Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Jo otti ohraleipä

Kuva: Jo otti ohraleipä

Ohra auttaa ruotsalaistutkimuksen mukaan painonhallinnassa ja vähentää kakkostyypin diabeteksen riskiä, koska ohran ravintokuidut vauhdittavat aineenvaihduntaa ja auttavat pitämään verensokerin tasaisena. Mutta jo otti ohraleipä: samoihin aikoihin edellisen tutkimuksen kanssa tuli julki myös Stiina Rasimus-Saharin väitöstutkimus, jonka mukaan varastoidusta ohrasta löytynyt uusi bakteeri voi aiheuttaa ruokamyrkytyksiä. Bakteeri kestää jääkaapin kylmyyden ja keittämisen kuumuuden, mikä aiheuttaa riskin elintarviketeollisuudelle.

Ohraisesti näyttää käyneen myös tiedemaailmassa. Niin Suomessa kuin Ruotsissa on ollut tapetilla oma tiedevilppinsä. Suomessa on kohistu VTT:n huippuryhmän diabetestutkimuksesta, jossa epäillään vedetyn isoja johtopäätöksiä pienestä aineistosta.

Läpimurtotuloksena pidettiin sitä, että ykköstyypin diabetes näkyisi jopa vuosia ennen taudin puhkeamista. Kiinnostusta herätti ykköstyypin diabetekseen sairastuneen 9-vuotiaan tytön tapaus. Tiedevilppiin viittasi se, että varsinaisessa tekstissä ei nuoren tytön tapausta nimetty edustavaksi, mutta myöhemmin tutkimusta hyödynnettiin apurahahakemuksissa ja rahaa tulikin miljoonia. Kun alaiset kertoivat tiedevilppiepäilystään, VTT pyysi ulkopuolisia arvioitsijoita selvittämään asiaa.

Ruotsissa kuuluisaa kirurgia epäillään tutkimustulosten vääristelystä ja jopa potilaskuolemien aiheuttamisesta. Kirurgin kehittämä tekohenkitorvi ei näyttäisi olevankaan niin hyvä kuin hän itse väittää, ja vaikuttaa siltä, että hän on muuttanut menetelmänsä tuloksia todellista paremmiksi.

Yhteistä Suomen ja Ruotsin skandaaleille on se, että johtoporras tiesi vilppiepäilystä, mutta ei pitänyt kiirettä asian todenperäisyyden tarkistamiselle eikä niiden julkitulolle. Eli kummassakin maassa voidaan epäillä myös peittely-yritystä. Tilanteeseen on puututtu vasta kun on pakko, kun on jääty kiinni.

Jo otti ohramallaskin. Meiltä pimitetään oikeaa tutkimustietoa, josta voisi olla hyötyä sairauksien hoidossa. Alkon rottakokeissa on kehitetty alkoholiriippuvuuteen lääke, naltreksonia sisältävä pilleri, jota ei kuitenkaan erityisemmin käytetä.

Naltreksonin vaikutuksen havaitsi 1990-luvulla Alkon laboratoriossa työskennellyt amerikkalainen tutkija David Sinclair. Hän oivalsi, että täysraittius ei välttämättä ole oikea hoitomuoto, koska alkoholin himo ei katoa raittiudella, vaan päin vastoin lisääntyy päivä päivältä, oli sitten kyse juoposta rotasta tai ihmisestä. Vieroitus ei toimi, vaan päinvastoin tarve kasvaa moninkertaiseksi.

Naltreksoni heikentää hermosolujen välisiä yhteyksiä joka kerta, kun alkoholia nautitaan lääkkeen kanssa, eli kun sammutetaan janoa, sammutetaan myös ehdollistumista.

Kela on vaatinut naltreksonikorvauksen saamiseksi ns. B-lausuntoa, laajennuttua lääkärintodistusta, josta jää merkintä potilasrekisteriin. Leimautumisen pelko estää lääkkeen hankkimista.

Lääkkeen puolustajat ovat esittäneet lääkettä täysin korvattavaksi tai jopa käsikauppalääkkeeksi, minkä uskotaan vähentävän alkoholin riskikulutusta ja tuovan merkittäviä säästöjä. Perinteinen moralistinen kanta voittaa kuitenkin tällaisen järkeilyn.
Sinclair-menetelmää vastustetaan, koska pillerin ottaja voi jatkaa juomista, kun meillä perinteisesti on ajateltu, että alkoholismin hoito vaatii täysraittiutta – ja itsekuria.

Heli Kokko 

1.4.2016 08:04

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva