Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kaasuputki on politiikkaa

Kuva: Kaasuputki on politiikkaa

Suomalaisten on turha väittää, että Itämeren kaasuputkihanke Venäjältä Saksaan, Nord Stream 2, on epäpoliittinen hanke. Jos se on poliittinen Venäjälle ja Ruotsille ja Baltian maille, on se poliittinen myös Suomelle.

Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Itämeren kaasuputken lupaa ei pidä politisoida: lupa on vain lakiin perustuva tekninen kysymys. Putki kulkee Suomen talousvyöhykkeen läpi, joten se tarvitsee lakisääteisen ympäristöselvityksen ja rakennusluvan.

Putken on määrä valmistua 2019. Itämeren pohjassa kulkee jo yksi kaasuputki Venäjältä Saksaan, Nord Stream 1, joka valmistui 2011.

Ruotsi on ilmoittanut, että se pyrkii estämään Nord Stream 2:n rakentamisen. Laillisia keinoja Ruotsilla ei tähän ole, mutta se aikoo puhua muita maita puolelleen. Ruotsi pelkää venäläisputken aiheuttavan turvallisuuspoliittisia ongelmia erityisesti Gotlannin saarelle. Baltian maat ovat Ruotsin kanssa samoilla linjoilla.

Jotkut tahot ovat arvostelleet Ulkopoliittisen instituutin Venäjä-selvitystä, jossa torjutaan kasvava energiayhteistyö Venäjän kanssa sillä perusteella, että energiariippuvuus – ja muu riippuvuus – itänaapurista lisääntyy.

Upin selvityksessä sanotaan, että  ”Venäjä näkee luonnonvaransa sotilasvoiman ohella tärkeimpinä strategisina resursseinaan” ja että Venäjä yrittää saada muut maat riippuvaisiksi sen luonnonvaroista. Venäjä haluaa lopettaa kaasutoimitukset EU:hun Ukrainan kautta, jolloin Ukraina menettäisi ”lähes ainoan poliittisen vipuvartensa Moskovaa kohtaan”.

Mihail Zygarin kirjasta ”Putinin sisäpiiri – nyky-Venäjän lyhyt historia” selviää, miten Venäjästä on 2000-luvun puolivälistä lähtien rakennettu energiasupervaltaa.

Juoni ei ole täysin onnistunut. Gazprom ja saksalaiset konsernit E.ON ja BASF allekirjoittivat sopimuksen ensimmäisen kaasuputken rakentamisesta Itämeren pohjaa pitkin sopivasti jokunen päivä ennen Saksan vaaleja, mutta sopimus ei enää auttanut Putinin ystävän, Gerhard Schröderin uudelleen valintaa.Toinenkaan kamu, Italian Berlusconi, ei hyötynyt yhteistyöstä Putinin kanssa. South Stream jäi toteutumatta.

Putin syötti länteen ajatusta, että eurooppalaisten kaasutoimitukset ovat vaarassa ukrainalaisten takia, mutta lännen mieli kääntyi Ukrainan kaasusotien takia. Zygarin mukaan kaasusota haihdutti hypnoosin, johon Eurooppa oli joutunut kuultuaan Putinin huulilta sanan energiaturvallisuus. Euroopassa alettiin nähdä, että riippuvaisuus Venäjästä kasvaa liian suureksi ja kaasuputkia alettiin verrata pihteihin, joihin Venäjä haluaa puristaa Euroopan.

Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamisesta vastaa venäläinen Rosatom. Euroopassa ydinvoimaloita eivät tunnu haluavan kuin Britannia, Ranska ja Suomi – ja Turkki. Upin mukaan Fennovoiman ydinvoimala on Venäjälle keino pönkittää suurvalta-asemaa.

Alan Salehzadeh kirjoitti kesällä Iltalehden blogissaan, miten Venäjä kasvattaa vaikutuspiiriään.

”Venäjän Rosatom rakentaa yhtä paljon ydinvoimaloita Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa kuin Saksa Lidl-myymälöitä Suomeen. Mutta onko se huono juttu? Siinä mielessä kyllä, että Venäjän ydinvoimahankkeet toteutetaan paikallisten diktaattorien pyynnöstä. Niitä ole tarkoitettu palvelemaan kansalaisten etua, vaan diktaattorien ase- ja valtakilpailun osaksi. Samalla Venäjä hyötyy taloudellisesti ja kasvattaa jalansijaansa alueella.”

Heli Kokko

7.10.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva