Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ojasta allikkoon

Kuva: Ojasta allikkoon

Sipilän hallituksen tavoitetta velkautumiskierteen pysäyttämiseksi siten, että julkinen velka suhteessa bruttokansantuotteeseen ei enää kasva hallituskauden lopussa voi pitää oikean suuntaisena. Hallituksen toimet työllisyysasteen nostamiseksi sekä säästöt jotka kohdistuivat sosiaali- ja terveyspalveluihin ovat enemmän kuin kyseenalaisia. Joudummeko ojasta allikkoon?

Pari esimerkkiä: Vanhuspalveluiden henkilöstömitoituksen pienentäminen 0,4 on vaikutuksiltaan suuri. Voi nähdä heitteille jätön piirteitä. Näin alhainen mitoitus ei ole riittävä ja se vaarantaa asiakasturvallisuuden. Vanhuspalveluiden ympärivuorokautisessa hoidossa ratkaisevaa on asiakkaan/potilaan hoidon tarve. Se määrittelee sen millaisella osaamisella hoidon tarpeeseen vastataan ja kuinka paljon henkilöstöä tarvitaan. 

Henkilömitoituksen alentaminen ja koulutustason lasku tulevat johtamaan kohoaviin kustannuksiin eikä hallituksen odottamiin säästöihin, sillä ympärivuorokautisten vanhuspalveluiden asiakkaat ja henkilöstö joutuvat yhä useammin turvautumaan päivystyspalveluihin. Edessä on lisääntyvä määrä potilaiden ja omaisten sekä henkilöstön tekemiä kanteluita eri viranomaisille. Myös vanhuspalveluiden vetovoimaisuus työpaikkana vähenee. Nyt jo on vaikeuksia saada alalle riittävästi osaavaa työvoimaa.

Työllisyyden nosto on tärkein askel talouden kuntoon saattamiseksi. Suuri työttömyys huomioon ottaen näyttää siltä, että Sipilän hallituksen toimenpiteet sen alentamiseksi eivät riitä. Työn vastaanottovelvoitteen tiukennukset ja sanktioiden lisääminen eivät ole tarkoituksenmukainen ja oikea tapa parantaa työllisyyttä. Palkaton työnäyte on todellinen kummajainen tässä hallituksen kyykytyslinjassa. Lisäksi linjausten julkistamisen ajoitus voi vaarantaa käynnissä olevia neuvotteluita kilpailukykysopimuksesta. Uskooko enää kukaan, että sopimus saadaan maaliin saakka. Hallituksen uudistusten työllisyysvaikutukset ovat merkittävästi alhaisemmat kuin kilpailukykysopimuksen.

Erittäin huolestuttavaa julkisen talouden suunnitelmassa on, että suuri osa julkisen talouden sopeuttamisesta pohjautuu kuntien palveluiden karsimiseen. Suuret leikkaukset kuntien valtionosuuksista tarkoittavat mittavia heikennyksiä peruspalveluihin. Sipilän hallitus aikoo leikata kansalaisten sosiaaliturvaa ja samanaikaisesti nostaa sosiaali- ja terveydenhuollon ja koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittäviä maksuja. Maksujen korotukset kohdistuvat lapsiperheisiin ja eniten palveluita käyttäviin kansalaisiin jopa siinä määrin, että tarpeellisesta hoidosta ja hoivasta joudutaan tinkimään. Myös päivähoito-oikeuden muutos ja varhaiskasvatuksen ryhmäkoon muutokset heikentävät palvelujen laatua. Sipilän hallituksen säästöjen vaikutuksia pitää arvioida eri puolilta esim. terveyden edistämisen, syrjäytymisen ehkäisemisen, palvelujen saatavuuden, laadun ja vaikuttavuuden näkökulmista. Taitaapa tulla lisäkustannuksia ainakin viiveellä.

Kesä tuli ryminällä. Hyvää kesää kaikille tasapuolisesti.


Rauno Vesivalo

13.5.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva