Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Oppositiollakin voi olla valtaa vaikuttaa

Kuva: Oppositiollakin voi olla valtaa vaikuttaa

Sipilän hallituksen ensimmäinen vuosi on nyt takana. Päällimmäisenä vuodesta taisivat jäädä mieleen esimerkiksi kilpailukykysopimukseen ja sote-uudistukseen liittyvät väännöt sekä leikkaukset muun muassa koulutukseen ja sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Jonkinlaiseksi tavaramerkiksi muodostui myös merkittävien linjausten tekeminen ennenkuin päätöksen vaikutuksia oli edes selvitetty. Tämä on johtanut siihen, että hallitus on joutunut ensin puolustelemaan epäoikeudenmukaisiakin linjauksiaan, ja lopulta perääntymään niissä.

Aina välillä oppositiopuolueiden merkitystä kohtuuttomien päätösten oikaisussa on kyseenalaistettu. Vaikka opposition tarkoitus on nimenomaan toimia vastavoimana ja peilinä hallituksen päätöksille ja esittää omia vaihtoehtoja, ”helppohan oppositiosta on huudella” -argumentilla on helppo tyrmätä rakentavatkin vaihtoehdot ja ehdotukset. Lisäksi tuntuu olevan muotia torikeskusteluissa heittää väitteen, että nyt jos koskaan on oppositiossa puolueen helppo kasvattaa kannatustaan tekemättä itse mitään. Heitto on liian helppo ja kertoo usein heittäjän tietämättömyydestä enemmän kuin opposition toiminnasta. Eduskunnan suurimman oppositiopuolueen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajana olen ollut mukana suunnittelemassa ja näkemässä kaiken sen työn, joka on tehty asioiden esille nostamiseksi. Ei ole sattumaa, että esimerkiksi eläkkeensaajan asumistuen lakkautus nousi laajaan valtakunnalliseen keskusteluun tai että pakkolakipaketti sai nimen, joka paljasti sen sisällön asiasta tietämättömillekin. Asioiden esille nosto vaatii oppositiossa hyvin tarkkaa perehtymistä asiaan ja tietojen onkimista monista eri paikoista hyvin lyhyellä aikataululla. Oppositiolta ei saa mennä mikään asia ohi, vaan päätöksien vaikutuksia on kyettävä pienelläkin tietomäärällä arvioimaan välittömästi.

Tuoreimpana esimerkkinä opposition tekemästä työstä on päivähoitomaksujen korotus. Päivähoitomaksuihin on suunniteltu mittavia korotuksia, mikä heikentäisi monen lapsiperheen toimeentuloa merkittävästi ja esimerkiksi vaikuttaisi äitien mahdollisuuteen siirtyä työelämään. Keskituloisilla työssäkäyvillä perheillä maksut nousisivat yli viidenneksen. Nyt hallitus on koko ajan kasvaneen ja usealta eri taholta esiin nousseen äänekkään kritiikin myötä päättänyt ottaa korotukset uudelleen harkintaan. Eduskunnan sivistysvaliokunta käsittelee asiaa jälleen syksyllä.

Kuukausia päätöstä on puolusteltu esim. SDP:n kyseenalaistaessa asiaa, mutta nyt viimein kritiikki on niin laajaa, että puolusteltu alkaa käydä mahdottomaksi. Siksi hallitus joutuu pohtimaan linjauksia uudelleen.

Myös sosiaali- ja terveyspalvelujen asiamaksuihin tehtiin jopa 30 % korotukset, vaikka oppositiossa ja asiantuntijoiden keskuudesta esille nostettiin niiden kohtuuttomuus. Näin suuriin korotusvaateisiin ja niiden vaikutuksiin jo ennestään tiukassa tilanteessa oleville pienituloisille sairaille ja paljon apua tarvitseville havahduttiin kuitenkin hallituksen sijaan monessa kunnassa, joissa paikallistasolla tehtiin päätös olla nostamatta maksuja näin rajusti. Maksujen lopullinen kohtalo on vielä avoinna, mutta toivottavasti valtakunnan tasollakin riittää viisautta huomioida korotusten negatiiviset vaikutukset ihmisille.

Viime syksynä tehtiin puolestaan paljon töitä eläkkeensaajan asumistukeen liittyen. Suunnitelmissa oli, että eläkkeensaajien asumistuki poistettaisiin kokonaan ja sulautettaisiin yleiseen asumistukeen, mikä olisi pienentänyt kymmenien tuhansien eläkeläisten asumistukea. Eläkkeensaajien asemasta tehtiin tuolloin myös neljän oppositiopuolueen yhteinen välikysymys. Loppusyksystä hallitus perääntyi aikeestaan ja eläkkeensaajien asumistuki jätettiin ennalleen.

Viimeisimpänä, vaan ei vähäisimpänä esimerkkinä on hallituksen pakkolakipaketin peruminen, joka omalta osaltaan vaikutti myös siihen, että työmarkkinajärjestöt pääsivät sopuun kilpailukykysopimuksesta alkukesästä. Se oli tärkeä opetus hallitukselle ja muistutus meille kaikille siitä, että yhteistyöllä päästään aina parempaan tulokseen kuin sanelupolitiikalla.

Päätösten tarkempi avaaminen julkiseen keskusteluun, asioiden esille nostaminen ja tärkeiden asioiden puolesta taisteleminen ei siis ole turhaa oppositiostakaan. Silti opposition tarkoitus ei ole vain hallituksen päätösten kritisointi, vaan ennen kaikkea oman vaihtoehdon esille tuominen ja yhteistyön tarjoaminenkin tarvittaessa. SDP:n vaihtoehtobudjetissa Suomi ottaisi vähemmän velkaa, mutta investoisi enemmän veroasteen pysyessä kuitenkin samana. Hallitus ottikin kopin vaihtoehtobudjetissa esillä olleesta ns. Rinteen mallista ja esitteli keväällä yrittäjyyspaketissaan samankaltaisen mallinsa, jossa työttömyysturvaa käytetään aktiiviseen työllistämiseen.

Tämänkaltaisella yhteistyöllä viemmekin vaikeassa tilanteessa Suomea parhaiten eteenpäin. Viisaus kun ei asu yksin hallituksessa. Se on syytä muistaa jokaisen aina vuorollaan Suomesta ja suomalaisista vastuussa olevan puolueen.

Kansanedustaja Kristiina Salonen

23.6.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva