Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Demarit osaavat sittenkin nauraa myös itselleen

Kuva: Demarit osaavat sittenkin nauraa myös itselleen

Nyt sekin on sitten koettu. Että salillinen jopa syvästi aatteellisia sosialidemokraatteja nauraa rämäkästi, kun omaa puoluetta ja sen edustajia pilkataan oikein olan takaa. Kyseessä oli tietenkin Suomen ensimmäinen demariroast, jonka Porin sosialidemokraattinen kunnallisjärjestö toteutti viime lauantaina.

Oli yleisön joukossa toki muutama ei-uskovainenkin, mutta yllättävää kyllä, ainakin osa heistä näytti enemmänkin jupisevan kuin nauravan aidosti demaripilkalle.

Rakastajat-teatterin Kehräämössä järjestettyyn roastiin saapui pääasiassa sitä samaa aktiivista järjestöväkeä, joka viihtyy demarien muissakin tilaisuuksissa.

Tapahtuman puuhamiehenä toiminut Länsi-Porin sosialidemokraattien puheenjohtaja Petteri Lahtea sekä Rakastajien tuottajaa Kai Tanneria hieman jännitti, kun he katselivat saliin saapuvaa yleisöä: Osaavatko he sittenkään nauraa itselleen?

Joitakin päiviä ennen esitystä Petteri Lahti totesi Uudessa Ajassa, että on vahvuuden merkki, jos osaa nauraa itselleen.
Vaikka Lahti oli tapahtumaan lippuja markkinoidessaan kertonut ihmisille, mistä roastissa on kysymys, hänellä heräsi kuitenkin epäilys, ymmärtävätkö kaikki paikalle saapuvat, että roast on suoranaista vittuilua.

Lahden pelko oli turha. Vaikka tapahtuman luonne ehkä olikin joillekin ennalta epäselvä, todellisuus kävi nopeasti selväksi. Todellisuus oli rankka mutta samaan aikaan naurettava.

Hiillostamisen jälkeen väliajalla tuli vastaan vain muutama osanottaja, joka pudisteli hieman päätään eikä pitänyt ainakaan kaikesta kuulemastaan.

Mitä lavalla sitten puhuttiin. Puhe oli niin rankkaa, ettei sitä tohdi tässä toistaa. Eikä pidäkään, sillä lavalla puhuttu teksti olisi lehdessä kirjoitettuna tylsää. Jotta teksti tulisi oikeuksiinsa, olisi pitänyt olla osa Kehräämön tunnelmaa ja yleisöä, joka remahteli nauramaan.

Yleisö ei välttämättä tiennyt, että ivalliset puheet olivat tarkasti käsikirjoitettuja. Lavalla olevat saivat hieman sovittaa ja ehkä pehmentääkin puheita, mutta juoni oli kuitenkin etukäteen suunniteltu.

Suomessa roasteja järjestävä roastmaster Antto Terras aloitti punaisissa housuissaan todella rankalla hiillostamisella. Kohteina olivat sosialidemokratia yleensä sekä erityisesti lavalla olleet SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, kansanedustajat Krista Kiuru ja Kristiina Salonen sekä kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen ja porilaislähtöinen koomikko Joonas Nordman.

Sen jälkeen Luukkonen ja Nordman hiillostivat vuorollaan muita. Rinne, Kiuru ja Salonen olivat koko ajan vain hiillostettavina.

Luukkosen luonteva esiintyminen roastaajana oli monelle yllätys, sillä hänethän tunnetaan julkisuudessa yleensä varsin jäykkänä esiintyjänä. Nyt hän loisti puheilla, joissa hän ilmiselvästi joissakin kohdin poikkesi käsikirjoituksesta. Hän osoitti hallitsevansa myös itseironian.

Joonas Nordmanin esijntyminen oli niin luontevaa kuin kouliintuneella tv-kasvolla voi vain olla.

Hiillostettavista Krista Kiuru nauroi äänekkäimmin. Senhän hän on osannut aina. Kiurun tavoin Rinnekin otti herjat vastaan leveästi nauraen. Varautunein oli Kristiina Salonen, joka jopa hieman punasteli roisia pilkkaa itsestään.
Ilmeistä ja ainakin toivottavaa kuitenkin on, ettei kukaan osanottajista, ei myöskään yleisöstä, saanut sieluunsa vammaa.

Vammaa varmasti ehkäisi toisella puoliajalla toteutettu iltamasessio, jossa trubaduuri Kari Aaltonen laulatti osanottajia ja yleisöä. Yleisö lauloi sielunsa kyllyydestä mm. Taistojen tiellä:
”Me käymme taisteluun puolesta ihmisoikeuden ja kansan kärsineen...”

Jukka Vilponiemi

8.4.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva