Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Suomea viedään väärään suuntaan

Kuva: Suomea viedään väärään suuntaan

Oy Keskusta Ab:n toimitusjohtaja Sipilä ja varatoimitusjohtaja Berner vievät keskustapuoluetta ja yhteistä Suomen maatamme aivan uusille markkinoille. Keskittäminen ja yhtiöittäminen eivät voi olla Suomen ratkaisu. Suomea viedään nyt suuntaan, mitä on vaikea perua.

On käsittämätöntä, että ensin hallitus yhtiöitti Suomen  metsät, maat ja vedet, mitä SDP ei sallinut viime hallituskaudellaan. Sitten jatkuva vatulointi sote-uudistuksessa ja hallituksen lähellä piti- kaatuminen johtivat siihen, että sosiaali- ja terveyspalvelujen alvelutason leikkaamisen lisäksi hallitus päätti pakkoyhtiöittää terveyskeskukset ja sairaalat, vaikka edes EU ei sitä vaadi.

Yhtiöittämishallituksen tuorein idea tulee liikenneministeri Bernerin suusta. Käytännössä miljardien kansallisomaisuus liikenteessä siirrettäisi eduskunnan budjetti- ja päätäntävallan ulottumattomiin. Eikä liikenneyhtiön hallituksen jäseniä voisi vaihtaa samalla tavalla kuin kansanedustajia, jos jollakin alueella luottamus loppuu. Tuskin valtion omistama suuryhtiö ja sen toimiva johto toteuttaisi kansan tai esimerkiksi Satakunnan enemmistön luottamukseen pohjautuvaa liikennepolitiikkaa yhdenvertaisen aluekehityksen, kansallisen kilpailukyvyn ja työllisyyden näkökulmasta.

Teiden ja väylien yhtiöittäminen veisi kohti yhteiskuntaa, jossa jo kertaalleen veronmaksajan maksamilla asfalteille laitettaisiin lisähinta. Me emme ole valmiita tällaiseen maksullisuuteen ja liikenteen keskittämisen vain alueille, joissa käyttäjiä ja maksajia on tarpeeksi. Joka puolella Suomea on turvattava jatkossakin elämisen edellytykset. Bernerin yhtiöhanke mahdollistaisi tulevaisuudessa myös kansallisomaisuuden pilkkomisen helpommin, yhtiöön kun voisi piilottaa kaiken sellaisen toiminnan, mikä halutaan myydä ulkomaalaisille sijoittajille. Uskon, että suomalaiset tietävät paremmin raiteiden, teiden ja postin merkityksen. Caruna-sähköyhtiön esimerkki taannoiselta ajalta kertoo hyvin, mitä siitä seuraa, kun yhteiskunnan strategiset tärkeät toimet ulkoistetaan.

Keskittämistä on luvassa myös ammatilliseen koulutukseen, kun hallitus päätti antaa säästöjen toteuttamiseksi luvan aloituspaikkojen lopettamiseen. Sen johdosta menetämme yli 400 ammatillisen koulutuksen aloituspaikkaa yksistään Satakunnassa. SDP ei tule tukemaan tällaista hallituksen suunnittelemaa ammatillisen koulutuksen uudistusta, jossa vähennetään aloituspaikkoja ja vaarannetaan siten koulutukseen pääsy eri puolilla Suomea. Lisäksi pelättävissä on, että hallituksen uusimmat suunnitelmat ammatillisen koulutuksen rahoituksen suhteen johtavat ammatillisen koulutuksen järjestämisen siirtämiseen kunnilta pois ja yhtiöittämiseen.

Vanha viisaus siitä, että markkinatalous on hyvä renki mutta huono isäntä, tulisi muidenkin muistaa. Suomessa tarvitaan selkeästi moraalista ryhtiliikettä kohtuullisuuden ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Yhteiskunnan pääomapiirit ja eliitti tuntuvat käyvän yhä ahneemmiksi. Ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakan mentävä aukko korkovähennyslaissa on hyvä varoitus nykymenosta kaikille.

Sekä kotimainen kohu salailusta mutta myös kansainvälinen huomio Panama-papereista kertovat, että verojen välttely, aggressiivinen verosuunnittelu tai veroparatiisien käyttö on luultua yleisempää. Tällaista veropohjamme murentamista voidaan olla poliittisin päätöksin joko edistämässä tai suitsimassa. Oikeistohallituksen toiminnan tekee kummalliseksi se, että kohuja on katseltu ilman konkreettisia korjausehdotuksia. Ruotsin sd-vetoinen hallitus haastoi sen sijaan jo ruotsalaisen pääomaeliitin esittelemällä oman laajan toimenpideohjelmansa aggressiivisen verosuunnittelun suitsimiseksi.

Krista Kiuru 

Kansanedustaja (sd) 

6.5.2016 08:09

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva