Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jälkipelit/Juhani Liuhala

Isäni Jarmo Liuhala kirjoitti urheilupalstaansa Uuteen Aikaan noin 40 vuotta. Hän kertoi teksteissä omalla tinkimättömällä tyylillään mielipiteitä paikallisesta urheilusta, ja käsiteltiin jutuissa tasaisesti ison maailman menoakin. Tästä päivästä eteenpäin yritän joka toinen viikko jatkaa isäni luomaa perinnettä. Ihan helppoa se ei tule olemaan.

 

Olen seurannut urheilua koko ikäni, mutta isääni verrattuna olen tällä osastolla täysi juniori. Väitän tietäväni urheilusta enemmän kuin moni muu, mutta isä onnistui aina laittamaan minulle jauhot suuhun omalla tietomäärällään. Oli hämmentävää huomata, kuinka hyvin hän muisti erilaisia urheilutilastoja ja tapahtumia. Hän ei silti koskaan leuhkinut tietomäärällään, vaikka siihen olisi ollut toistuvasti syytä.

Minä kuulun sukupolveen, joka on saanut kasvaa aikuisiällään internetin aikakaudella. Tietojen ja erilaisten urheilutilastojen löytäminen on nykyään helppoa. Isä oli tällä osastolla vanhan liiton mies. Hän muisti asioita ja yksityiskohtia, jotka saivat suun loksahtamaan auki. Isä kertoi usein, kuinka hän oli lapsena muiden nukkuessa lukenut peittonsa alla urheilukirjaa taskulampun kanssa, ja opetellut siellä olleita nimiä sekä tilastoja. Ei siis ihme, että pohjat olivat kunnossa.

Niistä pohjista hyötyivät tasaisesti muutkin. Muistan lapsuudestani tilanteen, missä eräs isän ystävä oli kertonut kiivaan baariväittelyn jälkeen käyvänsä vessassa. Oikeasti hän kävi soittamassa isältäni varmistusta kiistakapulana olevaan urheilukysymykseen, että voi lyödä vastauksensa puolesta vetoa. Kyse ei ymmärtääkseni ollut ihan pikkusummasta.

Isä saavutti Porissa aseman, mihin vain harva pääsee. Välillä tuntui, että hän tunsi jokaisen ihmisen kaupungissa ja kaikki tunsivat myös hänet. Olen itsekin päässyt 30!p000 muun porilaisen ohella ryhmään, joka saa kätellä Halli-Harria kymmeniä kertoja vuodessa, mutta isän kanssa tämä oli viety seuraavalle tasolle. Siinä vaiheessa, kun kaksikon välimatkaa oli jäljellä noin puoli kilometriä, alkoi ilmassa kaikua ”Jammu, Jammu” -huudot, ja Harri tuli leveä hymy kasvoillaan kättelemään isääni. Takuuvarmasti.

Itse olen seurannut urheilua televisiosta ja paikallisesti katsomosta jopa liiallisia määriä, mutta isäni kokemuksiin en ole yltänyt, enkä luultavasti koskaan ylläkään. Italian Serie A:ssa pelaavan Fiorentinan omistaja oli esimerkiksi aikoinaan kutsunut isäni ja muutaman muun henkilön lounaalle omaan sviittiinsä. Syy oli se, että hän piti isästäni. Miehellä oli siis poikkeuksellisen hyvä maku, kuten isä joskus hymyillen sanoi.

Tätä lehteä viikoittain lukevat tietävät, että Englannissa isän suosikkijoukkue oli Ipswich. Syy tähän oli sama kuin Fiorentinan kanssa. Aikanaan isä oli tehnyt lähtemättömän vaikutuksen seuran omistajaportaaseen, ja saanut siksi kutsun ilmaiselle lounaalle heidän kanssaan. Mainittujen saavutusten arvoa lisää se fakta, ettei isä osannut erityisen sujuvasti Englantia tai muutamaa sanaa enempää Italiaa.

Maailma on viime vuosina muuttunut huomattavan paljon, ja toimittajan työ on nykyään täysin erilaista kuin se oli esimerkiksi 30 vuotta sitten. Porissa hienoja toimittajapersoonia on isäni lisäksi riittänyt muuallakin. Valitettavasti aika menee koko ajan vääjäämättömästi eteenpäin, eikä mikään ole pysyvää. Kokeneista ketuista isä ja Jorma Paalosalo ovat joukostamme poissa. Onneksi lippua kannattelevat edelleen omilla suunnillaan ainakin Reijo Majasaari ja Jouko Färd. Kiistattomia legendoja molemmat.

En tiedä pystynkö koskaan tarjoamaan lukijoille samanlaista ymmärrystä ja ulosantia urheilun maailmasta, mihin isäni kykeni joka viikko. Parhaani lupaan yrittää. Kaikista tärkeintä itselleni on tulevaisuudessa se, että pystyn kirjoituksilla jatkamaan sitä työtä, mitä katselin isäni tekevän joka viikko.

Toivon myös koko sydämestäni, että isä voi nyt katsella maailmaa kohti hymyillen. Uskon ja tiedän, että hän olisi halunnut minun jatkavan kirjoittamista Uuteen Aikaan hänen jälkeensä.

Ikävä on iso.

Juhani Liuhala 

12.8.2016 08:12

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva