Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Väärin uskottu?

Kuva: Väärin uskottu?

Työväen Sivistysliiton Satakunnan piiri järjestää kirjoituskilpailun, jonka aiheena on työväenliikkeen maineikas agitaattori Eetu Salin. Tämän syntymästä on näet kulunut 150 vuotta. Lähtökohtana on kuvitella, mitä Eetu sanoisi tai tekisi, jos hän eläisi nyt.

SDP:n kuuluisan Forssan ohjelman laadintaan osallistunut Salin varmaankin myhäilisi tyytyväisenä, koska ohjelman yli sadan vuoden takaiset vaatimukset on lähes kokonaan saatettu voimaan. Hän ehkä surisi sitä, että ohjelmaa on jo ehditty romuttaakin, mutta kieltolaista luopumista hän ei varmaan harmittelisi.

Mutta mitä Eetu tuumaisi siitä Forssan ohjelman kohdasta, jota ei ole lähdetty edes toteuttamaan, eli kirkon ja valtion täyttä eroa? ”Kirkolliset sekä uskonnolliset yhdyskunnat on katsottava yksityisiksi yhdistyksiksi, jotka itse järjestävät sisälliset asiansa”.

Niin Salinin Tyrmässä I -kirjan näköispainokseen Eetu-osuuden tehnyt Pertti Rajala kuin Kansan Sivistysrahaston hallituksen puheenjohtaja Antero Kekkonen ovat arvelleet, että Eetu ei enää ehkä näkisikään kirkkoa niin pahana köyhälistön vihollisena kuin 1900-luvun alussa.

He perustelevat kantaansa sillä, että Eetun aikana kirkko pönkitti valtaapitävien asemaa – vähän niin kuin ortodoksinen kirkko taas Venäjällä – kun nykyisin kirkon johtajat ovat usein ilmaisseet olevansa heikkojen puolella.

Marketta Mattila kirjoitti Iltalehden pääkirjoituksessa 30.3. ihmistä silmiin katsovasta kirkosta. Hän kysyi, miksi hädänalaisia puolustava arkkipiispa herättää poliittista pahennusta.

”Kirkon avoimien ovien vuosisatainen perinne on noussut yllättäen uutiseksi. Arkkipiispa Kari Mäkisen (MTV Uutisextra 26.3.) toteamusta kirkon ovista, jotka eivät ole kiinni turvaa hakevalta ihmiseltä, on haluttu tulkita poliittisena irtiottona.”

Esimerkiksi perussuomalaisten mielestä arkkipiispa antaisi turvapaikan kenelle tahansa ilman kunnon perusteita.
Mattila muistuttaa, että kirkkoturva on vanha yleiskristillinen periaate, jonka ytimessä on lähimmäisenrakkaus ja ajatus kirkosta sakraalitilana. Kirkkoturvan merkitys korostui toisen maailmansodan juutalaisvainoissa mutta myös sodan jälkeen, kun miljoonat pakolaiset, evakot, keskitysleirivangit ja sotavangit tarvitsivat apua.

Kirkkoturvaohjeissa todetaan, että tarkoitus ei ole vastustaa lakia tai valtiota, vaan auttaa hädänalaisia ääritilanteessa. Kun kirkko on tarjonnut väliaikaisia turvapaikkoja, niistä on avoimesti kerrottu viranomaisille.

Arkkipiispa Mäkisen puheet johtivat taas eroaaltoon kirkosta, Mäkisen kohdalla jo kolmanteen, mikä häntä varmasti surettaa. Mutta eikö rehellinen ja omantunnon mukainen puhe ole parempi kuin vaikeneminen tai ”toisaalta mutta toisaalta” -jaarittelu? Kirkon pää on osoittanut olevansa hengellinen ja henkinenkin johtaja.

Eikö se sentään ole vähän toista kuin se että kirkon johtajaa närkästyttävät pääsiäisenä nähtävät pikkunoidat kuparipannuineen? Tämänsuuntaisia kommentteja esitti vuosi sitten ortodoksisen kirkon johtaja.

Arkkipiispa Mäkinen sanoi äskettäin, ettei pappien ole viisasta toimia vastoin kirkon kantaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimisessä, mutta hän on kuitenkin ilmaissut toivovansa, että ”samaa sukupuolta olevat parit, jotka solmivat avioliiton, kokevat tulevansa täysin hyväksytyiksi ja tuetuiksi”.

Väärin uskottu varmasti tämäkin.

Heli Kokko 

22.4.2016 08:30

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää kevään eduskuntavaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva