Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vatulointi jatkuu?

Kuva: Vatulointi jatkuu?

Poliittinen tilanne on varsin hämmentävä tällä hetkellä. Niin Kokoomuksen, RKP:n kuin Vasemmistoliitonkin puoluekokoukset kiinnostavine henkilövalintoineen jännittävät. Eri tyyppisiä kannanottoja sinkoilee, ja uusia poliittisia avauksia on eetterissä. TV-kamerat käyvät kuumina, ja prime time- aikaa tulee monenlaisille avauksille.

Yksi hulluimmista ja fanaattisimmista esityksistä on ajaa Suomea Natoon ilman kansanäänestystä. Kokoomuksen ulkopolitiikka tuntuu olevan enemmän kuin koskaan jakolinjalla. Meille on mahdotonta, että Suomea hoidetaan hivuttamalla Natoon joidenkin näkyvien kokoomusvaikuttajien taholta. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi yksikantaisesti ja aivan oikein, että Natoon ei voi mennä ilman kansanäänestystä. Sekin aika on nyt sitten nähty, että SDP:n on tuettava vahvasti tätä pitkää ulkopolitiikan varmaa linjaa, minkä on omaksunut  myös Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö.  Kuka kantaa poliittisen vastuun, jos Toivo-jengi onnistuu ajamaan kasaan sellaista poliittista enemmistöä, joka ajaa Suomea Natoon ilman kansanäänestystä? Kuka kantaa vastuun, kun kansa ei ole saanut päättää itse, kenen kanssa liittoudutaan? Kuka kantaa vastuun, jos ja kun hintaa maksetaan jatkossa sinkkiarkuissa ihmishenkinä?
 
Usein sanotaan vanhan Urho Kekkosen tutun sanonnan mukaan, että "jos jommankumman, sisä- tai ulkopolitiikan, pitää olla massamme rempallaan, niin olkoon se sisäpolitiikka". Olen samaa mieltä, vaikka kipeää tekeekin. Kipeää se tekee siksi, että hallituksen vanhat pallot ovat yhä ilmassa, eikä takeita ole siitä, että hallitus saa koppia kaikista käynnistetyistä uudistuksista.
 
Muutamia esimerkkejä. Soteuudistuksessa ollaan siirrytty jo aikoja sitten bunkkereihin. Avoimuus ja läpinäkyvyys eivät ole arvoja, jonka varaan enää luottaa. Jos menneen hallituskriisin yönä opimme, että kaikki ei sittenkään ole keskustalle ja perussuomalaisille kaupan,  tilanne on nyt lyhyessä ajassa muuttunut. On käsittämätöntä, että sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus lähtee täysin markkinaehtoisesta ratkaisusta. Yhtiöittämisvaade tulee kaikkiin sotepalveluihin. Lisäksi maakunnista ei ole tulossa kuitenkaan itsehallinnollisia, jolloin jälleen jää auki isoja perustuslaillisia ongelmia.
 
Harva on ehtinyt unohtaa myöskään hallituksen ajamia palkanalennuksia, jotka puettiin aikoinaan kilpailukyvyn lisäämisen muotoon. Olimme silloin eri mieltä siitä, onko Suomella hallituksen väittämää hintakilpailukykyongelmaa. Harva kun uskoo, että Nokian kännykät jäivät maailmalla myymättä hinnan vuoksi. Ei henkilöstön palkkakustannukset olleet niinkään ongelma, vaan se, että tuote ei enää vastannut kuluttajien odotuksia.  Lähtökohtamme oli  erilainen kuin hallituksella. Emme usko, että naisvaltaisilla palvelualalla ja julkisella sektorilla voidaan vaikuttaa viennin ongelmiin. Tästä huolimatta hallitus ajoi viiden prosentin palkanalennuksia. Kun niitä ei saatu etenemään työmarkkinapöydissä, pääministeri Sipilä joukkoineen päätyi ajamaan pakolla uhaten lopputulosta. Loppu onkin historiaa, jonka lopputulosta liittokohtaisen kierroksen ollessa vielä käynnissä ei näy.
 
Erityisesti hallituspuolueiden puoluekokoukset ovat tärkeitä siksi, että siellä määritellään näiden poliittisten liikkeiden mandaatti nykyisiin ja uusiin hallituksen ratkaisuihin. Erityisesti keskustan puoluekokouksesta on tulossa paljon jännittävämpi kuin henkilövaaleja tekevän Kokoomuksen puoluekokouksesta. Odotettavissa on varmasti kovaa arvokeskustelua niin yhtiöittämisestä, aluepolitiikasta kuin sotesta ja ulkopolitiikastakin. Sallivatko keskustan jäsenet näin suuren reivausliikkeen ja vatuloinnin puolueensa arvopolitiikkaan, mitä on nähty reilun vuoden mittaan Sipilän pääministerikaudella?

Krista Kiuru 

3.6.2016 08:33

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva