Staart
Uusi Aika
Itsenäisyydenkatu 39 B, 28100 Pori, Puh. 044-7300 242, tilaukset ja levikkiasiat, puh. 044-7300 250.

Maksulliseen näköislehteen pääset tästä

Uusi Aika

 

Vastuu opiskelijapolvesta

Kuva: Vastuu opiskelijapolvesta

Olen tällä hallituskaudella marssinut niin päiväkotilasten, eläkeläisten kuin työntekijöidenkin oikeuksien puolesta. Olen myös marssinut massiivisia koulutusleikkauksia vastaan. Viimeisimmässä mielenosoituksessa olin eilen, kun opiskelijat marssivat toimeentulonsa romuttamista vastaan. Mieleeni jäi erityisesti yksi kyltti: "Äänestä demaria, jos sulla ei ole bemaria".

SDP on paljon vartijana, kun pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus kaavailee opintotukeen suuria muutoksia. Emme voi millään hyväksyä sitä, että opintotukiuudistuksen nimissä leikataan tosiasiassa neljännes yhteiskunnan tuesta opiskeluun. Jonkinlainen mittakaavavirhe lienee hallitusneuvotteluissa tapahtunut, sillä opintotukiuudistuksessa hallitus hakee 150 miljoonan säästöjä. Lisäksi maisterikoulutuksen vähentämisellä ja alemman korkeakoulututkinnon suorittamisen lisäämisellä hallitus tavoittelee 25 miljoonan lisäsäästöjä. Kaiken kaikkiaan hallitus aikoo säästää opintotukijärjestelmästä leikkaamalla lähes 200 miljoonaa, kun huomioidaan syksyllä hallituspuolueiden hyväksymä opintotuen indeksiin sitomisen peruminen. SDP:n viime hallituskauden suuri saavutus opintotuen reaalikehityksen turvaamiseksi indeksiin sitomisella poistettiin nykyisen oikeistohallituksen toimesta yhdessä iltapäivässä.

Lapsi voi mennä pesuveden mukana tällä tiellä. Yhteinen yhteiskunnan tahtotila on ollut, että opintoaikana tulisi keskittyä opiskeluun. Viime lukukaudella opintotuki oli suhteessa 6% pienempi kuin lukuvuonna 92-93. Siksi viime hallituskaudella opintorahaa korotettiin 11 prosentilla ja opintotukikuukausia rajattiin 70 kuukaudesta 64 kuukauteen (normaalit korkeakoulututkinnot ovat maksimissaan viisivuotisia). Tämä hallitus taas ei anna porkkanaa, vaan pelkkää keppiä. Hallituksen selvitysmies esittää, että opintoraha laskisi 250 euroon (opintoraha nyt  336,76 €/kk, ennen vuotta 2014 aloittaneilla 303,19 €/kk) ja opintorahakauden kesto 54 kuukauteen. Käytännössä ylisuuret säästötavoitteet johtavat siihen, että korkeakouluopiskelijoiden opintorahaa leikattaisiin jopa 86 eurolla kuukaudessa. Jo nykyinen opintotuki on ollut riittämätön kokoaikaiseen opiskeluun ja vaatinut lisätuloja, mikä puolestaan on pitkittänyt opiskeluaikaa. Opintotukea vuositasolla  saa enää alle puolet korkeakouluissa kirjoilla olevista opiskelijoista. Syynä on työssäkäynnistä johtuvat tulorajojen ylitykset ja opintojen etenemisen hitaus.

Opiskelijat ovat jo nyt matalimman sosiaaliturvan saava ryhmä ja elävät reilusti köyhyysrajan alapuolella. Jos opintotuen määrä pienenee nykyisestä, yhä harvemmalla on varaa enää opiskella täysipainoisesti. Hallituksen selvitysmies esittääkin, että opintorahan leikkauksen kompensoimiseksi opintolainan määrää nostetaan. Pohjoismaisessa vertailussa selviää, että suomalaiset nuoret ottavat vain vähän lainaa (opintorahaa saavista 40%, kaikista kirjoilla olevista vain 18 %). Hallituksen vaihtoehdot opiskelijoille jäävät kahteen: käydä töissä tai velkaantua maisterin tutkinnosta jopa yli 20 000 euroa.

Hyvätuloisten perheiden lapsien ei tarvitse välttämättä ottaa lainaa, koska vanhemmilla on varaa maksaa muita kuluja. Huonotuloisempien vanhempien lapsilla sen sijaan ei ole mahdollisuutta tähän, jolloin lainanotto jää ainoaksi vaihtoehdoksi. Tähän asti suomalainen koulutuksellisen tasa-arvon malli on tukenut sitä, että perhetaustasta ja vanhempien koulutustaustasta riippumatta kaikilla on mahdollisuus opiskeluun. Vastuumme nykyisestä ja tulevasta opiskelijapolvesta ei saisi jää siksi näin pieneksi.

Krista Kiuru 

11.3.2016 10:54

Tiedotteet

Jakeluhäiriöt

SK:N KANTOALUE Jakelupäivystys
p. 0800 9 6675 (ark. 6.00-11.00, la-su 7.00-11.00)
jakelupäivystys@almamedia.fi
RAUMAN ALUEELLA
Länsi-Suomen jakelu
klo 6.00-16.00 p. 0800 398 336
TILAUSPALVELU
Merja Virtanen p. 044 7300 250
www.uusiaika-lehti.fi

Nyt kysymme

Aiotko käydä maakunnan kesätapahtumissa?

Kyllä Ei
Kuva: Porin sos.dem. Kunnallisjarjesto

 

Kuva: SDP Satakunta

 

Kuva: Turva