Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Arvovalintoja

Kuva: Arvovalintoja

Vaikka me sosialidemokraatit olemme olleet suomalaisen sopimisen ja hyvinvointiyhteiskunnan rakentajia, tunnustamme myös tänä päivänä sen, että uudistuminen on välttämätöntä. Mikään uudistus ei kuitenkaan toimi ilman luottoa. Suomalainen yhteiskunta kun on ennen kaikkea juuri luottamusyhteiskunta, jossa yhteisvastuun ajatus on vahva. Sitä voidaan myös sanoa sosialidemokraattiseksi ajatteluksi.

Näyttää siltä, että luottamus ja turvallisuuden tunne horjuvat tänä päivänä kovasti juuri siitä syystä, että perusporvarihallitus vie eteenpäin valtaisia muutoksia suomalaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan. Näiden muutosten vaikutuksia ei ole riittävästi arvioitu, ja monet asiantuntijat ovat esittäneet huolestuneita kommentteja.

Sen sijasta pääministeri Sipilän hallitus olisi perustellut ratkaisuja, se on vain pyytänyt kansalaisia hyväksymään monet epäoikeudenmukaiset leikkauspäätökset, koska velkaantuminen on pakko saada loppumaan. Suurituloisia on vaadittu vapaaehtoiselta pohjalta leikkaamaan palkkojaan ja lahjoittamalla hyväntekeväisyyteen. Kun verokeinoja ei haluta käyttää, suurituloiset ovat päässeet yhteistalkoista kuin koira veräjästä.

Valtiovarainvaliokunnassa kuulimme kevään aikana monen asiantuntijan suulla, että on outoa, kun hallitus on rajannut veropolitiikan keinot talouden tasapainottamisen ulkopuolelle. Isossa varallisuudessa, suurissa perinnöissä ja verosuunnittelussa olisi varmasti vielä verotuksellakin mahdollisuuksia. Näitä ei vain haluta käyttää – ideologisista syistä.

Yhtälailla on keskusteluttanut se, että kauniista puheista huolimatta hallitus päätti lisätä ensi vuonna velanottoa - ei vähentää sitä. Näin Sipilän hallitus velkaantuu!pvuonna 2016 enemmän kuin edeltävät hallitukset, joissa SDP oli viimeksi mukana. Silti juuri keskusta ja perussuomalaiset syyttivät jo edeltävää hallitusta velaksi elämisestä. Ei sinänsä, kyllä velasta väitteleminen sopii meille hyvin, sillä!pSuomelle eniten valtionvelkaa,!p99 mrd euroa, on viimeisten noin kolmenkymmen vuoden aikana ottanut Kokoomus. Keskustakin on velkaannuttanut tätä maata 58 mrd:lla. Häntäpäässä on SDP, jonka osuus on 30,7 mrd.

Hallituksen löysien puheiden!p varalta oppositiota tarvitaan, sillä kuka muu muistuttaisi, miksi hallitus on leikannut eläkeläisiltä, lapsiperheiltä, koulutuksesta ja työttömiltä. Eihän kaikkein heikoimmilta ole leikattu siksi, että velkaantuminen pitäisi saada loppumaan. Hallitus on leikannut siksi, että se on voinut saada sitä kautta jakovaraa omille eturyhmilleen.

Moni on jo ehtinyt ihmetellä, mistä rahat saatiin vaikeina aikoina kokoon kaverikapitalismin viljelemiseksi. Eräs herra kävi ihmettelemässä tätä taannoin kävelykadulla. Hän sanoi, että säästää toki pitää ja leikatakin, mutta jokin yhtälössä ei nyt toimi: jos kerran velkaannutaan enemmän kuin aikaisemmin ja samalla leikataan näin paljon, niin mihin kaikki säästetyt rahat menevät? Olennainen kysymys, eikö?

Politiikka on arvovalintoja. Tämä hallitus on esittänyt, että ei ole muuta vaihtoehtoa kuin korottaa asiakasmaksuja, lisätä lääkekuluja ja puuttua ihmisten työttömyysturvaan ja muihin etuuksiin. Lupaukset lopettaa suomalaisen sivistys- ja osaamistason leikkaus petettiin heti, kun vaakakupissa oli jotakin kokoomukselle, keskustalle ja perussuomalaisille tärkeämpää. Näin hallitus pystyy rahoittamaan esimerkiksi yllättävän jakovaran, kuten suurituloisten verojenkevennykset, kaikkein varakkaimpien perintöveron laskun ja suomalaisen maatalouden lisätuen.

On turha väittää, että me oppositiopuolueet huudamme vain tuuleen. Olemme esittäneet vakavia ja harkittuja muutoksia hallituksen linjaan. Vaihtoehtomme eivät ole epärealistista huttua, vaan monien asiantuntijoiden kanssa pohdittua, painavaa asiaa. Meidän arvovalintamme ei leikkaa heikoimmilta.

Kansanedustaja Krista Kiuru

16.9.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva