Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Takapakkia

Edistysuskon, eli uskon siihen, että maailma koko ajan paranee yhteiskunnallisesti, kulttuurisesti ja sosiaalisesti, saa monin paikoin unohtaa. Kehitys ei kehity ja tapahtuu jopa takapakkia.

 

Säveltäjä Kaija Saariahon Kaukainen rakkaus -ooppera esitetään New Yorkin Metropolitanissa vuoden lopulla. Edellisen kerran naisen sävellystä kuultiin siellä 1903. Saariahon mukaan kyse ei ole siitä etteivätkö naiset olisi säveltäneet ja vieläpä hyviä teoksia. Ooppera voi olla ääriesimerkki naisepäluulosta, mutta Saariahon mukaan yleisestikin ottaen on koettu paljon kelvollisempia aikoja: "Oli kausi, jolloin uskottiin tasa-arvoisuuteen."

Jos naisten asemaa ajatellaan maailmanlaajuisesti, kuva vain synkkenee. Takapakkia mennään monessa maassa ja aika usein uskonnon varjolla.

En tiedä tästä asiasta omakohtaisesti, mutta minua kokeneemmat ja viisaammat ovat kertoneet, eivätkä vain naiset vaan myös miehet.

Egyptiläis-amerikkalainen kirjailija Mona Eltahawy  on kirjoittanut: "Naisten sortoa ruokkii kulttuurin ja uskonnon myrkyllinen seos, jota harva on valmis selvittämään loukkaamisen ja jumalanpilkan pelossa."

Alan Salehzadeh puolestaan kirjoitti 12.4. Iltalehden blogissan naisia sortavista säädöksistä Iranissa.

Hänen mukaansa fakta on se, että kaikkialla missä noudatetaan islamin sääntöjä valtiollisella tasolla, naisten oikeuksia loukataan laillisesti. Hän mainitsee erikseen Iranin ja Saudi-Arabian ja lisää että jälkimmäinen on pahempi.

Mutta on Iraninkin säännöissä sulattelemista  länsinaisen näkökulmasta. Esimerkiksi: Mies saa ottaa neljä vaimoa, mutta nainen saa ottaa vain yhden puolison. Miehellä saa olla myös "väliaikaisia avioliittoja", jotka voivat kestää vain parikin tuntia. Tämä ei tietenkään käy naiselle.

Tai: naisen tappamisesta saa puolta pienemmän rangaistuksen kuin miehen tappamisesta.

Tai: Iranissa tytön voi tuomita kuolemanrangaistukseen 9-vuotiaasta alken, poikien ikäraja on 15 vuotta.
Halaaminen ja jopa kättely on julkisesti kielletty muiden kuin sukulaisten välillä. Esimerkiksi Iranin lähettiläs ei koskaan kättele Jenni Haukiota Linnan juhlissa.

Salehzadehin mukaan on hyvä todeta, että yleisesti ottaen naisten tilanne on parempi Iranissa kuin Saudi-Arabiassa, koska Iranissa suurin osa kansasta ei ole lainkaan uskossa.

Ulkopuolisen on vaikea tietää, miten islamin kovia sääntöjä käytännössä noudatetaan, mutta tiettyä mielivaltaa ne aiheuttanevat, koska valtaapitävät ovat ne kuitenkin kirjanneet säännöiksi.

Mona Eltahawy on sanonut olevansa (HS 14.4.) tietoinen siitä, että Lähi-idän ja muslimimaiden naisvihasta muistuttaminen antaa aseita länsimaiden äärioikeiston ja rasistien käsiin.

Näin on käynyt myös Suomessa. Naisvihaajan - ja terroristin - leima lyödään melkeinpä jokaisen tulijan otsaan, vaikka ääriuskovaiset ovat poikkeus. Viestintätoimistoketju Burson-Marstellerin hiljattain tekemän kyselyn mukaan arabinuorten enemmistö vastustaa Isistä ja vaatii naisille tasa-arvoa. Vastaajista 67 prosenttia peräänkuulutti johtajiltaan enemmän työtä henkilökohtaisen vapauden ja naisten ihmisoikeuksien parantamisen eteen. Saudi-Arabiassa jopa yhdeksän kymmenestä oli tätä mieltä.

Tulijat tarvitsevat silti valistusta maan käytännöistä, kuten meidän hyvähköstä tasa-arvostamme. Ihmisten oikeudet eivät saa riippua kulttuurista tai uskonnosta.

Heli Kokko

17.6.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva