Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Satakunta on 110 vuotta kuulunut SDP:n vankimpiin tukialueisiin

Satakunta on kuulunut perustamisestaan lähtien SDP:n vankimpiin tukialueisiin, ja sosialidemokraatit ovat kuuluneet Satakunnan johtaviin poliittisiin voimiin. Tämä on tosiasia, joka on syytä muistaa, kun Satakunnan Sosialidemokraatit viettää 110-vuotisjuhliaan juhlapiirikokouksessaan lauantaina.

 

Ensimmäisen työväenyhdistyksen perusti Helsinkiin vuonna 1884 huonekalutehtailija von Wright, ja hänen nimensä mukaan tuota ensimmäistä työväenliikettä ryhdyttiin kutsumaan wrightiläiseksi.

Ensimmäisten joukossa myös Poriin perustettiin wrightiläinen työväenyhdistys vuonna 1887, ja Porin työväenyhdistyksellä tuli myöhemmin olemaan suuri vaikutus koko satakuntalaisen työväenliikkeen kehitykseen.

Työväenyhdistysten toimintaan alkoi vähitellen osallistua myös jyrkemmän linjan työläisiä, ja wrightiläisten sekä jyrkemmän linjan kannattajien välille syntyi riitaa, joka johti Turussa Suomen Työväenpuolueen perustamiseen 1899. Forssan puoluekokouksessa 1903 nimi muutettiin Suomen Sosialidemokraattiseksi Puolueeksi, ja siinä tehtiin myös tavoiteohjelma työväestön olojen parantamiseksi kuten vaatimus kahdeksan tunnin työpäivästä. Tuo Forssan ohjelma on vähiin päin toteutunut.

Pari vuotta aikaisemmin Poriin muuttaneella Eetu Salinilla oli merkittävä rooli Forssan kokouksessa, ja hänen johdollaan työläiset valtasivat myös Porin Työväenyhdistyksen vuonna 1903.

Nykyisen piirijärjestön, Satakunnan Sosialidemokraattien toiminnanjohtaja Jukka Pirttinen sanoo, että järjestö on vuosikymmenten aikana tehnyt tuloksellista edunvalvontaa Satakunnan ja satakuntalaisten hyväksi.

- Piirijärjestön tehtävänä hankkia vaaleihin hyviä ehdokkaita, jotka sitten voivat valtakunnan, maakunnan ja kuntien tasolla toimia satakuntalaisten hyväksi.

Pirttisen mukaan tästä ovat hyvinä esimerkkeinä Satakunnan nykyisen demarikansanedustajat. Krista Kiuru Porista oli viime kaudella ministeri ja on yhä SDP:n varapuheenjohtajana. Kristiina Salonen Raumalta taas on mm. SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja.

Lisäksi Rainer Lehti Raumalta on SDP:n puoluevaltuuston varapuheenjohtaja, ja mm. piirin puheenjohtaja Harri Lehtonen mm. kuuluu Suomen Kuntaliiton hallitukseen.

- Kyllä satakuntalaisilla sosialidemokraateilla on vaikutusvaltaa, Pirttinen sanoo.

Jukka Vilponiemi

18.3.2016 08:00

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva