Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Sote-uudistuksen sudenkuopat

Kuva: Sote-uudistuksen sudenkuopat

Kunnat irrotetaan sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) palveluiden järjestämisestä, kun vuoden 2019 alusta maahan perustetaan 18 Maakuntaa.

Kaikki sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitus kulkee Maakuntien kautta palvelujen tuottajille. Sipilän hallituksen linjaus on, että yksityisiä ja voittoa tavoittelevia yrityksiä on kohdeltava tasapuolisesti julkisten palvelujen tuottajien kanssa.
Itsehallinnon sijaan valtion ohjausta lisätään. Valtio kaventaa vuosi vuodelta rahoitusta palveluille 3 miljardin säästöjen varmistamiseksi. Suuret investoinnit alistetaan valtion peukalon alle. Maakunnille ei tule verotusoikeutta. Valtio päättää asiakasmaksuista.

Asiakkaiden valinnanvapaus on hyvä tavoite. Jos kuitenkin valinnanvapaus on täydellinen, ja joka vaivaan saa veronmaksajien rahoilla valita minkä tahansa yrityksen, yhdistyksen tai julkisen yhtiön, kulut paisuvat valtavasti. Säästöjä ei synny.
Jos sen sijaan palvelujen tuottajayhtiöt saavat Maakunnalta korvauksen väestömäärän ja vakioidun tarpeen mukaan, syntyy kiusaus ”alihoitamiseen”. Lisäksi, jos asiakkailla on täysi valinnanvapaus, pyritään vaikeimmat ja kustannuksia aiheuttavat asiakkaat karsimaan pois, ja houkuttelemaan kustakin tarvevakioidusta ryhmästä kaikkein terveimmät ja vähiten palveluita tarvitsevat asiakkaiksi.
Tätä voi ehkäistä sosiaali- ja terveyskeskusten väestövastuilla. Se rajoittaisi asiakkaan valinnanvapautta, kilpailua ja uusien ja pienten palveluyritysten pääsyä markkinoille. Uudet mallitkaan eivät lopulta tule olemaan markkinavetoisia, vaan verorahavetoisia.

Ihmisellä saattaa olla vaivoja, jotka liittyvät toisiinsa, vaikkapa tukielinvaivoja, ylipainoa, yksinäisyyttä, masennusta, kolesterolia, diabetesta, työttömyyttä sekä ongelmia kodin ja lastenhoidossa. Nyt näitä hoidetaan erillään. Vaikuttavuutta ei synny riittävästi. Fiksusti toimiva Maakunta yhteen sovittaisi palvelukokonaisuuksia, asiakasta lähellä.
Mutta jos kaikki palvelujen tarjoajat tuottavat palveluitaan toistensa kilpailijoina (tulevaisuudessa julkinenkin sosiaali- ja terveyskeskus -osakeyhtiö voi joutua konkurssiin, ellei se pärjää kilpailussa), niin miten perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalihuollon integraatio toteutuu?
Lisäksi asiakkaan kyky arvioida tarpeitaan esim. sosiaalipalvelujen valinnassa ei välttämättä ole suuri. Hän tarvitsee avustavaa henkilöä valintoihinsa ja vaikeasti koottavaa vertailutietoa. Potilaan informaatio palvelujen tarpeista ei ole symmetrinen lääkärinkään kanssa.

Satakunnan 10 000 sote-ammattilaista siirtyy 2019 kunnilta ja kuntayhtymistä Maakunnalle liikkeenluovutuksena. Mitä tapahtuu tämän jälkeen? Yhtiöittämisvelvoitteen alaisille julkisille palvelujen tuottajille voi tuskin asettaa velvoitetta ottaa sellaista henkilöstöä palvelukseensa, jota se ei tarvitse, sille jääneen markkinaosuutensa tuottamiseen tai kilpailukykynsä turvaamiseen. Siirtyykö Suomessa kymmeniä tuhansia työntekijöitä julkiselta yksityiselle sektorille? Oliko se hallituksen tavoite?

Toivon, että hallitus kiertää sudenkuopat. Tärkeä uudistus ei saa epäonnistua. Meillä Satakunnassa on suuri yhteinen tahto viedä uudistus maaliin. Me teemme annetuissa puitteissa parhaan mahdollisen tuloksen. Esimerkiksi palvelujen laajamittainen digitalisoituminen on vasta alussa. Samoin kotiin tarjottavat ja mobiilit palvelut. Hyvin toteutettuna valinnanvapauskin tuo toivottavasti laatua ja parempia asiakaskokemuksia.

(Kirjoittaja on Satasoten ohjausryhmän jäsen ja kehittämisyksikkötyöryhmän varapuheenjohtaja, Satakunnan sairaanhoitopiirin yhtymävaltuuston puheenjohtaja ja Kiinteistöosakeyhtiö Rauman Sairaalan hallituksen puheenjohtaja sekä työskentelee Porin perusturvakeskuksen SOTE-osaamiskeskittymässä.)

Antti Vuolanne

15.7.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva