Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kansa ei antanut mandaattia näin kokoomuslaiseen politiikkaan

Kuva: Kansa ei antanut mandaattia näin kokoomuslaiseen politiikkaan

Tämän viikon yllättävin uutinen ei suinkaan ole valtiovarainministeri Alexander Stubbin julistus siitä, että Suomessa tehdä tällä hetkellä maan historian kokoomuslaisista politiikkaa. Se on ollut jo pitkään tiedossa, että oikeistohallitukseen kolmannelta paikalta noussut kokoomus on pystynyt dominoimaan hallituksen ohjelmaa ylivertaisella tavalla. Tämän kiteytti hyvin Alexander Stubbin kampanjapäällikkönä Kokoomuksen puheenjohtajakisassa toimiva kansanedustaja Kai Mykkänen: ”Kokoomuksen saavutusten listaamisessa oli runsauden pulaa”.

Niinpä niin. Suurin uutinen kuluneella viikolla on juuri se, että julkisesti nyt tunnustetaan, että Suomi on ajautunut Kokoomuksen viitoittamaan suuntaan. SDP:lle tämä tarkoittaa sitä, että Suomi on menossa väärään suuntaan. Keskittäminen ja yhtiöittäminen eivät ole kestäviä Suomen ratkaisuja. On käsittämätöntä, että ensin oikeistohallitus yhtiöitti metsät, maat ja vedet, mitä SDP ei sallinut viime hallituskaudellaan. Sitten hallitus päätti pakkoyhtiöittää terveyskeskukset ja sairaalat, vaikka edes EU ei sitä vaadi. Eipä ihme, että samainen Stubbin takuumies Mykkänen kysyykin nyt, että ”kuka olisi uskonut muutama vuosi sitten, että tämä hallitus, jossa kokoomus on vasta kolmanneksi suurin puolue, yhtiöittää terveyskeskukset?”

On turha kuvitella, että kepu ja perussuomalaiset olisivat joutuneet pelkiksi viattomiksi sivustaseuraajiksi. Niin vaan makaa kuin petaa. Yhtiöittämishallituksen ideoita on nimittäin tullut myös keskustalaisen liikenneministeri Bernerin suusta. Käytännössä miljardien kansallisomaisuus liikenteessä siirrettäisi eduskunnan budjetti- ja päätäntävallan ulottumattomiin. Teiden ja väylien yhtiöittäminen veisi kohti yhteiskuntaa, jossa jo kertaalleen veronmaksajan maksamilla asfalteille laitettaisiin lisähinta. Uhkana olisi liikenteen keskittäminen vain alueille, joissa käyttäjiä ja maksajia on tarpeeksi. Sama ministerisnainen on muuten esittänyt taksilupien täydellistä vapauttamista. Omien tuesta kertoo paljon se, että Keskustan lappilainen kansanedustaja Katri Kulmunin piti muistuttaa , että keskustan puoluekokouksen kanta taksikilpailun vapauttamiseen on kielteinen. Ensimmäisen kauden keskustalainen kansanedustaja totesi Maaseudun tulevaisuudessa myös, että!p ”on kieltämättä erikoista, että ministeri nyt esittää päinvastaista kuin puoluekokouksessa on demokraattisesti päätetty”.

Mutta pääministeri Sipilä vasta tempun teki. Hän esitti tiistaina omistajapoliittisen ohjelman, joka perustui pitkälti sille, että valtion strateginen omaisuus kohta kaupan. Enemmistöomistuksesta luovutaan markkinavoimien hyväksi esimerkiksi Nesteen osalta. Korkein omistajaohjauksesta vastaava virkamies vahvisti jo julkisuudessa, että uutta valtion kehittämisyhtiötä tarvitaan vain omistuksen myyntiä varten silloin, kun ne eivät ole strategisesti merkittäviä. Pääministeri Sipilä taas puki saman ajatuksen uudistamisen ja kehittämisen nimiin esimerkiksi Postin osalta.

Niin keskustan Liikenneyhtiö kuin pääministerin kehittämisyhtiö lyövät kättä yhdessä: nämä mahdollistavat tulevaisuudessa myös kansallisomaisuuden pilkkomisen helpommin ja myymisen ulkomaalaisille sijoittajille. Uskon, että suomalaiset tietävät paremmin raiteiden, teiden ja postin merkityksen. Caruna-sähköyhtiön esimerkki taannoiselta ajalta kertoo hyvin, mitä siitä seuraa palveluille, kun yhteiskunnan strategiset tärkeät toimet ulkoistetaan.

SDP tulee kannattamaan jatkossakin sitä, että markkinatalous on hyvä renki, mutta huono isäntä. Epäselvää kuitenkin yhä on, mitä mieltä perussuomalaiset viime kädessä hallituksen ottamasta suunnasta ovat. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja!p Sampo Terho!ptotesi toki Helsingin Sanomissa muun muassa hallituksen tieverkon yksityistämissuunnitelmista, ettei ”näin isoa asiaa voi kuvitella toteutettavaksi hallitusohjelman ulkopuolelta. Tällainen valtava uudistus vaatii myös kansalaisten vaaleissa antaman mandaatin”. Mutta silti perussuomalaisetkin porskuttavat kokoomuslaisen politiikan tekemisen jatkona kysymättä itsekään, millä mandaatilla Suomen suuntaa jatkossa oikein viitoittavat markkinavoimat.

Krista Kiuru 

20.5.2016 08:25

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva