Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Kittilän kunnan nurkkaanmaalattu päätöksenteko

Kittilän kunnan kotisivulla todetaan: ”Kittilä on kuuden ja puolen tuhannen asukkaan kaunis, elinvoimainen ja kasvava kunta Tunturi-Lapissa. Kittilässä sijaitsee Levin ympärivuotinen matkailu- ja tapahtumakeskus, Kittilän kultakaivos, useita taiteilijakoteja ja muita matkailu- ja kulttuurinähtävyyksiä. Kittilässä on myös kansainvälinen lentoasema, jonne on päivittäiset yhteydet Suomesta ja muualta Euroopasta.

 

Äkkiseltään siis olettaisi, että Kittilässä menee hyvin. Mutta näin ei taida olla - ainakaan kunnallishallinnossa: Kunnanhallituksen jäsenistä 8 on keskusrikospoliisin tutkinnassa epäiltynä virkarikoksista, jotka liittyvät entisen kunnanjohtajan erottamisprosessiin. Siksi he ovat jäävejä osallistumaan päätöksentekoon. Erottamispäätöksen on Lapin hallinto-oikeus nyttemmin kumonnut asianosaisen kuulemisiin liittyvien muotovirheiden perusteella. Myös valtuutetuista huomattava osa on samasta syystä jäävejä käsittelemään kunnanjohtajakysymystä. Ja luonnollisesti vt. kunnanjohtaja on jäävi valmistelemaan asiaa, koska ”asialla on huomattava vaikutus hänen tulevaisuuteensa”.

Viimeisimmän kunnanvaltuuston kokouksen ajasta vei leijonan osan sen selvittäminen, ketkä ovat jäävejä. Suoritettiinpa erään yksittäisen valtuutetun toimivaltaisuudesta muutama äänestyskin, mikä lienee ainutlaatuista suomalaisen kunnallishallinnon historiassa. Asiaan kuuluu, että valtuusto on joutunut käsittelemään asioita ilman kunnanhallituksen valmistelua ja päätösesityksiä, ja joutunut turvautumaan erillisen valiokunnan asettamiseen saadakseen tolkkua täydellisesti mutkalle menneen kunnanjohtajakysymyksensä selvittämiseksi.

Kittilän tapaus on herättänyt huolta myös valtakunnan pääkaupungissa hallinnon korkeampia kammareita myöden. Valtiovarainministeriön kuntaosasto on pyytänyt huolestuneena selvitystä, riittääkö Kittilässä vielä jäävittömiä päätöksentekijöitä, ja kykeneekö Kittilä selvittämään ongelmansa ilman ulkopuolista apua. Myös Kuntaliiton lakiosasto on pannut lusikkaansa soppaan ja laatinut lausuntojaan ohjenuoraksi Kittilän valtuutetuille.

Kittilän tapaus kertoo ensinnäkin siitä, kuinka keskeinen hahmo kunnanjohtaja edelleenkin on kunnallishallinnossa. Kun johtajaa valitaan, on erinomaisen tärkeää huolellisesti selvittää valittavan ominaisuudet - myös naisten osalta - munaskuita myöden, ettei tule yllätyksiä. Ja jos on tehty virheitä valinnassa, eli niin sanottu luottamus on kadonnut, on vieläkin tarkempaa menetellä huolellisesti ja lainmukaisesti eroprosessissa, mikä jo lakiinkin kirjoitettuna on vaikeutettu.

Ilman toimivaltaista kunnanjohtajaa kunnan päätösten valmistelu ja toimeenpano nilkuttaa, ja saattaa halvaantua kokonaankin, niin kuin Levin sijaintipitäjässä nyt on käymässä.

Mutta erityisen selkeästi Kittilän esimerkki kertoo, miten käy, kun kunnan poliittisten toimijoiden suhteellisuudentaju ja keskinäinen luottamus menetetään. Palstamillimetrejä ja julkisuutta toki kertyy, mutten usko kovinkaan monen rientävän Kittilään katsomaan valtuutettujen vinhaa menoa ja vaarallisia tilanteita. Mielenkiintoista sen sijaan olisi kuulla, mitä tavalliset kittiläläiset itse asiasta ajattelevat. Alkuperäinen ongelma, Kittilän kunnan konserniin kuuluvan Levi Ski Resortin taloudellisten epäselvyyksien selvittäminen lienee unohtunut pienenä nyanssina, tai on jo hoidossa.

Ai, mitkä ovat Kittilän poliittiset voimasuhteet? Lapin tapaan: 12 kesk, 7 vas, 5 pers ja 3 kok.
Tällä tosin on ainoastaan viitteellinen merkitys. Vaara Kittilän kaltaiseen kehitykseen on kunnallishallinnossa missä tahansa, missä intohimo voittaa järjen ja julkisuushaku neuvotteluhalut.

Harri Kivenmaa 

Kirjoittaja on Kokemäen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja 

11.3.2016 11:59

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko äänestää EU-vaaleissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva