Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta

Kuva: Ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta

Myyty eniten tarjonneelle! Näin kailottaa Hirvaskankaan huutokauppakeisari Palsanmäki huippusuositussa tosi-tv-formaatissa. Tarjoukset sinkoilevat, katselijat jännittävät ja hinta kohoaa kohoamistaan. Nuijan kolahtaessa Palsanmäki toteaa, että myyty sinipaitaiselle herralle siellä takapenkissä.

Huutokauppameiningiksi voisi luonnehtia maan hallituksenkin toimia. Nyt kauppatavarana ja yhtiöittämisen kohteena ovat ansallisvarallisuutemme: metsät, moottoritiet, meriväylät ja raiteet!

Sote-uudistuksen viime käänteet loivat paineet myös sosiaali- ja terveyspalvelujen yhtiöittämiseen. Asiakkaille halutaan uudistuksessa sallia ja taata laaja valinnanvapaus, ja tämä luo tietenkin myös valinnan vaikutta. Uskooko joku ihan oikeasti, että sairaat ja sosiaalipalveluja tarvitsevat haluavat kilpailuttaa yksityisiä ja julkisomisteisia yhtiöitä ja niiden tarjoamia palveluja? Hoitoa ja apuahan he kaipaavat.

Suomen julkisia palveluja saneerataan nyt pala palalta yhtiökuntoon. Tällä vauhdilla meillä toimii vaalikauden lopussa konserniyhtiö Suomi lukuisine tytäryhtiöineen. Kuntavaaleissa valituiksi tulleiden taitanee olla hyödyllisempää perehtyä osakeyhtiölakiin kuin kuntalakiin. 

Toki hallitus haluaa lisää kilpailua ja markkinoita myös yksityisiin palveluihin. Taksilupien luvanvaraisuuden purkamista on jo väläytelty, seuraavana vuorossa lienevät apteekit. Puretaanko seuraavaksi valtion monopoli alkoholinmyynnissä? Palkataankohan tähänkin kauppamieheksi ja kilpailun kirittäjäksi Palsanmäki?

Johtajuus ja erityisesti sen puute ovat myös puhututtaneet niin valtakunnallisesti kuin  paikallisestikin. Millaista johtajaa ja johtajuutta oikein peräänkuulutetaan? Osa kaipaa myös kuntiin sanelevaa ja käskyttävää, suoraviivaista talousjohtajaa, joka ei liiemmin päätöksiään perustele, saati selittele. On kuitenkin syytä muistaa, että valtiota ja kuntaa ei pidä johtaa kuin yritystä.

Julkinen sektori on kyllä ottanut oppia ja voi aivan varmasti vielä oppia lisääkin yhtiöiden joustavista käytänteistä ja toimintatavoista, mutta julkinen sektori ei voi toimia täysin yhtiömäisesti. Tai ainakin niin kauan, kun meillä demokratian pelisääntöjen mukaan valitaan vaaleissa päättäjät, on hyväksyttävä myös poliittiseen päätöksentekoon kuuluva keskustelu, vaihtoehtojen puntarointi ja kompromissihakuisuus. Asioiden perustelun pitää korostua avoimessa ja demokraattisessa johtamisessa.

Meillä julkiseen päätöksentekoon kuuluu siis oleellisesti avoimuus. Nykypäivän sähköiset viestintäkeinot mahdollistavat myös yhä osallistavammat toimintatavat ja uudenlaisen kansalaisvaikuttamisen. Tämä on avain entistä aktiivisempaan toimintaan, mutta ollaanko siihen valmiita?

Moni turhautuu jo nyt poliittisen päätöksenteon hitauteen ja "vesitettyihin päätöksiin".   Demokratian tie saattaa olla hidas, mutta vakaa ja turvallinen. Jo Aisopos eläinsadussaan opetti,  että hidas ja vaatimaton kilpikonna voi voittaa kilpajuoksussa omahyväisen ja ylpeän jäniksen. Vatulointiin kyllästyneille on syytä muistuttaa, että avoimuutta ja demokratiaa kaventavat vaihtoehdot ovat aina historiassa osoittautuneet vaarallisiksi ja jopa tuhoisiksi.

Arja Laulainen

Kirjoittaja on Porin kh:n jäsen ja OAJ:n valtuuston puuheenjohtaja

22.4.2016 08:28

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva