Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Mistä näitä sovinisteja oikein tulee…

Kuva: Mistä näitä sovinisteja oikein tulee…

Sivistyssanakirjan mukaan Sovinismi tarkoittaa 1. miehen ylemmyydentuntoista, syrjivää ja alistavaa asennetta naisiin ja 2. kansalliskiihkoa, kiihko-, yltiöisänmaallisuutta.
Turkin kunnianarvoisa presidentti Recep Erdogan on tuoreilla kannanotoillaan osoittanut olevansa ´supersovinisti´. Häneen nimittäin sopii kumpikin sovinismin määritelmistä. Puheessaan puolueensa naisjärjestön (!) kokouksessa Erdogan totesi: ”Lapseton nainen on epätäydellinen. Jokaisen turkkilaisnaisen pitää hankkia vähintään kolme lasta. Työssäkäynti ei saa olla esteenä, sillä äidiksi tuleminen on jokaisen naisen velvollisuus”.

Aiemmin Recep Erdogan on tuominnut ehkäisyn, ja kutsunut sen käyttämistä petokseksi Turkkia kohtaan. Hänen mielestään sukupuolten välinen tasa-arvo on uhka yhteiskunnalle. Tasa-arvon puolesta kamppailevat, kuten naisasianaiset, ovat `terroristeja´ ja yhteiskunnan vihollisia. Erdoganin hallitus onkin aktiivisesti rajoittamassa mm aborttioikeutta ja jälkiehkäisypillerien myyntiä. Jopa keisarinleikkaukset ovat kieltolistalla.

Turkin ensimmäinen nainen, rouva Emine Erdogan ei juuri ole jäänyt miestään huonommaksi. Hän totesi jokin aika sitten, että nyky-Turkin edeltäjässä, Ottomaanien valtakunnassa sulttaanien ylläpitämät haaremit olivat ”naisille mitä oivallisin koulu elämää varten”. Vast´ ikään varapääministeriksi noussut Bülent Arinc puolestaan esitti, että naisia on kiellettävä nauramasta julkisissa tiloissa.

Presidentin Erdoganin viime aikojen lausunnot mm Saksan liittotasavallasta, kurdeista, Iranista, presidentti Obamasta ja liittokansleri Merkelistä taas ovat tyylipuhtaasti täyttäneet sivistyssanakirjan kiihkoisänmaallisuutta tarkoittavan määritelmän. Mutta vastaan ei saa panna eikä kritiikkiä esittää. Syytteen presidentin arvostelusta, joka muuten voi johtaa vuosien vankeuteen, ovat saaneet lukuisten lehtien toimittajien lisäksi monet opettajat, Turkin ex missi Merve Büyüksarac, tähtijalkapalloilija Hakon Sükür ja muuan 14-vuotias koulupoika.

Edellä olevaa kehitystä ei voi kuitata olankohautuksella. Ei varsinkaan siksi, että Turkin kerrotaan olevan lähempänä EU-jäsenyyttä ja viisumivapautta kuin koskaan. Pakolaiskriisin seurauksena Turkin on onnistunut lähentymisneuvotteluissa kiristämään EU:n neuvottelijoilta myönnytyksen toisensa jälkeen, vaikka maan ihmisoikeus- ja demokratiakehitys on ottanut jättiaskelia taaksepäin Erdoganin ja hänen puolueensa valtakaudella. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, miten Turkki valkopestään ´eurooppalaiseen perheeseen` yhteensopivaksi nykytodellisuuden vallitessa. Toivottavasti ei tarvitse. Nähdä nimittäin.

Suomesta katsoen Turkin tilanne vaikuttaa kaukaiselta ja uskomattomalta. Mutta onkohan sen kanssa ihan niinkään? Pintaa vähän raaputtamalla meiltäkin löytyy uskonnollisia ja yhteiskunnallisia ryhmiä, joiden piirissä Erdoganin kaltaisille mielipiteille herkästi löytyy kaikupohjaa ja kannatusta. Sovinismin yhteiskunnallisista juurista sietäisikin jonkun joskus tehdä perusteellinen tutkimus. Että päästäisiin jäljille, mistä niitä oikein tulee ja kasvaa?

Toisaalta: Yhteiskunnallista kehitystä sovinismin suuntaan voidaan tehdä ilman kovaa meteliäkin. Niin kuin meidän nykyinen hallituksemmekin: Lasketaanpa vain, mihin viime aikojen leikkaukset ja vähennykset ovat kovimmin kohdistuneet. Pieni- ja keskituloisiin naisiin!

Harri Kivenmaa

10.6.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva