Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Meidän on jaksettava välittää

Kuva: Meidän on jaksettava välittää

Asta Leppä (SK 16.5.2016) kirjoitti kuluneella viikolla artikkelissaan armottomasta yhteiskunnastamme ja empatiavajeesta ihmisten kanssakäymisessä. "Lyötyjä lyödään, vaikka sananlasku opastaa muuta. Kohteeksi ovat joutuneet niin työttömät, köyhät, maahanmuuttajat, alkoholistit, väsyneet vanhemmat, yksinhuoltajat, perheväkivallan uhrit, masentuneet, opiskelijat, ylipainoiset, avioeron kokeneet kuin vähävaraiset taiteilijatkin. Kun vian uskotaan olevan huono-osaisessa itsessään, omatunnon kolkutus vaimenee."

Miten tähän on päädytty? Syitä voisi hakea historiasta, yhteiskunnallisesta kehityksestä, poliittisesta ilmapiiristä tai taloudellisesta tilanteesta, mutta näkemys yhä armottomammasta yhteiskunnasta on ikävä kyllä joka tapauksessa yhä useammin arkeamme.

Voimme kaikki varmasti allekirjoittaa myös ajatuksen, että yksilö nähdään yhä useammin taloudellisena yksikkönä, jota mitataan ja arvotetaan hänen aiheuttamiensa sosiaalikulujen, työpanoksen tai menetetyn työpanoksen kautta. Kilpailua ja menestystä korostetaan kaikessa toiminnassa. Yhteiskunnan yhteisöllisyys on saanut väistyä yksilöllisyyden tieltä ja samalla kyky empatiaan on vähentynyt tai se on vaiennettu.

Yhteisöllisyyden puute aiheuttaa väistämättä väestön syrjäytymistä yhä varhaisemmassa vaiheessa. Lapset kasvatetaan yksilökeskeiseen maailmaan ja elämä rakentuu yksilöllisistä valinnoista ja suorituksista.

Helposti ajatellaan, että empatia olisi ikään kuin kolikon vastapuoli tehokkuudelle tai taloudelliselle menestykselle. Nyttemmin on jo todistettu toistakin, sillä yrityksetkin ovat huomaamassa empatian merkityksen liiketoimintansa kehittämisessä. Maailman ensimmäinen yritysten empatiaindeksi väittää empaattisten yritysten peittoavan kasvussa ja tuottavuudessa vähemmän empaattiset kilpailijansa.
Empaattinen ihminenhän pystyy kokemaan herkästi toisen ihmisen tunnereaktioita ja pyrkii ymmärtämään toisen ihmisen käytöstä ja näkökulmaa niiden takana. Empaattinen käyttäytyminen voi olla esimerkiksi pyrkimystä kuunnella ja auttaa muita ihmisiä sekä suhtautua heihin arvostavasti tai muulla tavalla myönteisesti.

Uhkaava sosiaalinen kestävyysvaje on yhtä vakava uhka yhteiskunnalliselle eheydelle kuin vielä enemmän puhuttu taloudellinen kestävyysvaje.

 Esimerkiksi tämä Facebook-kirjoitus keräsi nopeasti tuhansia jakoja ja päätyi myös valtakunnan uutisiin. "Sinä kavereillesi kerroit, kuinka et ollut koskaan nähnyt niin rumaa lasta, kuinka hänellä oli kauheat hörökorvat ja vielä mitkä lasitkin! Tiedoksi sinulle, tämä pieni poika kuuli kaiken sanomasi! Hän tuli luokseni ja painoi päänsä pettyneenä jalkaani vasten ymmärtämättä, kuinka joku sanoo noin", äiti kirjoittaa.

Vaateliike, jossa tilanne syntyi, kommentoi: "Pahoittelemme liikkeemme puolesta eilisestä tilanteesta aiheutunutta mielipahaa. Meille on todellakin tervetullut jokaikinen jedi ja supersankari - ihan omana itsenään. Toivomme todella, että hurjan valloittava poikanne on jo pystynyt unohtamaan pahat sanat."

Meillä on vielä myös toivoa, jos vain jaksamme välittää toisistamme.

Diana Bergroth-Lampinen 

20.5.2016 08:22

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva