Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Aravien nostalgiaa

Kuva: Aravien nostalgiaa

Porissa uutisoitiin viime viikolla, kuinka Satakunnan museo ja Porin kaupunki ryhtyvät tutkimaan Riihikedon kaupunginosassa sijaitsevien aravatalojen historiaa, rakennustapaa ja puistojen ominaispiirteitä. Jo on aikakin, sillä tämä Aravien alueenakin tunnettu kerrostaloalue on tärkeä osa Porin sotien jälkeistä historiaa.

Hevosenkengän muotoisen Kiertokadun ja sen eteläpäihin rajoittuvan Presidentin puistokadun rajaama alue on monelle keski-ikäiselle ja hieman vanhemmalle porilaiselle tuttu, sillä pääosin 1950-luvulla rakennetut talot olivat alkuaikoina täynnä lapsiperheitä, ja moni nykyisin 50+ -ikäinen porilainen on viettänyt alueella lapsuutensa.

Niin olen tehnyt minäkin. Asuin Kiertokadulla 18 ensimmäistä ikävuottani, vuodesta 1955 aina 1970-luvun alkuvuosiin saakka, ja Aravien alue herättääkin nostalgisia muistoja. Silloin kaupunkilaiskesät olivat aurinkoisia ja lämpimiä, ja talvet runsaslumisia, vaikka lumeen olikin sekoittunut nokea. Osaa taloistahan lämmitettiin aluksi puilla, mutta nopeasti niissä siirryttiin öljylämmitykseen.
Taloista muodostui muutaman talon asunto-osakeyhtiöitä, ja jokaisessa taloyhtiössä oli talonmies, joka huolehti lämmityksestä, ajoi pihanurmikot ja teki lumityöt. Sekä piti alueen lapsilaumat kurissa.
Ja meitä aina silloin tällöin pahanteossa olleita lapsia todella riitti. Koska ei ollut tietokoneita, me avainkaulalapset puuhastelimme yleensä ulkona. Kirkonrottaa saatettiin käydä parinkymmenenkin muksun ryhmässä. Pihojen ja puiston pensaat ja roska-aitaukset tarjosivat hyviä piilopaikkoja.

Keskuspuiston suurella sorakentällä pelattiin kesät jalkapalloa ja pesistä. Talvella taas luisteltiin ja pelattiin kiekkoa tai kelkoteltiin. Saattoi joku jopa hiihtääkin kentän ympärille tehtyä latua.
Puisto tarjosi kesällä myös turvallisen paikan opetella ajamaan polkupyörällä, joskin puistovahdit hätistelivät pyöräilijöitä pois ainakin nurmikoilta. Nurmikot olivat siihen aikaan katselua, ei tallaamista varten.
Lähes joka talon päädyssä oli myös leikkipuisto ainakin hiekkalaatikoineen ja ponkkulautoineen. Isommissa leikkipuistoissa oli keinu ja kiipeilytankokin.
Kansakoulu käytiin Cygnaeuksessa tai Uudenkoiviston koulussa, joissa oppilaita oli niin paljon, että osa meistä kävi koulua jopa iltapäivävuorossa.

Nostalgisuutta lisää se, että itsekin olen kokenut Aravien alueella monet asiat ensimmäisen kerran: oppinut kävelemään, ajamaan polkupyörällä, nähnyt ensimmäisen kerran tytön pissaavan pensaan suojassa ja huomannut tytön ja pojan välisen eron, pannut ensimmäisen kerran pakkasella kielen rautaan, kokenut ensimmäisen tappelun, ensimmäisen koiranpureman, ensimmäisen ihastumisen ... Kaikkea en sentään kerro.
Niin tärkeä paikka Kiertokatu itselleni kuitenkin oli, että jo perheemme muutettua pois alueelta, kihlasin nykyisen vaimoni Kiertokadulla autossa antamalla hänelle sormuksen, jonka olin ostanut äidiltä lainaamillani rahoilla.
Mutta muistelemalla Kiertokadun 1950- ja -60-lukujen taitteen elämää ja vertaamalla sitä nykyiseen voi havaita yhteiskunnan muuttuneen monella tavalla. Vaikkapa siinä, että silloin Kiertokadun varrella oli ainakin neljä ”maitokauppaa”, E-liikkeellä, osuuskaupalla, Keskolla ja yksityisellä kullakin omansa. Ja jokaiselle riitti asiakkaita. Nykyisin alueella ei ole yhtään ruokakauppaa. Isot marketit ovat syöneet lähikaupat.

Jukka Vilponiemi

8.7.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva