Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vähemmän politiikkaa onkin enemmän?

Kuva: Vähemmän politiikkaa onkin enemmän?

Politiikan uudistamisesta on puhuttu pitkään ja sitä on pidetty jopa välttämättömänä, sillä jos politiikkaa ei saada toimimaan, muitakaan yhteiskunnan ongelmia ei voida ratkaista. Mutta mitä oikeastaan edes tarkoittaa politiikan uudistaminen?

Sen sijaan, että syyttäisimme kerta toisensa jälkeen poliitikkoja tai virkamiehiä, voisi olla hedelmällisempää pohtia ylipäätään yhteiskunnallista hallitsemattomuutta ja alati muuttuvan digitaalistuvan toimintaympäristön vaikutusta toimintaamme sekä näkemyksiimme.

Erään entisen poliitikon mielestä vanha malli, jossa virkamies valmistelee ja poliitikko päättää, sopii huonosti nykymaailman monisyisiin ongelmiin. Ratkaisuja joudutaan usein hakemaan yrityksen ja erehdyksen kautta, mikä tulkitaan heikkoudeksi ja poukkoiluksi päätöksenteossa.

Suuresta muutostarpeesta huolimatta erilaiset yhteiskunnalliset tai paikalliset hankkeet helposti törmäävät seinään. Näin on todennäköisesti ollut aina, mutta nyt jos koskaan on myönnettävä ja ymmärrettävä, että pelikenttämme on muuttunut. Pelisäännöt, toiminta ja ihmiset eivät vain kerta kaikkiaan tahdo pysyä muutoksen tahdissa. Entisten hyvien aikojen, toimintatapojen tai ihmisten haikailu on helpompaa ja hyvin inhimillistäkin.

Sanotaan, että ketju on niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Se pitää monessa asiassa paikkansa. Politiikan kulisseissakin säätää monenlaisia vaikuttajia, jotka pahimmillaan tekevät kaikkensa painostaakseen tai horjuttaakseen etulinjassa toimivia henkilöitä. Energiaa kuluu helposti toissijaisiin asioihin ja hiekkalaatikkoleikkeihin.

Politiikan ristipaineissa on usein helpompi tie puhua ja osoittaa tekevänsä asioita sen sijaan kuin aidosti tekisi niitä. Moni asia etenee ja hoituu kuitenkin paremmin hyvien yhteistyöverkostojen ja toimeen ryhtymisen kautta kuin pelkästään niistä puhumisella. Toki asioita tulee nostaa julkiseen keskusteluun, mutta todellinen vaikuttaminen ja tekeminen tapahtuvat muualla.

Kansalaisten ja poliitikkojen suhde on muuttunut. Poliitikon on sovittava etukäteen määriteltyyn tarinaan eli ajatukseen asetettujen odotusten mukaisesta toiminnasta. Nousu tähtiin voi olla hyvinkin nopea, samoin armoton lasku maanpinnalle. Arvostetusta työstä on osittain muotoutunut koko kansan kuoriämpärin tehtävä. On selvää, että moni pohtii laittaako itsensä ja siinä samalla perheensäkin peliin yhteisten asioiden hoitamiseksi.

Keväällä 2017 valitaan jälleen uusia kuntapäättäjiä. Sote- ja maakuntauudistuksen myötä kuntien ja kaupunkien toimintaympäristö ja tehtävät ovat radikaalisti muuttumassa ja uusia päättäjiä odottaa kokonaan uudenlainen toimintamalli. Äänestäjät saavat päättää millaiset henkilöt toimivat tässä muuttuneessa kunnassa tai kaupungissa.

Selvää on, että tarvitsemme uudenlaista johtajuutta uudenlaisessa yhteiskunnassa. Hyvä poliitikko ei voi olla liikkeellä ainoastaan sen vuoksi, että varmistaa uudelleen valintansa. Selvitäkseen monien vaikuttimien ristiaallokossa, poliitikolta vaaditaan päätöksentekokykyä ja ennen kaikkea raakaa rohkeutta olla oma itsensä ja säilyä myös oma itsenään. Se ei ole aina helppoa.

Haluan uskoa, että politiikkaan sopii edelleen erilaisia ihmisiä ja monenlaisia tapoja toimia - ja politiikkaan kannattaa lähteä mukaan. Yksinkertaisimmillaan riittäisi, että niin kansalaiset kuin poliitikotkin kohtelisivat toisiaan säällisesti ja arvostaen.

Tuomas Enbuske kirjoitti taannoin kolumnissaan: ”Emme tarvitse lisää politiikkaa. Tarvitsemme vähemmän politiikkaa. Seuraavissa vaaleissa äänestän puoluekannasta riippumatta poliitikkoa, joka lupaa tehdä itsestään - kaltaiseni hyväosaisen kannalta - tarpeettoman.

Diana Bergroth-Lampinen 

Kirjoittaja on Porin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

 

 

26.8.2016 07:36

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva