Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Laman lapset

Kuva: Laman lapset

Poliittisilla päätöksillä on merkitystä vielä vuosienkin kuluttua. Erityisesti lapset ja nuoret ovat maksaneet kovan hinnan sosiaali- ja terveydenhuollon säästöistä 90-luvun laman seurauksena. Viime hallituskaudella sosialidemokraatit lähtivät siitä, että kaikessa toiminnassa pidetään huolta, että 90-luvun virheitä ei toisteta. Tosin on käynyt Sipilän hallituksen toiminnan tuloksena.

On syytä palauttaa mieleen yksi olennainen tutkimus, jolla on paljon sanottavaa laman aikaisia päätöksiä mietittäessä. Kansallinen syntymäkohortti 1987 on monitieteinen THL:n käynnistämä hanke, jossa selvitetään rekisteritutkimuksen avulla vuonna 1987 syntyneiden mielenterveyden, käyttäytymisen ja hyvinvoinnin kehittymistä lapsuudesta nuoruuteen. Hanke on alkanut vuonna 2009 ja kestää vuoteen 2020 asti. Tutkimuksella saadaan tietoa muun muassa ylisukupolvien vaikuttavista tekijöistä, periytyvyydestä ja miten lapsuuden olosuhteet vaikuttavat fyysiseen ja psyykkiseen kehittymiseen. Puhutaan niin mahdollisuuksien tasa-arvosta kuin sosiaalisen taustan vaikutuksesta lapsen valintoihin myöhemmällä iällä.

1990-luvun jälkeen Suomessa on noussut suhteellinen köyhyysaste. Tämä johtuu suurimmaksi osaksi siitä, että pienituloisten tulokehitys ei ole noussut samaan tahtiin yleisen tulokehityksen kanssa. Kun köyhyys on toistuvaa tai pitkäkestoista, niin se vaikuttaa entistä voimakkaammin elämään. Vanhempien koulutustausta, sosiaalinen asema ja taloudellinen tilanne ovat tärkeimpiä tekijöitä, mitkä vaikuttavat lapsen kouluttautumiseen ja muuhun hyvinvointiin.

Laman lapsista on uutisoitu tasaisin väliajoin ja uutiset ovat karua luettavaa. Esimerkiksi noin 50-60% on 21 –ikävuoteen mennessä kärsinyt mielenterveysongelmista sekä 25,9%:lle on rekisteröity rangaistusmääräys tai tuomio. Vanhemmilla, joilla ei ollut peruskoulun jälkeistä jatkotutkintoa, ei myöskään heidän lapsillaan (38,1%) ollut peruskoulun jälkeistä jatkotutkintoa. Kyseinen tutkimus osoittaa hyvin, miten ongelmat periytyvät sukupolvelta toiselle.

Lapsuuden elinolot sekä eriarvoisuus vaikuttavat tulevaisuuden valintoihin ja hyvinvointiin. Mitä varhaisemmassa vaiheessa lapsen kasvuolosuhteet häiriintyvät sitä enemmän ne vaikuttavat kehitykseen. Koska tutkimusten valossa nähdään, että vanhempien sosioekonomisella taustalla ja lapsuuden olosuhteilla on merkitystä, niin tulisikin panostaa enemmän ongelmien ennaltaehkäisyyn eikä jälkeenpäin korjaamiseen.

90-luvun laman aikana tehtiin poliittisia päätöksiä ja leikkauksia erityisesti lasten ja perheiden palveluihin. Tuolloin vähennettiin ennaltaehkäisevän työn palveluita. Varsinkin ennaltaehkäisevään työhön tulisi nyt panostaa, koska sen avulla voitaisiin katkaista ylisukupolvien siirtyvien ongelmien ketju. Yhden ongelman syntyminen voi edesauttaa toisen syntymistä, ellei siihen ongelman alkutekijään puututa jo varhaisessa vaiheessa.

Uusia laman lapsia on syntynyt vuoden 2008 alkaneen kansainvälisen finanssikriisin jälkeen. Hallituksilla ja niiden päätöksillä on eroa. Sipilän hallituksen tekemät päätökset ovat monelta osin tuhoisia tämän päivän laman lapsille, ja monien epäoikeudenmukaisten päätösten hinta maksetaan vasta tulevina vuosina. Siksi kantavana periaatteena tulisi tälläkin hallituksella olla, että ei toisteta 90-luvun laman virheitä, ja tehdä lisää ”laman lapsia”.

Krista Kiuru

8.4.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva