katseita tuleviin haasteisiin. Haasteita ja kysymysmerkkejä lähitulevaisuudessakin tulee riittämään. Tarkennuksena todettakoon, että paikalla olivat satakuntalaisten eduskunnassa edustettuina olevien ryhmien edustajat. Illan epistolaan kuului tietysti myönteissävytteinen keskustelu ja tilannekatsaus suotuisasti edenneestä satakuntalaisesta SOTE- uudistusmallista ja sen toteutuksesta. Useaan otteeseen illan kuluessa tuotiin esille yhteinen toive Satasoten yhteydessä syntyneen maakunnallisen positiivisen yhteishengen ja draivin hedelmöittämisestä myös muihin maakunnan tuleviin kuvioihin.

Hyvän yhteishengen puitteissa sivuttiin tietysti ajankohtaista aihetta tulevasta Satakunnan maakuntajohtajan valintaprosessista. Innostuttiin tekemään vielä yhteinen julkilausuma parhaan mahdollisen hakijan valitsemisesta riippumatta ehdokkaan poliittisista sitoumuksista tai vaikutuspiiristä. Olimme kaikki liikuttavan yksimielisiä siitä, että puoluetausta ei saa olla minkäänlainen edellytys tai tartuntapinta maakuntamme tulevalle veturille. Asiaa jälkeenpäin mutustellessani hioin keihäänkärkeä omassa pienessä sosialidemokraattisessa mielessäni sen verran, ettei tietynlainen poliittinen ajattelutapa tai vaikkapa jäsenkirjan väri saa myöskään olla perustavaa laatua oleva este parhaan ehdokkaan valinnalle.

Näinä aikoina eri valintojen yhteydessä korostetaan poliittisten virkanimitysten olevan mennyttä aikaa. Onko aika siis todellakin ajanut ohi poliittisista virkavalinnoista vai onko kyseessä edelleenkin iso annos poliittista hurskastelua? Paljon tietysti riippuu siitä, kenen suusta kulloinkin toivomus valinnasta ikään kuin puhtaalta pöydältä kuuluu. Voihan syynä olla myös se, ettei sillä kertaa omista riveistä löydykään varteenotettavaa ehdokasta. Politiikkaan olennaisesti kuuluva hurskastelu on yhä voimissaan.

Kuin tilauksena asiaan liittyen saman viikonlopun Hesarin kuukausiliitteessä oli loistava artikkeli poliittisista virkanimityksistä. Artikkelin mukaan Suomessa ryhdyttiin valitsemaan ihmisiä tärkeisiin virkoihin 1960-luvun loppupuolella sillä perusteella, mihin puolueeseen he kuuluvat. Vuonna 2016 se tapa voi olla loppumassa. Lähtökohtaisesti asian pitäisi olla selvä. Perustuslain pykälien mukaankin julkiseen virkaan pitäisi aina valita hakija, joka on taitavin, kyvykkäin ja koetelluin.

Onko realistista uskoa, että näin tapahtuu vai sisältyykö puheisiin aimo annos poliittista hurskastelua? Valinnoista vastaavat useimmiten poliittisin perustein valitut luottamushenkilöt. Toisinaan nimitys tai valinta kohdistuu oman puolueen mieheen tai naiseen, joka ei aina välttämättä ole taitavin, kyvykkäin tai koetelluin. Poliittiset virkanimitykset olivat muutama vuosikymmen sitten ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Esimerkiksi Suomen Pankin, Kansaneläkelaitoksen, Alkon sekä Yleisradion johtoon poliittiset virkanimitykset olivat arkipäivää. Tie läänien maaherroiksi kulki myös poliittisten polkujen kautta. Maamme hallituksessa edustettuina olevat puolueet pyrkivät oman kautensa aikana jo varmistamaan tietyillä nimityksillä asemansa päätöksenteon koneistossa. Tavaksi tuli myös jo vuosikymmeniä sitten oppositiopuolueiden lupaukset tyylilajin vaihdosta virkanimitysten osalta. Se oli juuri sitä aitoa poliittista hurskastelua.

Erittäin hyvä ja kaiken perustana oleva kysymys koskee vaalien merkitystä kaikkien nimitysten taustalla. Eikö eri vaalien tarkoituksena juuri olekin laittaa politiikan palaset tiettyyn järjestykseen tietyksi määräajaksi? Faktahan on, että niin valtakunnan kuin kuntien tasollakin paikkajako määräytyy vaalituloksen perusteella. Vaaleilla on suora yhteys vaalien jälkeiseen poliittisen palapelin kokoamiseen luottamushenkilöiden osalta eri päätöksenteon tasoilla. Ei tuota ollenkaan tuskaa väittää tämän edelleenkin antavan tietyn värinsä eri postien täyttämiselle. Poliittisesta hurskastelusta huolimatta taitaa olla niin, ettei eri nimityksissä koskaan päästä täysin riippumattomaan tilaan. Tässäkin asiassa on hyvä katsoa rehellisesti peiliin. Toki on tärkeää, että jokaiseen julkiseen virkaan valitaan taitavin, kyvykkäin ja koetelluin ehdokas. Loppuun on vielä käännettävä peili ylösalaisin ja esitettävä retorinen kysymys. Kuinkahan moni taitava, kyvykäs ja koeteltu hakija on jäänyt valitsematta virkaan tai tiettyyn postiin poliittisen suuntauksensa ja ajatusmaailmansa värin perusteella.

Harri Lehtonen

14.10.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva