Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Serjosha

Kuva: Serjosha

Serjosha irtisanoutui Venäjän presidentinhallinnon päällikön tehtävästä. Ei vainenkaan, ei hän vapaaehtoisesti lähtenyt Kremlin korkeimman virkamiehen paikalta – vaikka itse ilmoittikin asiasta televisiossa – vaan Volodja antoi hänelle potkut. Volodja, vanha ystävä. Mihin tarvitaan vihollisia, jos ystävätkin ovat tällaisia?

Serjoshan, 63, paikan vei Anton Vaino, 44, mutta nyt ei taida olla kyse iästä, ainakaan pelkästään.

Sergei Ivanov tunnetaan presidentti Vladimir Putinin hyvänä ystävänä vuosikymmenien ajalta. Ystävätkään eivät voi Venäjällä olla varmoja paikastaan. Putinilla ovat nyt menossa laajat vaihdokset virkamieskunnassa, toiset saavat potkut ja toiset uuden aseman. Ivanovin uusi tehtävä kuulostaa vitsiltä: hän on ympäristöasioista vastaava erityisedustaja.

Henkilövaihdoksia pidetään Putinin valmistautumisena tuleviin vaaleihin. Parlamenttivaalit ovat ensi kuussa ja presidentinvaalit 2018. Edellisen kerran koettiin vastaava potkujen aalto 2006, eli parlamentti- ja presidenttivaalien alla.

Ivanov ehti olla viisi vuotta presidentinhallinnon päällikkö, mutta yhteinen historia on paljon pitempi.

Mihail Zygar selvittää tätä ja monia muita asioita kirjassaan ”Putinin sisäpiiri – nyky-Venäjän lyhyt historia”. Ivanov ja Putin tutustuivat jo 1970-luvun lopulla työskennellessään KGB:n Leningradin kaupungin ja alueen hallinnossa. Kun Putin nousi pääministeriksi, hän nosti Ivanonin turvallisuusneuvoston sihteerin avainpaikalle, kun Putinista tuli presidentti, Ivanovista tuli puolustusministeri.

Miksi Serjosha sai potkut? Hesarin pääkirjoituksessa viime tiistaina kerrottiin Venäjällä yleisestä johtopäätöksestä: Putin vaihtaa omasta asemastaan tietoisia neuvonantajia tottelevaisiin käskyläisiin.

Kyllä koira koiran tuntee. Putin on itse kulkenut ylöspäin samoja mutkikkaita juonittelun polkuja, aluksi toisten käskyläisenä. Boris Jeltsinin lähipiiri nimitti aikanaan nuoren, täysin tuntemattoman Putinin pääministeriksi, ja kun Jeltsin erosi, hän nimitti Putinin virkaatekeväksi presidentiksi.

Ivanovia pidettiin pitkään Putinin seuraajasuosikkina presidentiksi, mutta sitten Putin valitsikin Dmitri Medvedevin.

Ivanovista tuli liian vahva, eikä Putin katsonut tätä hyvällä. Ivanovista tuli 2007 tosiasiallisesti Venäjän ulkopolitiikan kakkosmies Putinin jälkeen. Ivanov alkoi itse uskoa, että hän on seuraava presidentti. Zygar arvelee, että käännekohta oli eräs matka, jossa Ivanov ehätti vastailemaan kysymyksiin ennen Putinia, jolloin Putin kuulemma kivahti, että sinähän vastaatkin jo minun puolestani.

Kun vainoharhainen yksinvaltias ympäröi itsensä käskyläisillä eikä asiantuntijoilla, seuraukset voivat olla arvaamattomia. Hesari kirjoitti, että se tuskin parantaa presidentin saamien neuvojen ja tiedon laatua.

Zygar puolestaan summasi kirjassaan, että läheisten ystävien ja kollegoiden piiri on 15 vuoden mittaan sulkeutunut yhä tiiviimmin Putinin ympärille eristäen hänet yhä luotettavammin – todellisuudesta.

Putinin todellisuus on omaa luokkaansa. Jotain sellaista, josta häntä varoitteli syyskuussa 2000 Boris Berezovski: ”Pyydän teitä, herra Presidentti, pysähtykää, kun ei vielä ole liian myöhäistä! Älkää päästäkö pullosta rajattoman vallan dzinniä, joka on autioittanut maatamme yli seitsemänkymmenen vuoden ajan. Ette selviä siitä. Se tuhoaa niin maamme kuin teidätkin.”

Heli Kokko

19.8.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva